ABCDE

abcde-logoTak jako většina lidí surfuje po webu, často zbůhdarma, já často hledám vhodnou aplikaci ne na webu, samozřejmě většinou přímo ve správci balíčků Synaptic. O ripování originálních CD se zde již psalo, já bych však chtěl taky přijít s trochou do mlýna. Tentokrát se jedná o terminálovou aplikaci. Při používání programů v GUI (grafickém uživatelském rozhraní) býváme omezováni tím, jak je aplikace nastavena a prostě z ní nemůžeme vymáčknout nic navíc. V Synapticu jsem narazil na A Better CD Encoder. Ten je závislý čistě na nastavení konfiguračního souboru, který snadno uložíme jako skrytý soubor v domovském adresáři, který musí mít tento název: .abcde.conf

 

abcde-mp3

 

Nyní nahlédněte na tuto webovou stránku: https://web.archive.org/web/20130728055709/http://andrews-corner.org/abcde.html. Zde najdeme sedm modifikovatelných variací pro sedm formátů výstupu ripování originálního CD. Trochu si zarolujte a první varianta je pro MP3 a následují další. Stačí zkopírovat zarámovaný text, uložit jej v textovém editoru jako výše jmenovaný skrytý soubor, tedy .abcde.conf . Když už jsme v tom doporučuji si uložit jinam i ostatní konfigurační soubory, mohou se hodit. Mě osobně pro běžný poslech přes sluchátka plně postačuje formát MP3. Zvládnutí všech variací nastavení to už by byla pořádná maturita. Já do něj nezasahoval. Upozorňuji, že se jedná o soubor, který musí být v domovském adresáři. Dále si tamtéž založte adresář music.

Nyní se pomodlíme, aby námi použité originální cédéčko mělo vložený CDDB soubor, podle něj nám totiž program bude vytvářet tagy a playlist M3U. Jinak by nám musel zřejmě pomoci balíček musicbrainz,  jehož instalací jsem se nezabýval. Snadno to poznáme již na počátku komprimace.
Pro správnou funkci programu je potřeba doinstalovat ještě některé balíčky a abych nechodil zbytečně dlouho okolo stydnoucí kaše, pustíme se do instalace, v Terminálu zadáme:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:mc3man/cdda1
sudo apt-get update
sudo apt-get install musepack-tools eyed3 faac id3 id3v2 lame
sudo apt-get install abcde

 

Při instalaci si všimneme, že jsou nabízeny i další kodeky a balíčky, ale pro mou potřebu jsem je považoval za zbytečné. Popisuji proto jen to nejnutnější pro chod programu ABCDE.

 

abcde-1

 

Nyní již můžeme vložit originální CD do mechaniky a v Terminálu zadáme: abcde a stiskneme Enter. Jsme dotázani, zda editovat CDDB soubor. Pokud ho máme, stačí potvrdit N a dále se nás Terminál zeptá, zda je na originálním CD více umělců. A spustí se nejprve stahování souborů WAV a dále samotná komprimace, v mém případě do MP3. Po skončení je CD vysunuto. Není nic pohodlnějšího.

 

abcde-2

 

Ač se jedná o program pro Terminál je snadno použitelný i začátečníkem. Průběh komprimace je velice svižný (cca 5 minut). Dá se říci, že takto použitý ABCDE Vám poskytne snadno použitelnou zálohu hudební sbírky. Podle mne je potom nejlepší si ji nahrát na některé cloudové úložiště.

Očekávám reakce čtenářů, neboť se necítím v oboru zvukových formátů moc fundovaný, což ale jen potvrzuje jednoduchost použití popisovaného programu. Nemusí se jej bát použít ani začátečníci.

 

Štítky , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na ABCDE

  1. Kohák říká:

    Myslím moc hezký program, který splňuje vše co člověk potřebuje a je poměrně rychlý. Pro zálohování CD bych použil raději bezztrátovou kompresi FLAC.
    Drahně dávno byl pod widlema dobrý program od nějakého němce ExactAudioCopy, který uměl narippovat i poškozená CD.