Silentcast umí screencasty i ve formátu GIF

sil1V dnešním článku si představíme nástroj Silentcast, užitečný software, který umožňuje vytváření screencastů pracovní plochy a jejich následné uložení ve formátu GIF nebo jako videa webm či MP4.

Zajisté i mezi našimi čtenáři existuje řada uživatelů, kteří by si chtěli vytvořit např. videotutoriály pro nové aplikace, nahrát dění na ploše apod. a tyto posléze sdílet na blogy, diskusní fóra, sociální sítě atd.. Pro zachycování videí z dění na vašem počítači je k dispozici více aplikací, jako například Vokoscreen, Simple Screen Recorder, Kazam a další. Avšak existují i takové, které snadno dovedou transformovat vaše video ukázky v animovaném formátu GIF – např. Byzanz či Silentcast.

A právě o nástroji Silentcast si dnes povíme více. Je  to open source software, který umožňuje vytváření animovaného formátu GIF (nebo videí ve formátu webm nebo MP4) z dění na pracovní ploše pomocí jednoduchého grafického rozhraní. Mezi jeho hlavní funkce patří možnost zachycení celé plochy, její části nebo jednotlivá okna. Je možné si také nastavit počet snímků za sekundu. Po nastavení aplikace Silentcast již stačí spustit nebo zastavit nahrávání pomocí jednoduchého odkazu na vašem panelu.

 

sil2

 

Zatím poslední verzí je Silentcast 2.1, která byla nedávno vydaná a která přináší mimo jiné i tyto změny:

  • Podpora pro prostředí Pantheon
  • Podpora všech binárních souborů

 

Instalace v Linux Mintu

Jelikož nástroj Silentcast má svůj vlastní repozitář PPA, je jeho instalace v Mintu poměrně snadná. Stačí si zmíněný repozitář přidat do systému, aktualizovat databázi softwaru a nainstalovat balíček silencast. Chcete-li si tedy tuto aplikaci nainstalovat, otevřete si terminál a zadejte tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:sethj/silentcast
sudo apt-get update
sudo apt-get install silentcast

 

Po instalaci se vám zobrazí ikona pro spuštění aplikace v Menu > Grafika > Silentcast.

Programu sice chybí česká i slovenská lokalizace, ale vzhledem k jednoduchému rozhraní a jednoduchému ovládání je v tomto případě zbytečná.

Domovskou stránku najdete na https://github.com/colinkeenan/silentcast.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.