SysBench – nástroj pro testování vašeho systému

sb1V dnešním článku si představíme poměrně užitečný nástroj příkazového řádku s názvem sysbench, s jehož pomocí si můžete otestovat výkonnost jednotlivých součástí vašeho systému, jako např. CPU, I/O výstupů, paměti, pevného disku atd..

Zajisté už víte, že byť i jen jednoduchý upgrade linuxového jádra, souborového systému atd. může poměrně výrazně změnit výkonnost vašeho systému. Jako příklad může posloužit přechod ze souborového systému ext3 na ext4, který přinese významné zlepšení výkonu vašeho operačního systému, o čemž se můžete přesvědčit otestováním výkonu celého systému.

Pro tyto účely můžete použít řadu různých linuxových nástrojů, jako například testovací sadu Phoronix nebo také nástroj, o kterém si dnes povíme něco více, a jenž má název SysBench. Jedná se o modulární, multiplatformní a open source nástroj, který umožňuje testovat výkonnost vašeho systému přímo z příkazového řádku.

Prostřednictvím nástroje SysBench si například můžete ověřit výkonnost vašeho procesoru, pevného disku, databázového serveru (označovaného také jako OLTP benchmark) a další. Hlavní myšlenkou projektu SysBench je poskytnout uživateli jednoduchý nástroj k získání představy o výkonnosti svého systému bez vytváření měřítek.

 

sb2

 

Instalace v Linux Mintu

SysBench je k dispozici v oficiálních repozitářích Linux Mintu, proto stačí k jeho instalaci zadat příkaz v terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install sysbench

 

Po instalaci si můžete zobrazit všechny možnosti, jež program poskytuje, zadáním příkazu:

Příkaz terminálu:
sysbench -h

 

Příklady:

Můžeme si např. otestovat výkon vašeho procesoru zadáním příkazu:

Příkaz terminálu:
sysbench –test=cpu –cpu-max-prime=20000 run

 

Chcete-li si otestovat výkon výstupů I/O, musíte si nejprve vytvořit testovací soubor, který je mnohem větší než vaše RAM, například 150 GB:

Příkaz terminálu:
sysbench –test=fileio –file-total-size=150G prepare

Teprve nyní můžete spustit benchmark zadáním:

Příkaz terminálu:
sysbench –test = FileIO –file-totale-size = 150G –file-test-mode = rndrw –init-RNG = on –max-time = 300 –max-richieste = 0 run

 

Chcete-li si otestovat výkon své MySQL databáze, stačí vytvořit text s 1 000 000 řádků dat zadáním:

Příkaz terminálu:
sysbench –test=oltp –oltp-table-size=1000000 –mysql-db=test –mysql-user=root –mysql-password=yourrootsqlpassword prepare

A nyní spusťte benchmark MySQL zadáním:

Příkaz terminálu:
sysbench –test=oltp –oltp-table-size=1000000 –mysql-db=test –mysql-user=root –mysql-password=yourrootsqlpassword –max-time=60 –oltp-read-only=on –max-requests=0 –num-threads=8 run

 

Další možnosti si zobrazíte výše uvedeným příkazem.

Vím, že příkazový řádek řadu uživatelů od používání Linuxu spíše odrazuje a že použití nástroje SysBench není zrovna pro začátečníky, přesto budu i nadále tu a tam psát články o aplikacích příkazové řádky. Pokud by se mi podařilo, aby příkazovému řádku přišlo na chuť jen několik uživatelů, budu to považovat za úspěch.

Domovskou stránku projektu SysBench najdete na https://launchpad.net/sysbench.

 

 

Štítky , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.