Odstranění hesla z PDF dokumentu

pdfŘada našich uživatelů se už určitě pokoušela vytvořit dokument PDF chráněný heslem např. v open source kancelářském balíku LibreOffice. Ten mimo jiné umožňuje i importovat a zpracovávat PDF dokumenty pomocí užitečného rozšíření s názvem PDF import. Ale co v případě, potřebujete-li heslo z PDF dokumentů odstranit, abyste si mohli rychle daný dokument přečíst např. ve vaší oblíbené čtečce dokumentů. Lze to uskutečnit různými způsoby, my si však v dnešním článku popíšeme, podle mého názoru, nejjednodušší metodu.

Jen zdůrazňuji, že k odstranění hesla z PDF dokumentu toto heslo musíte logicky znát, pokud jej neznáte, je zbytečné abyste pokračovali ve čtení tohoto článku.
Chcete-li tedy odstranit heslo z PDF dokumentu v Linux Mintu, můžeme využít např prohlížeč dokumentů v kombinaci s virtuální tiskárnou, která je implicitně zahrnuta v LM. Jednoduše spusťte chráněný PDF dokument v normálním prohlížeči dokumentů, jako je např. Prohlížeč dokumentů, Evince, Okular atd. a po zadání hesla zvolte tisk PDF dokumentu, zvolte virtuální tiskárnu pro vytvoření dokumentu ve formátu PDF který bude následně uložen bez jakékoliv ochrany.

Elegantnějším a linuxovějším řešením odstranění hesla z PDF dokumentu je odebrání hesla pomocí nástroje příkazového řádku s názvem pdftops, jehož pomocí lze vytvořit nový PDF dokument bez jakékoliv ochrany. Nejprve si musíte nainstalovat balíček xpdf-utils zadáním příkazu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install xpdf-utils

 

Po instalaci uvedeného balíčku stačí přesunout PDF dokument chráněný heslem do domovského adresáře a v terminálu zadat:

Příkaz terminálu:
pdftops -upw heslo dokument_s_heslem.pdf dokument_bez_hesla.pdf

kde místo heslo musíte zadat heslo k PDF dokumentu. Při otevření souboru dokument_bez_hesla.pdf již nebude požadováno heslo pro jeho otevření.

 

Příklad:

Chcete-li odstranit heslo 123456 z dokumentu mint.pdf a vytvořit dokument mint_bez_hesla.pdf musíte v terminálu zadat:

Příkaz terminálu:
pdftops -upw 123456 mint.pdf mint_bez_hesla.pdf

a stisknout klávesu Enter. Po zpracování příkazu bude již váš nový PDF dokument přístupný v domovském adresáři bez hesla.

 

 

Štítky , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Odstranění hesla z PDF dokumentu

  1. Old Bobby říká:

    Dobrý článek a užitečná informace pro všechny.