Tohle byste si MĚLI přečíst …

tnc1Mám starého psa, který si už nechce hrát, ani komunikovat: Prostě když se o něco takového pokusím, tak se dívá dozadu a „dělá nevšímáka“.

Možná to někoho napadlo, ale Mintí komunita, ač není stará, dělá v poslední době něco podobného. Snad kromě Satapoucha, napadlo vás, že náš web začal koncem minulého týdne vycházet už 3. rok? Ano, dva roky práce pro Mint a jeho uživatele. Více než 500 článků (nemám to přesně spočítané), z toho nejméně polovina ze Satapouchova pera.
Protože s Linuxem dělám 12 a s Mintem už 6 let, vím, že jsme na dobré cestě. Nechci tvrdit že jsme v cíli, protože svět nestojí na jednom místě, a potřeba něčeho nového se objeví každou chvíli.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

Tak si jen připomeňme, jak to bylo tenkrát – 23.10.2012:

„Přátelé, kolegové, dnešním dnem spouštíme webové stránky příznivců a uživatelů dle nás nejlepšího operačního systému Linux Mint v České republice. Ano, podobné projekty už existují, ale vzhledem…“ (napsal Satapouch)

Nestál jsem na startovní čáře, když tento projekt začal svůj život, ale hned, jak jsem ho objevil, tak jsem se připojil. Protože každá liška bude chválit svůj ocas, tak i já tuto pochvalu věnuji našemu portálu za všechny píšící přispěvatele a komentátory. Protože jsem se mezitím stal i maskotem československého Mintu, je to i moje příjemná morální povinnost. Potřást rukou našemu adminovi Satapouchovi, poplácat po ramenou všechny redaktory a dopisovatele, poděkovat všem šťouralům a nespokojencům za jejich kritické připomínky …

Za celou tu dobu jsme všem zájemcům i uživatelům Mintu „pozametali cestu“, aby co nejdřív porozuměli a mohli užívat uživatelského komfortu, který nám náš Mint dává. Černou ovcí, resp. bílou vránou jsem se časem stal já, protože zastávám názor, že jen suchým konstatováním faktů si čtenáře dlouho neudržíme. Život není jen sezení u počítače, je to něco víc, proto dávám do svých příspěvků vtipné, ale i jedovaté komentáře. Nerad se dívám na svět okolo sebe jen s růžovými brýlemi; proč se klamat, když nám všichni lžou a nedaleko za naší východní hranicí duní děla, řinčí zbraně a umírají i nevinní lidé.

 

°°°°°øøøø000O000øøøø°°°°°

 

Buďme rádi že Mint je tu s námi a my s ním!

 

mint1

 

Dovolím si proto popřát našemu Mintu ještě „mnoga ljeta“ a živijó…

 

Champagne poured in to the glass (isolated on white background)

 

 

 

 

Záložka pro permanentní odkaz.

23 reakcí na Tohle byste si MĚLI přečíst …

  1. Mirek říká:

    Do komentářů moc nepíšu, ale tohle mi nedá. Vždycky mě může čert vzít, když je v nadpisu hrubka. Nepíše a neříká se „by jste“, ale BYSTE dohromady. Učí se to ve čtvrté třídě ZŠ. Nejsem žádný puritánpřehnanývlastenec, ale když se przní čeština, trpím. Jinak souhlas, MINT je super (jedu LMDE).

    • Satapouch říká:

      Omlouvám se za autora, PČP samozřejmě ovládáme, leč nikdo není dokonalý a chyba se prostě tu a tam vloudí….

      • Bedňa říká:

        Budem opakovať frázu, kto nič nerobí, nič nepokazí a Mirek je presne tento príklad. Nezaoberaj sa čurákmi ktorí len čakajú kedy sa pomýliš, nič nerobia a len sajú túto spoločnosť.

        Jeho nulový príspevok nestojí ani z komentár. Odhliadnuc od toho že nevie pouťívať veľké písmená a nepozná gramatiku.

  2. Kagkouro říká:

    Já jen malá osobní poznatek,myslím že trochu by se měl změnit princip,myslím že 5 článků týdně je hektické a vražedné,že by stačilo dva,tři hlavní články týdně,plus rubrika ze světa Open source.Je to jen můj názor,a i otázka,či je udržitelné a správné míti každý den článek.Přeci jen toto není web o Linuxu komplexně,ale web jedné distribuce.Nemyslím to zle,spíš takové nadhození k diskusi:-)

    • Satapouch říká:

      Na toto už dojelo hodně webů, dokud tu budu, tak nekompromisně trvám na jednom článku každý všední den (podmínkou je souvislost s Mintem). Rubriku Ze světa open source jsem dočasně pozastavil, není nikdo kdo by jí vedl, já už to nestíhám….

