Systemrescuecd – až nám bude nejhůř…

sr1Po letech používání Mintu jsme si zvykli na to, že už nevidíme každý týden BSOD ani dokonce žádnou hlášku, která by nás znepokojila natolik, abychom museli přistoupit k rekonstrukci našeho operačního systému. Ale bolševik, fašista a čert nikdy nespí a stále nás pokoušejí, abychom si nějakým revolučním krokem zlepšili svůj život. Tak se uživatel Mintu, i když k tomu nemá žádný rozumný důvod, dá do vylepšování systému bez toho, aby si předtím upgradoval svoje teoretické vědomosti.

Tak se lehce může stát, že na místo vylepšení nastane chvíle pravdy ! Náš přátelský a neprůstřelný Mint si náhle neví rady se sebou a uživatel-novátor si příliš pozdě uvědomil, že … však to znáte!

Zkušenější borec si dokáže poradit pomocí Terminálu, ale co když se jedná o příhodu, kterou musíme řešit jiným způsobem? Je pravdou, že když se do PC vůbec nedostaneme, tak jako první nám může pomoci Live distribuce našeho Mintu. Nicméně tato ale primárně k tomuto účelu neslouží; naštěstí každý skalní linuxák má ve své sbírce nějakou tu záchrannou „disketu“ – v našem případě CD resp. nějakou první pomoc na USB klíči.

sr2To je všechno moc pěkné, ale když pracuji s Linuxem jen krátkou dobu, odkud mám potom sehnat podobné nářadí, se kterým se dá dosáhnout kýžený výsledek ?

Odpověď je v dnešním příspěvku: systemrescuecd-x86-4.3.1

Jak už sám název napovídá, jedná se o záchranné CD, použitelné i na všech používaných architekturách s Mintem.

Na našich stránkách je o něm zmínka už dříve, naposledy v únoru 2013, pochopitelně jde o starší verzi 3.4.1, takže se dnes máme na co těšit.

Pro administraci a opravy systému po pádu je to snadná cesta pro získání všech administrátorských výhod pro použití v PC, stejně tak pro vytváření a editování diskových particií.
Přichází s kvantem software – (parted, partimage, fsarchiver, filesystem tools, …), network administration programs a jednoduchý textový editor. Je použitelný jak na Linuxových tak na Windowsích PC, stejně jak na desktopu i na serverech.

sr3Tento záchranný systém nepotřebuje, jak už jsme zvyklí, žádnou pevnou instalaci, a bootuje z CD/DVD nebo USB sticku, resp. ze sítě. Ovšem, pokud chceme, je možná i jeho instalace; podporuje všechny frekventované souborové systémy (ext2/ext3/ext4, xfs, btrfs, ntfs, reiserfs, vfat), stejně jako systémy síťové (samba a nfs).
A odkud si obraz této první pomoci stáhneme ? Samozřejmě že první informaci seženeme na portálu „distrowatch.com“, kde si už vyhledáme příslušný odkaz… ale …

Domovská stránka projektu je na: http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage

Dokumentace a rychlý úvod je k dispozici pouze v následujících jazycích: English, German, French, Spanish, Italian.

Systémové nástroje (popis v angličtině):

  • GNU Parted: creates, resizes, moves, copies partitions, and filesystems (and more).
  • GParted: GUI implementation using the GNU Parted library.
  • Partimage: popular opensource disk image software which works at the disk block level
  • ddrescue: Attempts to make a copy of a partition or floppy/Hard Disk/CD/DVD that has hardware errors, optionally filling corresponding bad spots in input with user defined pattern in the copy.
  • FSArchiver: flexible archiver that can be used as both system and data recovery software
  • File systems tools (for Linux and Windows filesystems): format, resize, and debug an existing partition of a hard disk
  • Ntfs3g: enables read/write access to MS Windows NTFS partitions.
  • sfdisk: saves / restores partition table (and more).
  • Test-disk: tool to check and undelete partition, supports reiserfs, ntfs, fat32, ext2/3 and many others
  • Memtest+: to test the memory of your computer (first thing to test when you have a crash or unexpected problems)
  • Rsync: very-efficient and reliable program that can be used for remote backups.
  • Network tools (Samba, NFS, ping, nslookup, …): to backup your data across the network

 

Další pěkné obrázky najdete na: http://www.sysresccd.org/Screenshots

Ještě je možné udělat si uživatelské CD nebo DVD s 4.2 GB volného místa pro vaše data. Na stránce je nová kapitola, kde se vysvětluje jak udělat a napálit takovou sestavu na DVD+RW…

Tak, a už na nás čert nemůže – no nekup to …

 

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.