Cinnamon 2.4

1099__90x90_linux-mint-15_0Clement Lefebvre 1. listopadu s potěšením oznámil jménem svým i všech vývojářů, kteří se podíleli na nové verzi, vydání Cinnamonu 2.4!
Tato nová verze bude představena v Linux Mintu 17.1 „Rebecca“, jejíž vydání je plánované na konec listopadu a také v LMDE 2 „Betsy“, jejíž vydání je plánováno na jaro 2015.

V dnešním článku vám představím přehled některých novinek v Cinnamonu 2.4.

 

Jemnější zážitky

Hodně důrazu v nové verzi kladou vývojáři na detaily. Cinnamon 2.4 obsahuje mnoho malých vylepšení, aby se vaše zážitky při práci s novým Cinnamonem staly příjemnějšími a hlubšími.

Schopnost reakce a využití paměti

  • CJS byl nahrazen novější verzí GJS ve snaze snížit využití paměti a zajistit tak rychlejší spuštění pracovního prostředí.
  • Všechny komponenty Cinnamonu byly přezkoumány a jejich zdrojový kód byl zkontrolován pomocí analytických nástrojů. I když většina z nich byla příliš malá, tak asi 30 z nich bylo upraveno.
  • V Nastavení Cinnamonu byly přidány ikony v tématu Mint-X. Toto má za následek zvýšenou schopnost reakcí (To je nyní specifické pro celý Linux Mint).

Více lesku

  • Díky GNOME Shellu používá nyní pracovní prostředí Cinnamon animovaný zoom.
  • Přihlašovací zvuk je nyní ovládán přímo Cinnamonem (dříve cinnamon-settings-daemon) a s hrami je synchronizován v daném sezení.
  • Moduly a kategorie v Nastavení Cinnamonu a aplikace v Menu jsou nyní řazeny abecedně.
  • Podobně jako ve Windows, klávesy „super + e“ nyní otevírají domovský adresář.
  • Cinnamon 2.4 má mnoho malých vylepšení (více launcherů v panelu, vylepšení zvukového appletu, odstranění časového limitu v dialogovém okně odhlášení atd.) a odstraněna byla i řada chyb.

Další nastavení a podpora hardware

  • Podpora jednotlivých tlačítek touchpadu (jako u Macbook) a konfigurovatelné akce pro klikání 2 či 3 prsty. Ve výchozím nastavení to je pravé a prostřední tlačítko na myši.
  • Kompozitor je nyní konfigurovatelný v režimu celé obrazovky a nevyžaduje restartování Cinnamonu. To znamená odstranění trhání u menších obrazovek ve výchozím nastavení u většiny uživatelů a možnost nastavit si okna pro hráče a uživatele, kteří vyžadují, aby aplikace běžely na plný výkon, aniž by byl ovlivněn kompozitní manažer.
  • Písmo pracovního prostředí je nyní konfigurovatelné.
  • Nyní je možné, aby měl spořič obrazovky vlastní formát data, ale také lze měnit písmo a barvu textu.

 

Vylepšené nastavení

Nastavení motivů bylo kompletně přepracováno:

 

cin1

 

Nastavení pozadí bylo také kompletně přepracováno a nyní je podporována i změna pozadí pomocí slideshow:

 

cin2

 

Tato změna je doprovázena novým appletem „Slideshow“. Jeho přidání do panelu umožňuje rychlé spuštění/zastavení slideshow nebo přeskočení na další pozadí pracovní plochy.

Nastavení sítě bylo přepracováno na poslední konfigurační modul GNOME:

 

cin8

 

Bylo přidáno nastavení ochrany osobních údajů:

 

cin4

 

A nastavení Oznámení:

 

cin5

 

Vylepšení správce souborů Nemo

Panel nástrojů správce souborů Nemo byl přebudován a přítomnost jednotlivých tlačítek na něm je nyní konfigurovatelná. Bylo přidáno nové tlačítko  otevřít terminál v aktuálním adresáři (ve výchozím nastavení je skryté).

 

cin6

 

Nové rozšíření s názvem nemo-emblems přidává podporu emblémů pro Nemo:

 

cin7

 

Nemo také nyní umožňuje rychlé přizpůsobení ikon jednotlivých složek. Můžete jim přiřadit barvy či emblémy tak, aby vypadaly odlišně a aby bylo možné je rychle rozpoznat a organizovat je tak, jak chcete právě vy.

V neposlední řadě byl také vylepšen sidebar, kde došlo k zvýraznění při zaměření a vylepšení dynamických záložek.

Chcete-li upgradovat Cinnamon na verzi 2.4.0, postupujte podle následujících pokynů:

  • Jděte do Menu > Správa > Zdroje software
  • Zaškrtněte volbu Nestabilní balíčky (romeo)
  • Pozorně si přečtěte upozornění v dialogovém okně, které se objeví a pokud vás varování neodradí, klepněte na tlačítko Ano
  • Spusťte Správce aktualizací a klikněte na Obnovit
  • Pokud se zobrazí nová verze mintupdate, tak jste na správné cestě
  • Zaškrtněte všechny aktualizace, týkající se Cinnamonu (seřazené podle verze, tedy 2.4.0 nebo 2.4.1 nebo podle typu aktualizace, jelikož jsou všechny v repozitáři Romeo) a stiskněte tlačítko Instalovat aktualizace

 

Na závěr jen podotýkám, že se jedná o beta verzi, která je určena převážně k testování, což však nevylučuje běžné použití. Jen se může stát, že nemusí být vše 100% funkční. Vývojáři proto očekávají zejména zpětnou vazbu od uživatelů, aby mohli případné chybky či nedostatky ještě do vydání „Rebeccy“ doladit. Dalším faktem je ještě neúplná lokalizace do našich jazyků u nového Cinnamonu, což je ovšem práce pro naše překladatelské týmy.

 

Zdroj: http://segfault.linuxmint.com/2014/11/cinnamon-2-4/

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

3 reakce na Cinnamon 2.4

  1. Mex říká:

    Dá sa vyskúšať aj v LMDE? Ináč sa mi veľmi páčia tieto novinky. 🙂

  2. Petr Klásek říká:

    Stáhl jsem 2.4 a funguje.
    Mám prosbu: je možné v Cinnamonu použít tmavé pozadí oken? Světlé pozadí mi unavuje oči, v Ubuntu běžné tmavé pozadí mi velmi vyhovuje. V Mintu bych rád ztmavil, ale nevím jaké téma použít. Všechny dark témata které jsem stáhl neovlivní pozadí oken a vlastně ani nerozumím tomu jak to funguje, takže prosím o radu.