Počasí v příkazáku?

wogo1Jak už jste se na našem webu mohli nesčetněkrát přesvědčit, je příkazový řádek úžasná věc, která umí napravit pokažené, lze v něm přehrávat multimédia, hrát hry atd.. A nejen to, jeho pomocí si můžete zobrazit i aktuální počasí pro vámi vybrané místo, ba i předpověď až na 5 dní.

Aplikace, která to umožňuje má název Wego a jedná se cool klienta počasí pro linuxový terminál, jenž umí zobrazovat počasí v ASCII. Umí zobrazovat počasí pro 1-5 dní, v metrických nebo imperiálních jednotkách a navíc můžete použít i protokol SSL pro vyšší zabezpečení. Pro danou lokalitu umí zobrazit teplotu, rychlost a směr větru, viditelnost a množství srážek.

 

Instalace Wego v Linux Mintu

Chcete-li aplikaci Wego nainstalovat v našem operačním systému, musíme si nejprve nainstalovat potřebné závislostí pomocí následujícího příkazu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install golang-go git

 

Dále postupujte při instalaci Wego takto:

Příkazy terminálu:
export GOPATH=/home/vaše_uživatelské_jméno/gocode
go get github.com/schachmat/wego
cd ~/gocode/bin

 

Spusťte nástroj Wego příkazem:

Příkaz terminálu:
./wego

 

Při prvním spuštění se vám na výstupu zobrazí zpráva:

No API key specified. Setup instructions are in the README.

 

Nyní přejděte na web Worldweatheronline, abyste získali API klíč pro vaší malou aplikaci. Zobrazí se následující stránka:

 

wogo2

 

Budete muset zadat platnou emailovou adresu, jméno a heslo. Poté zaregistrování, bude ověřen váš emailový účet a další věc, která se vám zobrazí, bude vypadat takto:

 

wogo7

 

Nakonec si otevřete textový soubor ~/.wegorc ve svém oblíbeném textovém editoru a přidejte získaný API klíč na prázdné místo mezi uvozovky. Soubor by měl vypadat nějak takto:

 

wogo8

 

 

Samozřejmě si nastavte lokalitu, pro kterou chcete získávat informace o počasí.

 

Použití Wego

Máte-li vše nastaveno, můžete spustit aplikaci pomocí příkazu:

Příkaz terminálu:
./wego

 

wogo5

 

 

Můžete také zjistit informace o počasí z jiných měst, například:

Příkaz terminálu:
./wego praha

 

wogo6

 

 

To je vše, doufám, že se vám tato konzolová aplikace zalíbila. Budete-li mít jakýkoliv problém s instalací nebo použitím, napište to do komentářů.

Přeji jen a jen samé hezké počasí.

 

Štítky , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

8 reakcí na Počasí v příkazáku?

  1. Dejmon říká:

    jak to dlouho trvalo dostat potvrzující klíč do free? Já už na něj čekám cca 2 hodiny !!!

  2. Ota říká:

    Zkusil jsem si nainstalovat aplikaci. Vše šlo hladce až do okamžiku, kdy mám upravit soubor „wegorc“ vložením kódu a uložením města, pro které chci zobrazit počastí. Tento soubor nemohu nikde nalézt – ani v adresáři „gocode“, který se v adreáři „home“ vytvořil, ani v jeho podsložkách, ani nikde jinde v „home“. Nicméně po zadání příkazu „~/.wegorc“ do terminálu se objevil výpis, jako na výše uvedeném screenshotu, nicméně ten nelze upravit. Kde se stala chyba? Vím, že patrně mezi klávesnicí a židlí, ale jsem v linuxu nováček. Tak snad mi poradíte.

    • Satapouch říká:

      Musíš si ve správci souborů zatrhnout volbu „Zobrazit skryté soubory“. Ta tečka před názvem souboru znamená, že je skrytý.

  3. Ota říká:

    Děkuji za radu, povedlo se. Je to opravdu povedená aplikace.

  4. Martin Štefl říká:

    Máte někdo tuto chybu ?

    2015/06/04 07:19:05 Get https://api.worldweatheronline.com/free/v2/weather.ashx?key=klic=Praha&format=json&num_of_days=3&tp=3&lang=en: x509: certificate signed by unknown authority (possibly because of „x509: cannot verify signature: algorithm unimplemented“ while trying to verify candidate authority certificate „COMODO RSA Certification Authority“)

    U mne řešením bylo ve zdrojovém kódu upravit url z https na http a pak zkompilovat. Určitě to půjde i jinak, máte někdo nápad jak? Je to chyba certifikátu asi přes wget nebo get.
    Díky

  5. Rafael říká:

    NO ano,další satapapouchova sračka.Co takhle yr.no ?!