Yawls – úprava jasu obrazovky vašeho notebooku

yaw1Yawls je zkratka Yet Another Webcam Light Sensor (v překladu něco jako Ještě Další Webkamerový Světelný Senzor) a je to malý Java program vytvořený i pro Linux Mint, který umí nastavit úroveň jasu obrazovky pomocí interní či externí webkamery vašeho notebooku, která v tomto případě funguje jako senzor okolního světla. Používá knihovny OpenCV a je navržen pro zvýšení pohodlí uživatele a úsporu energie baterie notebooku.

Yawls může být také provozován z rozhraní příkazového řádku, kdy je spouštěn jako systémový démon, který je zapínán dvakrát za minutu a upravuje jas obrazovky notebooku s ohledem na množství okolního světla. Webkamera není zatěžována neustále, jen, jak je uvedeno výše, v 30ti sekundovém intervalu a po zbytek ji lze využít pro jiné programy. Časový interval lze nastavit v grafickém rozhraní nebo v konfiguračním souboru, pokud používáte terminálovou verzi.

Program také obsahuje funkci rozpoznání obličeje, což může být užitečné, jste-li v tmavé místnosti a chcete, aby Yawls nastavil jas obrazovky dle vašich potřeb. Ve výchozím nastavení je tato funkce vypnutá, povolit jí můžete dodatečně. Po prvním spuštění si aplikaci Yawls musíte nakalibrovat, jinak nemusí fungovat správně. Pokud se objeví problém i při běžném používání, je nutná rekalibrace.

Další popis a další možnosti konfigurace jsou zahrnuty v manuálových stránkách a konfiguračních souborech, dodávaných s programem.

 

Yawl2

 

 

Instalace Yawls v Linux Mintu

Je opět poměrně jednoduchá. Stačí si přidat správný repozitář, aktualizovat databázi softwaru a nainstalovat potřebný balíček. Otevřete si tedy terminál a postupně zadejte příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:thedsweb/yawls-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install yawls

 

Nechcete-li si do systému přidávat další repozitář, nainstalujte si Yawls pomocí .deb balíčku, který si stáhněte z tohoto odkazu. Stažený archiv pak nainstalujte „klikací“ metodou.

Ikona pro spuštění aplikace se vám následně objeví v Menu > Systémové nástroje > Yawls.

Domovskou stránku projektu najdete na https://launchpad.net/yawls.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Yawls – úprava jasu obrazovky vašeho notebooku

  1. baron říká:

    Díky

  2. Dejmon říká:

    Nějak se mi tento prográmek nelíbí, zkusil jsem si ho nainstalovat a na notebooku se z webkamerky co každých 30 sekund na cca 1-2 sekundy rozsvítilo pomocné světlo a pak zase zhaslo, jakoby zachytával obraz, kdo je před notebookem !!! Program odinstaloval pomocí „sudo apt-get purge“. Odinstalace pomocí „sudo apt-get remove“ se vůbec neuskutečnila.