Duke Nukem 3D

nukem-logoDuke Nukem 3D – kultovní počítačová hra v žánru first-person střílečky vytvořené v roce 1996.
To přineslo hernímu průmyslu jak mnoho inovací a nečekaných rozhodnutí, které by po právu mohlo otřást titulem praotce mnoha moderních střelců, včetně série hry Half-Life.

Duke Nukem – zvláštní agent americké vlády, brutální a zesměšňovaný akční hrdina (vzhledem připomínající Dolpha Lundgrena, který v průběhu akce může žertovat), se vrací do Los Angeles. Najednou rádio přijímá nouzový signál: na město útočí dosud neznámý nepřítel – agresivní mimozemská rasa, který přijel s cílem unášet ženy a využívat jejich těla jako inkubátor.

nukem-1

Vesmírnou loď Duke sestřelí raketa, ale hrdinovi se podařilo katapultovat na střechu domu. Vezme si zbraň do ruky a začne zabíjení, smete hory cizinců na cestě k jejich vůdcům. Každá epizoda má svoji vlastní zvláštnost v grafice.

Kdo by neznal Duke Nukem alespoň podle názvu. Leč za multiplayer chtějí několik dolarů. Neinstaluji hry přes Wine, nemám nainstalovaný Steam, kdybych byl hráč, tak si pořídím start s metrem, za 1500 antivir, k tomu každý tři měsíce nějakou pařbu, která skončí v šuplíku. Nepočítaje v to třikrát dražší počítač, který ty hry utáhne. Hry už mě prostě nebaví. Když to jde, tak publikuji, zkouším nejrůznější novinky, učím se programovat, abych intelektuálně nezakrněl a mám spoustu dalších zájmů a na prvním místě je pro mne rodina.

 

nukem-1a

 

Instalace je dnes poněkud složitější, bez terminálu se neobejdete. Nejprve se instaluje repozitář, poté se přidá ověřovací klíč, následně se updatuje cache a nakonec se instaluje hra. Dále se stáhne ještě jeden soubor a už bychom bývali mohli začít hrát. Lepší je si ale nainstalovat ještě balík pro vyšší rozlišení – ten obnáší zhruba 800MB. Pak se dá hrát i na celé obrazovce. V prvním příkazu pozor na uvozovky, i redakční systém může mít své mouchy.

Příkazy terminálu:
echo -e "deb http://apt.duke4.net quantal main\n\
deb-src http://apt.duke4.net quantal main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/eduke32.list
wget -q http://apt.duke4.net/key/eduke32.gpg -O- | sudo apt-key add -
sudo apt-get update && sudo apt-get install eduke32
cd ~/ && mkdir .eduke32 && cd ~/.eduke32 && wget https://www.dropbox.com/s/t2najdhqlxv38rj/DUKE3D.GRP
cd ~/.eduke32 && wget http://www.duke4.org/files/nightfright/hrp/duke3d_hrp.zip
unzip duke3d_hrp.zip && rm duke3d_hrp.zip

 

nukem-2

Najdete pod Menu/Hry/EDuke32.

Domovská stránka projektu je zde. Plnou variantu hry byste měli podle mých informací najít na Steamu.

To je všechno, přeji příjemnou zábavu a snad si to také vyzkouším.

 

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Duke Nukem 3D

  1. Michal říká:

    ako zaciatocnik v linuxe este neovladam konzolu a tak neviem opravit prikazy, ktore su pri tejto hre s chybou… teda aspon mne to vyhadzuje uz pri tretom riadku. skoda, ine instalacie podla vasej stranky doteraz sli za co dakujem. ak by ste to mohli opravit, bol by som vdacny… s pozdravom michal

    • huskyviking říká:

      Ihned opravím, omlouvám se, řádil tu nějaký šotek a místo && napsal dvakrát jiné znaky, souvisí to nějak s redakčním systémem, podrobnosti nevím.
      Tady mohla pomoci jen zkušenost. Bylo by divné, kdyby to takto fungovalo.

  2. User říká:

    po prvním příkazu mi to v etc/apt/source.list.d/eduke32.list vytvoří \ deb http://apt.duke4.net quantal main.
    Kde \ způsobí problém s nenačtením zdrojů. Nutno vymazat