      • Kagkouro říká:

        Oki:))) Jinak já dnes vyjímečně uveřejnil článek navíc,z důvodu vícero žádostí,na jedné diskusi se toto hodně řešilo,tak nakonec došlo asi 9 žádostí jestli by nešel článek zvěřejnit již dnes.Když tak sorry za vyjímku:)))

        • Kagkouro říká:

          Libore,já to respektuji,ale prostě nesouhlasím,hold každý na to máme jiný názor.Každopádně já se chci stejně hlavně věnovat LMDE,tak snad by šla udělat záložka(sekce) LMDE,kde bude o něm psát,ale závodního tempa se prostě nějak nemůžu zůčastnit….vím svoje možnosti!

      • Oudrnicky říká:

        Mint zatím nepoužívám. Po vyzkoušení dost nedodělaného Kubuntu 14.10 uznávám, že na strategii „nových“ verzí Mintu něco hodně pozitivního je. Ale chtěl bych hlavně zmínit, že každodenní články se mi velice líbí a dá se jich využít nejenom v Mintu. Proto tyhle stránky moc rád navštěvuji denně.

  3. Kagkouro říká:

    Po zralé a dlouhodobé úvaze jsem se rozhodl skončit,dva a půl roku neznám nic jiné,je třeba odpočinek,poté se chci věnovat jen LMDE,pokud v tu dobu až vyjde Betsy bude zájem a bude udělaná sekce,rád se tomu budu věnovat.Nadále v rámci možností se budu starat o G+ a FB.Tímto všem děkuji za spolupráci,když jsem před tou dobou zakládal G+,netušil jsem jak se nakonec vše rozjede,a jsem za to rád.A není to tím že nesouhlasím s tím jak to funguje,jen mám jiný názor,a po té době již cítím,že potřebuji odpočinek,a pokud bude zájem od jara o LMDE,klidně se toho ujmu,ale v současnosti bohužel musím skončit!:(

  4. Ronoath říká:

    Bedňa: Tak tomu už vůbec nerozumím, Mirek přeci jen připomenul, že je je tu hrubka, proč ho rovnou tak titulovat? Má to nějaký přínos? Maximálně ukázku, jak tato komunita vypadá…

    Vůbec mi připadá, že tahle komunita kolem Mintu je dost uzavřená světu: U komentářů k příspěvkům je nutné se registrovat (proč?), ve fóru jsou nováčkům schvalovány příspěvky (nejspíše proto, že když mají nějaký problém, tak aby řešení déle trvalo) a ve výsledku jsem se ptal kamaráda, kterému jsem doporučil Mint, jak bude řešit výpadky připojení přes Wi-Fi, které se mu v LM 17 Xfce objevily (a dříve je neznal) „no, asi si tam dám Ubuntu, na tamější diskuzi jsem vždy objevil lidi, co mi byli ochotni rychle pomoci“ (nenapadlo mě zeptat se kde to bylo, ale to nevadí)

    Mint se může rozšířit, až budou lidé vidět, že za ním stojí parta, která je ochotna pomoci, ukrajuje si ze svého času, jen aby mohla něco přinést druhým, a nemá problém, když někdo poukáže na chybu, která se prostě objeví (aneb – jak říká jedna známá – drobné chyby jsou důkazem ruční práce)

    Pár takových tady je, a díky za ně, neboť jejich práce splňuje všechna tři kritéria. Jiní takoví nejsou, a je na každém, aby si ověřil, kam patří.

    • Satapouch říká:

      Tak trochu se také mýlíš, u komentářů bylo nutné se registrovat, nyní to už neplatí. Důvodem byly hrubé urážky a napadání lidí, kteří na rozdíl od těch, co takto komentovali, něco dělají (podotýkám – zdarma a ukrajují ze svého času).
      Na fóru k tomu vedly stejné důvody. Bylo nutné mít několik schválených komentářů, aby bylo možné přispívat bez schvalování. Jelikož jsme se už tímto opatřením podobných trollů zbavili, je už cca 14 dní opět možné přispívat bez schvalování.
      Pokud máš pocit, že jsme na fóru i zde nikomu nepomohli, či jsme neochotní, je to Tvůj názor a máš na něj právo. Máme řadu přesně opačných názorů a pokud se zde či na fóru kdokoliv slušně zeptal, bylo mu stejně zodpovězeno. Pokud ne, bylo odpovězeno stejným tónem – na hrubý pytel, hrubá záplata.
      A chybu, která se může stát každému, jsem přiznal a omluvil se za ní. Je to málo?

