Psensor – instalace a konfigurace v Linux Mintu

psNedojde-li při výrobě k chybě, je počítačový hardware navržen tak, aby jeho teplota nepřekročila maximální provozní teplotu. Ale i bez jeho zavinění může dojít v důsledku různých softwarových problémů k přehřátí hardwaru. Například může dojít k chybě ovladače grafické karty, chybě ovladače ventilátoru, poruše frekvence CPU, škálovacího démonu atd.. Přehřátí pak může být natolik závažné, že způsobí trvalé poškození vašeho hardwaru. Takže pozor na jakékoliv přehřívání ve vašem systému!

Pro výše uvedené důvody je dobré mít monitorovací systém teplot na takovém místě, na kterém budete ihned upozorněni, jestliže teplota se systému zničehonic zvedne. Nyní už však nemusíte mít strach z následků přehřátí vašeho počítače. Pomůže vám v tom šikovný nástroj Psensor.

Nástroj Psensor je založen na GTK+ (Widget Toolkit pro tvorbu grafického uživatelského rozhraní). Je to jedna z nejjednodušších aplikací pro sledování teploty hardwaru v reálném čase, tvořící graf ze získaných údajů pro rychlý přehled o teplotách. V dnešním krátkém článku si ukážeme, jak lze sledovat teploty systému v Linux Mintu právě pomocí tohoto programu.

 

Vlastnosti nástroje Psensor

Psensor obsahuje různé funkce, níže je uvedeno několik z nich:

  • Zobrazení teplot čipu základní desky, CPU, GPU(Nvidia), pevných disků.
  • Zobrazení otáček ventilátoru procesoru.
  • Psensor je schopen vzdáleného zobrazení teploty serveru a otáček ventilátoru.
  • Zobrazení využití CPU.
  • Pokud Psensor zjistí libovolný podporovaný hardware, zobrazí automaticky jeho teplotu jako text i graf.
  • Všechny teploty jsou zobrazeny v jednom grafu.
  • Alarmy a výstrahy vám zajistí, že vám neunikne kritická teplota žádného hardwaru v systému a ani případný problém s otáčkami ventilátoru.
  • Snadná konfigurace, snadné použití.
  • Monitoruje i teplotu GPU ATI/AMD.
  • Sleduje otáčky ventilátorů (pomocí lm-sensors).

Aplikace je navržena tak, aby byla jednoduchá a snadno ovladatelná. Sledování využití CPU a paměti je v Psensor také možné, ale nejsou až tak významné. V neposlední řadě je také dobré zmínit, že Psensor je šířen pod svobodnou licencí GPLv2.

 

Instalace Psensor v Linux Mintu

Nástroj Psensor má závislost na dalších balíčcích, konkrétně na lm-sensors a hddtemp. Proto musíte nainstalovat balíček psensor současně s těmito závislostmi.

Takže budeme instalovat vše najednou pomocí následujícího příkazu v terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install lm-sensors hddtemp psensor

 

Dále je potřeba detekovat hardwarové senzory pomocí příkazu:

Příkaz terminálu:
sudo sensors-detect

 

A ověřit zda vše funguje zadáním příkazu:

Příkaz terminálu:
sensors

 

Získáte výstup, podobný následujícímu:

 

ps4

 

Následně spusťte Psensor v grafickém rozhraní z Menu > Systémové nástroje.

 

Psensor - Temperature Monitor_001

 

Nástroj Psensor používá ve výchozím nastavení °Celsia. Vy si ale můžete Psensor přizpůsobit dle svého vkusu. V menu aplikace přejděte do Psensor > Preferences > Interface a zde můžete snadno používat různé možnosti a přizpůsobení pro rozhraní aplikace.

 

ps2

 

Pak přejděte v menu Psensor do Preferences > Providers, kde si můžete nastavit další vlastnosti:

 

ps3

 

Pokud chcete, aby se program spustil po startu systému, ve vlastnostech (ne Sensor Preferences!) klikněte na záložku Startup a zatrhněte volbu „Launch on session startup„. Pokud chcete, aby se okno Psensor po spuštění nezobrazovalo (například chcete aplikaci pouze automaticky spustit – okno Psensor si můžete manuálně otevřít později), zatrhněte volbu „Hide window on startup„.

Dokonce si můžete změnit i barvy reprezentující jednotlivé senzory v grafu. Kromě toho, každý senzor má k dispozici své políčko ve sloupci Graf. Zaškrtnuté senzory se objeví v grafu, zatímco ty nezaškrtnuté zůstanou skryté. Zrušení zaškrtnutí u senzoru způsobí, že již nebudou obnovena získané údaje s teplotou.

 

Závěr

Psensor je velmi užitečný nástroj pro zobrazování teploty, což běžné systémové monitory obvykle nezvládají. Automaticky zobrazí ty hardwarové teplotní senzory v systému, které najde, takže je možné sledovat teplotu jen těch rozpoznaných. Ačkoliv programu chybí česká i slovenská lokalizace, rozhodně stojí za vyzkoušení.

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.