Amarok & Terminál

aqal7Chtěl jsem se zeptat Old Bobby, povídá mi přítel Felix, kde se dá přihlásit do Guinessovy knihy rekordů?
Ale Felix, ty přece nejsi žádný přeborník, na co ti to bude?
Já tedy nejsem, ale moje žena: Ta dokáže o jedné věci hovořit celý večer.
Tak na nějaký zápis zapomeň, povídám – to moje žena k tomu nepotřebuje ani tu jednu jedinou věc …

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Nebudeme si proto hned neobjektivně fandit; je totiž spousta lidí, co umí daleko víc, než kdejaký kandidát do Quinessovy knihy rekordů. Zkusme třeba jeden populární hudební přehrávač a nemusí to být právě Clementine nebo VLC Player. Pokud se vám poštěstilo zprovoznit hudební aplikaci Amarok, což samo o sobě je už výkon, porozumět jejímu ovládání a získat přesně takovou hudbu, jakou jste si vybrali, tak klobouk dolů…
Nebudu zde vyrábět balast, abych pěl ódy na tuto aplikaci, která už prošla dlouhým vývojem a od svého vzniku, kdy se s ní dalo celkem dobře manipulovat. Prošla i obdobím nepoužitelnosti, až do dnešní podoby, kterou si můžete stáhnout z repozitáře.

 

at1

 

Amarok má funkci hudebního přehrávače, ale to je jen jeho vedlejší funkce. Podstatný je přístup k nejrůznějším internetovým zdrojům hudby, všemožných žánrů. Dále je to internetový obchod s hudbou, kde si můžete nakoupit co ucho ráčí.
Když jsem napsal „všemožné žánry“, tak to rozhodně není průřez veškerou hudbou, ale především hudba, která teď hodně letí – hudebník by to hudbou nazval jen stěží – většinou jen bubnování, řev a opakující se sekvence akordů. Výběr tohoto druhu streamů je nepředstavitelný – naštěstí při trošce štěstí se úspěšně podaří najít i klasickou hudbu, jazz, country nebo cokoliv pěkného, co má rytmus i melodii…

 

at2

 

Nicméně uživatel si po forenzním hledání najde to svoje, ale kvůli tomu si nebude pokaždé spouštět Amarok, což je na tento účel málo vhodné monstrum. Jako zarytý fanda příkazového řádku, tedy práce v Terminálu, najdu si vždy takové řešení, abych si pustil komandlajnu na pozadí a přitom mohl dělat něco dalšího.
V případě hudebního streamu je k tomu ideální příležitost. Musíme si ovšem celou akci připravit a pak se tomu občas věnovat a pokračovat zase dál. Příprava spočívá v tom, že pokud nám v Amaroku příslušná stanice hraje přesně to, co se nám líbí, tak si poklepáním na skladbu pravým myšítkem vybereme z vyskakovačky volbu „Vybrat zdroj“. Ukáže se nám okno s názvem amarok, kde budou zobrazené zdroje, odkud se dá tato stanice poslouchat; někdy je to jen jeden zdroj. Otevřeme Terminál a jsme (zpravidla) v domovském adresáři, ale můžeme to změnit. Dáme příkaz wget název_zdroje zakončený dvojtečkou a číslem 8000 (nejčastěji).

Příklad:

Příkaz terminálu:
wget http://amsterdam2.shouthost.com.streams.bassdrive.com:8000

Pak jen potvrdíme ENTER a o ostatní se postará program wget.
Napíše, co všechno dělá a nakonec oznámí, že předpokládá formát HTML/0.9 a v dalším řádku napíše:
Ukládám do: „index.html“
a pak už vidíme jen ukazatel průběhu stahování.

Program wget stahuje bez parametrů stále, zpravidla celý vysílací proud, což může být i 3 hodiny. Nakonec se i sám vypne, ale s tak dlouhým záznamem se pak nemusí snadno manipulovat, zvláště chceme-li vystřihnout reklamy a „kecy“. Proto v libovolném čase ukončíme nahrávání stlačením Ctrl+C. Jsme opět ve svém adresáři a tam přibyl soubor „index.html“, který může být (viz výše) dost velký. Soubor okamžitě přejmenujeme i s příponou na – „Bubnování.mp3“ nebo tak podobně. A můžeme se vrátit do Amaroku, najít si další oběť, zjistit zdroj a zase napsat do Terminálu čarovnou formulku… Opět se nám ukládá do „index.html“. Kdybychom předcházející získaný soubor hned nepřejmenovali, tak nám ho další ukládání přepíše a máme po nadílce… Proto nezapomenout!

at3Pozorný čtenář může namítnout, jak se dozvím, v jakém formátu ta hudba je? No, mohla by být v jakémkoliv jiném komprimovaném formátu, nicméně pro tyto účely se používá „mp3“; mě to tak doposud vždycky vyšlo.

