Opět Johnny Broke & Jim Pütlick

jbjp1* Hallo Jime, už jsme Evropané, s americkými jmény, přesně podle směrnic Bruselské Říše, alias EU.

# Hallo Johnny, je to docela fajn, jen ty jejich nové zákony a nařízení přesně nechápu a teď nevím, jestli je to dobře nebo zle.

* S tím bych si hlavu nelámal Jime, hoši ve Washingtonu a Bruselu to s námi vždy myslí jen dobře; takže o co tu jde ?

# Hele Johnny, třeba o to globální oteplování, já bych proto nerad zůstal pozadu ve společenské oblasti, tedy co se týká manželství…

* Správně Jime, jsme oba staří svobodní mládenci, máme život před sebou. Proč nejít vstříc novým trendům? Nemusíme žít s nějakou chrobáčnicí nebo broučnicí, která nás bude stále buzerovat a kritizovat. Nebudeme se ženit, ale (v)zmužíme se. Nové zákony nám doporučují právě tuto, moderní volbu.

# Dobře Johnny, co by si tomu řekl, kdybychom třeba spolu uzavřeli manželství ?

* Úžasné Jime, náš vztah by už nebyla psí knížka, ale s duhovou vlajkou můžeme směle vstoupit do politiky a státní správy !

# Ale Johnny, budeme bez dětí !

* Podívej, Jime – hmyzu je a bude dost, a když přiletí sarančata z Afriky, tak stejně všechno sežerou i bez naší pomoci…

# Hm, Johnny, z Afriky toho dnes dostáváme víc, než ty obligátní kobylky nebo příliv tropického vzduchu. Exotické nemoci – ebolu, AIDS, drogy, islám, běžence a nejlepšími západními odborníky vycvičené bojovníky ISIS…

* Tak, tak Jime, to by nás právě mohlo obohatit, měli bychom se proto co nejrychleji transformovat na jejich úroveň…

# Správně Johnny: Zpět na stromy ! Jak je to prosté Watsone!

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

Omlouvám se těm, kteří nesnáší hmyz i v literární podobě; já mám také občas zlý pocit, když vidím hejno much nad stolem, u kontejnerů, nebo mlsné vosy na míse hrušek… Nicméně bez krásných motýlů by svět byl fádní a o potřebnosti včel a čmeláků snad psát nemusím.

I tak se občas k mému slábnoucímu sluchu dostane náhodně odposlechnutý dialog upovídaných chrobáků. Už to nejsou ti známí hrdinové od Ondřeje Sekory, ze kterých dnes přežívá snad jen Brouk Pytlík, jako symbol zaprděného maloměšťáka a „čecháčkovství“…

Kdo nejde s dobou, jako kdyby nebyl…

Proto i v říši hmyzu, ač zdánlivě neměnné, jsou novátoři, kteří jsa poučeni velikány typu Stalina, Trockého, Pružinského, Porošenka a dalších, mění si jména, kabáty a názory podle potřeby a přání právě vládnoucí garnitury.

Jak je to prosté Watsone – řekl by Sherlock Holmes, a nám nezbývá než souhlasit…

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

I ve světě Linuxu jsme měli možnost se s podobnou praxí setkat; vzpomeňme namátkou jen na Mandrake – Mandrivu – Mageiu, z nichž první dva už odvál čas a poslední z nich už své předchůdce prakticky nepřipomíná.

Pokud moje paměť sahá, ve světě Mintu jsme tuto konspirační praxi nezažili – vlastně to nikdy ani nebylo potřebné.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

jbjp2Podíváme se raději opět po nějaké zapomenuté aplikaci a to tentokrát v našem repozitáři. Když jsme u té záměny jmen, tak by to mohl být i pyRenamer…

Jenže o něm se už psalo a není to nic, co by se každému hodilo. Navíc je pro prostředí GNOME, a to už možná za nějakou dobu bude patřit mezi retro…

Zkusíme to proto s jinou vykopávkou, něco z kanceláře, co se příležitostně může hodit. Není to sice žádná bomba, protože v oblasti zápisníků a textových editorů jsme si na našem portálu ukázali už nepřeberné množství těch nejlepších a použitelných aplikací. Časem si opět některé z nich připomeneme, a to s ohledem na nové čtenáře, kteří už nestihli prostudovat ty stovky námětů, publikovaných námi v letech minulých.

 

GWrite

jbjp3GWrite je jednoduchý GTK+ HTML5 WYSIWYG editor, vhodný na psaní a jednoduché textové formátování. Dovede i automatické generování obsahu, založeného na struktuře dokumentu.

Je to jeden z těch editorů, které nepatří mezi ty velké, proto se od něho příliš neočekává. Je vhodný na přípravu formátovaného textu pro HTML dokumenty. Zjednodušeně řečeno, dává možnost vytvoření internetové stránky „na koleně“, bez použití textového procesoru LibreOffice nebo specializované aplikace. Odpadá znalost programování a stačí jen běžné znalosti k tomu, aby se dal vytvořit dokument, který v sobě může obsahovat vložené obrázky, tabulky, odkazy a jiné. Pracovní prostředí je jednoduché a hned na první pohled srozumitelné. Základní menu je v angličtině, ale vyskakovací menu je už mix s českou resp. slovenskou navigací.

Při prvním otevření editor vypadá tak, jako na následujícím obrázku.

 

jbjp4

 

Když se pokusíme otevřít něco jiného, než HTML dokument, tedy třeba jednoduchý textový dokument, může nás překvapit, když namísto znaků s diakritikou uvidíme různé znaky z kolekce rozsypaný čaj. Bez toho, abychom ztráceli hlavu, dá se vložení požadovaného textu docílit pomocí Copy&Paste.

 

jbjp5

 

Nahoře vidíme použití vloženého textu – diakritika je v pořádku, nad textem je vložený obrázek; na dalším záběru je totéž, se zmenšeným navigačním panelem + další vyznačený text, tabulka a link na domovskou stránku.

 

jbjp6

 

Sečteno a podtrženo, kreativitě se u nás meze nekladou, a mít v kompu jeden program navíc, to může být v naléhavém případě i k užitku.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

 

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Opět Johnny Broke & Jim Pütlick

  1. pjnowak říká:

    Tak jsem se krásně pobavil. I když by měl člověk (či brouk) spíše zaplakat. Jeden známí okomentoval invazi afrických kobylek takto:
    „Doufám, že naši potomci budou míšenci. Pokud tak nebude, tak naše rodina se patrně stala minulostí pod nájezdem afrického písku.“
    PS.
    Mandrake si ještě pamatuji. I jejich nedokonalí překlad do Češtiny. Možná bych našel ještě někde instalační CD.

  2. Kebab říká:

    Jako zajímavost to beru ale stále více mně uniká smysl, smysl takovýchto programátorských pokusů a třeba právě případ GWrite, v situaci kdy mám dnes vzniklý a i v článku zmíněný standard LibreOffice.
    Dřív se psalo třeba ve smyslu jóóó ten „standard“ je žrout paměti … zabírá moc prostoru na disku … je to hrozitááánsky pomalý … a tak tady máš a pro danou funkci vylehčenou a hbitou malou myšku. Tato argumentace dnes ale už přece tak z 99% neplatí.