Florence – virtuální klávesnice

Možná se to někdy stalo i vám, že klávesnice byla bohužel ta první věc po ruce, která pocítila pevnost v tlaku a tahu, v případech kdy vše ne zcela klapalo jak by mělo. Nemyslím tím jen operační systém nebo nějaký software, ale prostě obecně, že například zavolala vaše oblíbená slečna, že jde na oběd s kolegou místo s vámi. Co ale teď? Klávesy se rozkutálely kdo ví kam a šéf už buší na dveře, kdy dostane na stůl požadovanou analýzu.

Ale nic ještě není ztraceno. V případě, že máme stolní PC je nám v celku hej. Prostě odpojíme klávesnici kolegovi až půjde na oběd. Ale horší je to s notebookem. Naštěstí pro tyto případy tu máme virtuální klávesnici Florence.

Samozřejmě, že klávesnici můžeme připojit i k notebooku, ale kolega má naneštěstí PS2 port 🙂 Další použití virtuální klávesnice může být v případě, kdy potřebujeme zvýšit bezpečnost. Toho docílíme tím, že můžeme zadávat citlivé údaje přes virtuální klávesnici (protože se hůře detekuje pohyb myši než zmáčknutá klávesa), což se doporučuje především pokud se dostaneme na veřejný internet nebo nějaké neznámé PC (což může být i HW vlastních dětí 😀 ).

A jak tedy Florence vypadá? Po spuštění se nám zobrazí klasická klávesnice, ovšem bez funkčních kláves, ty si můžeme zobrazit výběrem v nastavení. Navíc se nám objeví několik speciálních kláves. První z nich – klávesa klíče, zastupuje právě funkci nastavení. Zde si můžeme např. zvolit:

  • vzhled kláves
  • barvu kláves
  • velikost
  • zvuk
  • font
  • průhlednost
  • roztahovatelnost
  • skrývání
  • a také typ klávesnice (můžeme si přidat i funkční a numerické klávesy)

 

 

Pod klávesou nastavení máme klávesu pro změnu velikosti a pro zvětšování a zmenšování:

 

 

Klasickou klávesu Shift pro výběr čísel (pokud nemáme zobrazený doplněk numerických kláves):

 

 

Klávesa zámku je vlastně klávesou Caps Lock:

 

 

Výhodou je, že můžeme používat i funkci stisknutí více kláves, např. ctrl+alt+backspace (což se doporučuje především pro ty, které tento článek příliš nezaujal 🙂 )

 

 

Klávesnice podporuje i funkci stisknuté klávesy ve smyslu, že pokud chceme napsat vícekrát jedno písmeno, netřeba klikat jen držet jako u klasické klávesnice, např.: grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! 🙂 Menší nevýhodou je angličtina, ale to se týká pouze položky nastavení, kterou není nutné využívat snad kromě výběru funkčního a numerického doplňku. Instalace je naproti tomu hodně komplikovaná a zabere několik desítek až stovek sekund 🙂 :

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install florence

 

Vidím, že většinu z vás Florence opravdu nadchla, přidávám proto i stránky projektu pro samostudium: http://florence.sourceforge.net. Shodou okolností jedu v sobotu do Prahy – Florenc, tak třeba u Florence nazdar 🙂

 

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

5 reakcí na Florence – virtuální klávesnice

  1. Tak zrovna zkouším psát pomocí Florence 🙂 a super.. 🙂
    tak mě napadlo, existuje něco jako Lupa?

  2. Andreas říká:

    Na LM 17 Mate x64 funguje bez problémů 🙂

  3. Cigydd říká:

    LM 17 Mate x86_64, funguje v zásadě dobře, ale má některé mušky (např. když používám dotykovou obrazovku, tak se nemůžu zbavit stisknutého Altu, leda když použiju touchpad nebo myš – jo, ale koukám, že to nebude chyba Florence, ale klávesová zkratka Alt + tažení myší = přesun okna :-D) Narazil jsem ještě na nějakou záhadu, ale už si nevzpomínám, co to bylo. Jinak ve většině normálních situací funguje výborně 🙂

    • Cigydd říká:

      Aha, už jsem si vzpomněl. Zjistil jsem, že mód pro „myš“ je takřka nepoužitelný. Hrozně rychle se začne stisknutá klávesa opakovat. Když chci zmnožená písmenka smazat a stisknu zpětnou šipku, smažu si to všecko, protože ta se taky opakuje 😀
      Ale nastavil jsem si mód pro „dotykovou obrazovku“ a v něm se klávesy neopakují, takže výhra 🙂

  4. Július Milo říká:

    …ale áno…Florence sa mi páči…píše sa s ním dobre a bez problémov.Len potrebujem prepnúť klávesnicu na iný jazyk a klávesnica na display je na to dobrá pre použitie originálneho rozloženia písmen v inom jazyku.Zatiaľ neviem ako toho docieliť.Hold mi to ešte s Linuxom potrvá,než sa s ním naučím pracovať…