Další otázka, se kterou by šťoural mohl přijít je ta, zda by se nedalo namísto názvu stanice použít jen identifikační číslo. Samozřejmě že dalo, jen ho třeba sehnat. Naštěstí program wget si název stanice přeloží do číselné hodnoty a pak si ho spustí. V Terminálovém zápisu toto číslo pak můžeme vidět a stačí si ho někde bokem poznamenat a pak už při dalším sosání uvést jen příkaz: (např.:)

Příkaz terminálu:
wget http://205.188.234.2:8030

nebo něco podobného – výsledek bude stejný.

Jestliže program uvedenou adresu nenajde, dá nám vědět – adresy se časem mění, proto „no panic“.

Já jsem si někdy před 10 lety udělal takovou pěknou číselnou sbírku zajímavých adres, která je mi dnes k ničemu – už tam nejsou. Takže, když už na něco trefím, tak sosám – protože zítra to tam už nemusí být … Tím pádem mám pro svoji potřebu takovou hudbu, která se dnes tímto způsobem (podle mých špatných zkušeností) dá dost těžko sehnat.

Další prndal by mohl namítnout, co mám proti současné hudbě, vždyť to všichni poslouchají a v radiu se skoro nic jiné už nehraje.

S hudbou je to stejné jako s celou naší kulturou: Brak má přednost, protože lidem se musí vymývat mozky (brainwashing) nejen globální mainstreamovou lží, ale i dekadentní kulturou, kam z velké části patří i současná vysílaná hudba. Nicméně oblast hudební produkce je obrovská, že se to za celý život sotva dá vyslechnout: Třeba si prostě vybrat, skutečně je z čeho; a ten brak ať poslouchají ti, co žijí v blažené nevědomosti… Chytrolíni a mudrlanti mě za toto vyjádření budou chtít kamenovat, ale jsem též bývalý aktivní hudebník. Radio proto doma ani v jiném objektu už nemám, i když za ně nedobrovolně platím koncesi. C´est la vie!

I když je v nadpisu článku Amarok, tak moc toho tu o něm není. Je to prostě jen jedna východisková aplikace, kde se dají získat úvodní informace. Nicméně myslím si, že snad lepší by bylo použít Clementine, ale už jsem nechtěl „nafukovat“ článek. Byl bych rád, kdyby čtenáři v komentářích uvedli svou praktickou zkušenost s těmito multifunkčními „flašinety“, především fakta, nikoliv jen svoje názory.

A tak jsme zase o něco chytřejší a hlavně jsme si připomenuli to, co nám Satapouch stále zdůrazňuje: Terminál, to je silná zbraň. S tím si můžeme troufnout i proti současným fašistům, kterých je teď v poslední době opět skoro půl Evropy …

 

at4

 

 

Štítky , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

4 reakce na Amarok & Terminál

  1. Kagkouro říká:

    Opět vynikající článek!!!

  2. beer říká:

    Místo wget stačí mpg123 a můžete poslouchat v terminálu online. Jinak rádia má i VLC.

  3. beer říká:

    $ mpg123 http://amsterdam2.shouthost.com.streams.bassdrive.com:8000
    High Performance MPEG 1.0/2.0/2.5 Audio Player for Layers 1, 2 and 3
    version 1.16.0; written and copyright by Michael Hipp and others
    free software (LGPL) without any warranty but with best wishes

    Directory: http://
    Playing MPEG stream 1 of 1: amsterdam2.shouthost.com.streams.bassdrive.com:8000 …
    ICY-NAME: Bassdrive – Worldwide Drum and Bass Radio
    ICY-URL: http://www.bassdrive.com

    MPEG 1.0 layer III, 128 kbit/s, 44100 Hz joint-stereo

    ICY-META: StreamTitle=’SUN AND BASS 2014 – MARKY‘;StreamUrl=“;

  4. beer říká:

    Ve VLC se k online zdrojím dostanete přes ctrl+l, záložka internet.