Snadné vytvoření lokálního repozitáře v Linux Mintu

acd1Nikdo a nic není dokonalé, a tak se i v Mintu může stát, že dojde k takové havárii systému, kdy bude nutná jeho celková přeinstalace. Nebo si pořídíte do domácnosti další počítač a do něj si budete chtít nainstalovat stejný software, jako už máte na tom stávajícím.

V těchto případech pak přijde vhod aplikace, která dokáže nějakým způsobem zazálohovat a uložit na lokální médium balíčky a zdroje softwaru (repozitáře), ze kterých čerpá váš stávající počítač.

Takovou aplikací je APTonCD, což je nástroj s grafickým uživatelským rozhraním, který vám umožní vytvořit jedno či více CD/DVD (můžete si zvolit typ média), se všemi balíčky, které jste si nainstalovali do systému pomocí apt-get nebo aptitude, a tak si vytvořit lokální vyměnitelný repozitář, který můžete posléze využít při obnově systému nebo při instalaci softwaru na jiných počítačích.

APTonCD vám umožní automaticky vytvořit dané médium se všemi vašimi .deb balíčky, takže vámi preferované aplikace si budete moci nainstalovat do jiných počítačů bez nutnosti aktivního připojení k internetu.

 

Funkce

Funkce aplikace APTonCD lze rozdělit do dvou hlavních kategorií. Kategorie Vytvořit se používá k vytvoření lokálního repozitáře na CD/DVD s balíčky staženými pomocí nástroje apt-get, zatímco kategorie Obnovit provádí operace, souvisejících s obnovou repozitářů z médií, jež byla předtím vytvořena za pomoci APTonCD.

 

acd2

 

 

Kategorie Vytvořit

Výběr balíčků

Ve výchozím nastavení jsou všechny balíčky uložené v adresáři /var/cache/apt/archives. Vy si můžete si vybrat, které balíčky nebudou uloženy na média jejich odškrtnutím ze seznamu. Při odebrání konkrétního balíčku je celková velikost souboru automaticky aktualizována.

 

acd3

 

Přidání balíčků

Je možné přidat další .deb balíčky na média, a to i ty, které nebyly nainstalovány pomocí nástroje apt-get. Lze to provést dvěma způsoby: můžete použít tlačítko Přidat – Balíky. Poté vyhledáte a otevřete balík, který chcete přidat. Druhou možností je jednoduchá metoda drag-and-drop, kdy přetáhnete daný balíček z okna správce souborů Nemo do okna APTonCD. Při použití obou metod je možné přidat více balíčků současně.

Cílová složka

Obraz vygenerovaný nástrojem APTonCD je ve výchozím nastavení uložen v adresáři /home/uživatel/aptoncd. Toto lze samozřejmě snadno změnit použitím možnosti změnit cílovou složku pro uložení souborů.

Vypálit

Je-li obraz APTonCD úspěšně vytvořen, aktivuje se možnost pro jeho vypálení na již dříve zvolené médium. To později můžete provést pomocí našeho oblíbeného vypalovacího programu.

 

Možnosti

 

acd4

 

Typ média

Můžete si vybrat, na jaký typ média chcete obraz vypálit. K dispozici jsou možnosti CD (690 MB) a DVD (4500 MB). V případě, že celková velikost balíčků je větší než kapacita média, tak je nástroj APTonCD automaticky rozdělí na správný počet souborů (číslo nad balíkem).

Název souboru

Ve výchozím nastavení jsou obrazy APTonCD pojmenovány v následujícím formátu: „aptoncd-yyyymmdd-MMX.iso“, kde (yyyy) je rok, (mm) měsíc a (dd) den. (MM) označuje zvolené médium, které může být „CD“ nebo „DVD“ a X značí číslo obrazu, pokud je jich více. Například: aptoncd-20061030-CD1. Můžete si vybrat svůj název souboru pro obraz(y) v poli Soubor a pak text „aptoncd“ bude tímto nahrazen.

Metabalík

Zaškrtnutím volby Create a meta-package je možné vytvořit balíček, který bude zahrnovat všechny závislosti. Je to užitečné pro snadnou obnovu všech balíčků, takže potom stačí nainstalovat daný matebalík, namísto manuální instalace každého balíčku zvlášť.

Povolit starší verze

Tato volba umožňuje aplikaci APTonCD do média zahrnout i starší verze stejného balíčku. Je-li starších verzí více, tak je do metabalíku zahrnuta jen ta novější.

