Screenie – malý nástroj pro vytváření stylových screenshotů

sc1Vytváření snímků obrazovky je dnes běžnou činností při práci s počítačem. Programů pro jejich tvorbu je i v Linuxu celá řada a proč si tedy nevyzkoušet něco trochu jiného a trochu si při této práci nezaexperimentovat.

Proto si dnes představíme malou, ale šikovnou aplikaci s názvem Screenie, což je nástroj, který vám umožní sestavení zvláštních a stylových snímků obrazovky. Je multiplatformní (funguje v Linuxu, Windows i Mac OS X) a velmi snadno se používá. Díky ní můžete mít impozantní screenshot během jedné minuty.

 

sc1_1

 

Screenie Qt má velmi snadné použití, vytvoříte snímek obrazovky nebo prostě přidáte obrázek/fotografii do jednoho ze tří oken metodou drag and drop. Po přidání snímků si pomocí posuvníků na panelu nástrojů můžete přizpůsobit rozvržení (velikost, úhel, polohu), nastavíte reflexi, hladiny, barvu pozadí a průhlednost. Snímek si pak uložíte ve formátu PNG (kliknutím pravým tlačítkem myši na výsledné dílo).

 

sc3

 

sc4

 

Instalace nejnovější verze Screenie Qt v Linux Mintu 13/17/17.1/17.2/17.3

Je velmi jednoduchá, jelikož se program nachází ve standardních repozitářích Mintu. Stačí si proto otevřít Správce softwaru nebo Synaptic, do vyhledávacího pole zadat název aplikace a poté „klikacím“ způsobem nainstalovat.

Linuxovější je instalace pomocí příkazové řádky. Otevřete si tedy terminál a zadejte příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install screenie-qt

 

Program je opravdu velmi jednoduchý a nenáročný, tudíž ani není na závadu chybějící jak česká, tak slovenská lokalizace. Navíc je šířený pod svobodnou licencí GNU GPL v2.

 

sc5

 

Domovskou stránku programu najdete na https://code.google.com/p/screenie/.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Screenie – malý nástroj pro vytváření stylových screenshotů

  1. Old Bobby říká:

    Screenie je fakt šikovná pomůcka, zvláště pro ty, co publikují nějaké recenze nebo reklamu. Malé kouzlení s obrázky přitáhne pozornost čtenáře a udělá dobrý dojem. Používám ho už léta…