      • Ronoath říká:

        Jestli jsem tě naštval, tak se omlouvám, to nebyl cíl mého příspěvku. Patříš právě mezi ty lidi, díky kterým tento portál je na výši (tedy splňují ty tři kritéria)

        Že už zase jde přispívat bez přihlášení, to jsem si ověřil právě tím minulým příspěvkem, a díky za to. Stejně jako děkuji za možnost psáti na fórum bez schvalování. Když se něco pokazí, člověk má tendenci rychle hledat řešení a škoda každé bariéry. (Svou prací třeba odstraňujete bariéru jazykovou, díky za to!)

        Kde jsem napsal, že jste mi nepomohli? Nikde. Jen to zkrátka déle trvalo díky schvalování, a myslím, že výsledek jsem tam ani nenapsal (prostě mám s tím osobní problém, to je to – jsem si toho vědom)

        Ad chyba – myslím, že ty jsi zareagoval naprosto profesionálně. Nelíbila se mi reakce někoho jiného, protože mi prostě nezapadala do nastavené laťky komunikace na tomto webu (pro vysvětlenou – prostě se mi zdá, že nadávky a útoky ad hominum patří na jiné weby než zde)

        Takže dobrý, ne?

  5. Martin říká:

    Chtěl bych uvést, že není důležitá kvantita článků, ale kvalita.

    Jinak by mě zajímalo, proč Kagkouro píše vše jako jedno slovo – za čárkou a tečkou, která vždy přiléhá k přecházejícímu slovu (podobně jako ! a ?) nedělá zásadně mezeru. Jestli tím šetří znaky, je to zlé, protože nečitelné ;/

    • Satapouch říká:

      S tím nelze než souhlasit, já si myslím, že kvalita našich článků není až tak špatná, z jedné chyby snad nelze šmahem odsoudit celý web a autorům nasazovat psí hlavy. I když i na to si už pomalu zvykám. Lidem v těchto zeměpisných šířkách se člověk nezavděčí ničím.

      • Martin říká:

        A vůbec nejhorší je žehrat na lidi a být nerudný až negativistický 🙂
        Lidi jsou všude stejní. Stavěl bych to na zdravém jádru, nadšení, které může kolísat a nebo i vyprchat, a hlavně… Chválit, chválit, chválit a děkovat.
        Vždy bude nějaký tahoun (vůdce), posunovač (zástupce vůdce), vozič (konzument) a ti druzí 😉

        • Satapouch říká:

          Je vidět, že s tím, jít s něčím na trh v těchto zemích nemáš žádné zkušenosti. Já už jich pár mám a z nich mi jednoznačně vyplývá, že s hlupákem se není možné domluvit (tím samozřejmě nemyslím Tebe).

          • Martin říká:

            O Vašich slovech nejsem úplně přesvědčen, ale Vy asi víte lépe než já s čím mám zkušenosti. (Holt tady každý soudí každého podle sebe.)

            Tak se mějte hezky a hlavně Slunce v duši 😉

    • Kagkouro říká:

      Omlouvám se za to jak píši,nejsem žádný profík,snažil jsem se být vždy stručný,úvod,návod….no a že nedělal sem mezeru..njn……..

  6. Old Bobby říká:

    Přátelé Mintu,
    děkuji za všechny příspěvky; jsem rád, že jste „zvedli prdel“ a zapojili se; ani nevíte, jak mě to potěšilo :°)
    Nicméně budu konstatovat, že i když jsme „komunita uzavřená světu“, jsme tu za účelem podporu NAŠEHO operačního systému, a vše potřebné si povíme na tomto místě.
    A pokud jde o to otevírání světu, tak já se o to ve svých článcích opatrně snažím. Není to snadné najít tu správnou míru, ale já už si s tím poradím – a dejte vědět, když něco nebude dobře stravitelné …
    A za nějakou tu chybu v gramatice se omlouvám, bydlím na Slovensku, hovořím slovensky – a tak se mi to někdy pomíchá dohromady.
    Thank you very much …