Automaticky vybrat závislosti

Tato možnost zaručuje, že budou vybrány všechny závislostí toho kterého balíčku.

 

Kategorie Obnovit

Umožňuje obnovení balíčků z média, vytvořeného pomocí aplikace APTonCD. Upozorňuji, že tato akce vyžaduje administrátorská práva.

 

acd5

 

Otevřít médium

Prvním krokem je vložení média, vytvořeného pomocí APTonCD do jednotky CD/DVD.

Vybrat balíčky

Po načtení média se zobrazí seznam se všemi balíčky, které jsou k dispozici pro obnovení. Ve výchozím nastavení jsou zatrženy všechny balíčky, u balíčků, které nechcete obnovit, stačí jen zrušit zaškrtnutí.

Kopírovat soubory

Vybrané balíčky jsou zkopírovány z média, vytvořeného pomocí APTonCD do adresáře /var/cache/apt/archives. Takto jsou balíčky plně k dispozici v novém systému a lze je instalovat pomocí apt-get, aptitude nebo Synapticu, aniž byste je museli stahovat.

 

Možnosti

Vložit starší verze

Ve výchozím nastavení jsou obnoveny jen novější verze balíčků. Chcete-li zahrnout starší verze, zaškrtněte tuto volbu u každého balíčku v seznamu.

Automaticky vybrat závislosti

Tato možnost zaručuje, že budou pro obnovení vybrány všechny závislostí toho kterého balíčku.

 

Obnovit ISO obraz

Umožňuje obnovení ISO obrazu, vytvořeného pomocí aplikace APTonCD, podobně jako možnost Obnovit. Opět jsou vyžadována administrátorská oprávnění.

Otevřít

Prvním krokem je nalezení a výběr souboru ISO, který chcete obnovit.

Vybrat balíčky

Když vyberete a otevřete obraz ISO, zobrazí se seznam se všech balíčků, které jsou k dispozici pro obnovení. Ve výchozím nastavení jsou zatrženy všechny balíčky, u balíčků, které nechcete obnovit, stačí jen zrušit zaškrtnutí.

Kopírovat soubory

Vybrané balíčky jsou zkopírovány z média, vytvořeného pomocí APTonCD do adresáře /var/cache/apt/archives. Takto jsou balíčky plně k dispozici v novém systému a lze je instalovat pomocí apt-get, aptitude nebo Synapticu, aniž byste je museli stahovat.

 

Možnosti

Vložit starší verze

Ve výchozím nastavení jsou obnoveny jen novější verze balíčků. Chcete-li zahrnout starší verze, zaškrtněte tuto volbu u každého balíčku v seznamu.

Automaticky vybrat závislosti

Tato možnost zaručuje, že budou pro obnovení vybrány všechny závislostí toho kterého balíčku.Přidejte CD / DVD

 

Přidat CD/DVD

Umožňuje přidat CD/DVD vytvořené aplikací APTonCD jako repozitář pro nástroj apt-get.

 

acd6

 

Přidat jako repozitář x Obnovit nebo Obnovit ISO

Hlavní rozdíl mezi Přidat CD/DVD jako repozitář a obnovením (nebo obnovením ISO), je, že u druhé varianty jsou všechny balíčky zkopírovány na pevný disk, zatímco v prvním případě jsou načteny přímo z CD/DVD při použití nástroje apt-get pro nainstalování daného balíčku.

Otevřít médium

Prvním krokem je vložení média, vytvořeného pomocí APTonCD do jednotky CD/DVD.

Název disku

Je nutné pojmenovat jednotlivé CD nebo DVD, aby jej bylo možné použít jako repozitář. Doporučuji zadávat sugestivní názvy pro odlišení každého média.

 

Instalace v Linux Mintu

Je jednoduchá, neboť APTonCD je součástí standardních repozitářů Linux Mintu. Stačí si tedy otevřít Správce softwaru nebo Synaptic, do vyhledávacího pole zadat název programu a klikací metodou nainstalovat.

Linuxovější metodou je instalace pomocí příkazové řádky:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install aptoncd

 

Ikona pro spuštění aplikace najdete v Menu > Správa > APTonCD.

Zajímavá a užitečná aplikace, že? Pro naše končiny je dalším plusem obstojný překlad do češtiny. Jak je na tom aplikace se slovenštinou se mi zjistit bohužel nepodařilo. Dejte prosím vědět v komentářích. Rovněž můžete zmínit nějakou podobnou aplikaci pro porovnání.

Přeji příjemné zálohování.

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.