Jak připojit obraz disku v Linuxu Mintu

Piso1oužívání disků s ISO obrazy získává stále více na popularitě. Jedním z důvodů proč se tak děje je skutečnost, že moderní počítače již často nebývají vybaveny optickými mechanikami.

ISO soubory jsou obrazy disku neboli kompletní kopie CD nebo DVD disku uložené do jednoho souboru. Tento soubor může být „přimountován“ a poté lze k němu přistupovat jako k virtuálnímu disku CD nebo DVD, který je pak k dispozici jako fyzický disk. Obrazy disků lze posléze použít jako záložní disky např. pro vytváření záloh. Obraz disku je 100% kopií fyzického disku v jediném souboru.

Vytvoření disku s ISO obrazem je v Linux Mintu poměrně snadné. ISO obraz si můžete vytvořit pomocí terminálu nebo některého z vypalovacích programů, které jsou součástí naší distribuce. Například lze ISO obraz vytvořit pomocí nástroje Brasero. Chcete-li to provést, otevřete Brasero, zvolte  Kopírovat disk a vyberte Zapsat disk. ISO obraz tak bude vytvořen.

Nyní se podívejme na to, jak takový ISO obraz disku v Linuxu Mintu přimountovat. Chcete-li připojit ISO obraz, klikněte pravým tlačítkem myši ve vašem správci souborů na ISO soubor a přejděte na „Otevřít s Připojování disků“. Chcete-li později zařízení odebrat, klikněte na ikonu Odebrat v postranním panelu.

 

iso2

 

Pro vyznavače příkazové řádky – otevřete okno terminálu a vytvořte adresář /mnt/image, ve kterém se bude ISO obraz připojovat:

Příkaz terminálu:
sudo mkdir /mnt/image

 

Pro přimountování ISO obrazu pak zadejte:

Příkaz terminálu:
sudo mount -o loop /home/uživatel/Stažené/obraz.iso /mnt/image

kde /home/uživatel/Stažené/obraz.iso je cesta k souboru obrazu disku.

Chcete-li odpojit ISO obraz, zadejte příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo umount /mnt/image

 

Jednoduché, že? A možná se vám to při práci s Mintem někdy bude hodit.

 

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

3 reakce na Jak připojit obraz disku v Linuxu Mintu

  1. VT říká:

    Ono stačí dvakrát poklepat na iso a připojí se to samo, alespoň v Mintu MATE 17 a výš 😉 :-), jinak znát to se občas hodí, když třeba není GUI.

  2. Old Bobby říká:

    Jednoduché to je, a to v obou případech, jen by někoho mohlo napadnout, k čemu to připojení iso souboru je vůbec dobré – nějaký příklad praktického použití. Mě napadá jen „kuchání“ nějakých dat ze zálohy, která je ve formátu iso. Uvítal bych nějaké náměty od těch, co se vyznají líp…

  3. shotgun říká:

    Dobry clanok… Hlavne ludia co presli cerstvo z windows stymto casto zapasia a snazia sa najst a stiahnut neaky program na to. V GNU/linux netreba 😉