Vyhněte se malwaru v Linux Mintu pomocí LMD

mal1V dnešním malém tutoriálu bych vám rád předvedl, jak si nainstalovat aplikaci Linux Malware Detect (LMD), užitečný open source nástroj, který kontroluje a odstraňuje případný malware ve vašem operačním systému.

V minulosti bylo zjištěno v Linuxu jen velmi málo virů, malware, atd., což jen potvrzuje fakt, že svobodný operační systém je jedním z nejbezpečnějších. Co je to vlastně ten malware? Wikipedie praví:

Malware je počítačový program určený ke vniknutí nebo poškození počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“ (zákeřný) a „software“ a popisuje záměr autora takového programu spíše než jeho specifické vlastnosti. Pod souhrnné označení malware se zahrnují počítačové viry, trojské koně, spyware a adware. V právní terminologii je malware někdy nazýván počítačová nečistota (angl. „computer contaminant“), například v zákonech států Kalifornie, Západní Virginie a několika dalších členských států USA. Malware je někdy pejorativně nazýván scumware. Jako malware by neměl být označován software, který sice obsahuje chyby, ale byl napsán pro legitimní účely.

V průběhu let autoři psali zákeřný software z různých důvodů. Mnoho dřívějších nakažlivých programů, mezi které patří internetoví červi a velký počet virů napsaných pro operační systém MS-DOS, vzniklo jako experiment nebo žert a většinou se záměrem vůbec neškodit nebo pouze obtěžovat. Mladí programátoři, kteří studovali možnosti virů a techniky jejich psaní, vytvářeli takové programy, aby ukázali, že to dovedou, nebo aby viděli, jak dalece se mohou jejich výtvory rozšířit.

 

Pokud máte tedy Linux Mint nasazen tam, kde je často používán různými uživateli a kde se zpracovává velké množství datových souborů, tak je dobré zvýšit úroveň jeho zabezpečení. Například tak, že si instalujete program Linux Malware Detect (LMD).

LMD je open source projekt, který umožňuje provádět stálou analýzu vašeho operačního systému tak, že ověřuje přítomnost malwaru, trojských koní a podobné havěti, obsažené v e-mailech, stažených souborech, balíčcích stažených z webu atd.. Nástroj LMD má mnoho užitečných funkcí a pokud je používán, můžete jeho pomocí získávat e-mailem informace o výskytu škodlivých souborů.

Jak tedy nainstalovat Linux Malware Detect (LMD) v Linux Mintu? První věc, kterou musíte udělat, je nainstalovat knihovnu libc6-i386, která je nezbytná pro správné používání aplikace LMD. Stačí proto zadat v terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install libc6-i386

 

Teď přijde na řadu samotná instalace nástroje LMD:

Příkazy terminálu:
cd /tmp
wget http://www.rfxn.com/downloads/maldetect-current.tar.gz
tar -xvzf maldetect-current.tar.gz
cd maldetect-1.4.2
sudo ./install.sh

 

Po nainstalování je potřeba nakonfigurovat soubor conf.maldet zadáním příkazu v terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo nano /usr/local/maldetect/conf.maldet

 

Chcete-li dostávat e-mailem zprávu o zjištěném malwaru, viru nebo či podobného svinstva, stačí jen nastavit číslo 1 u položky email_alert= a zadat svou e-mailovou adresu u email_addr=.

Například: Chcete-li dostávat e-mailem upozornění o malwaru na info@linux-mint-czech zadejte:

email_alert=1
email_addr=“info@linux-mint-czech“

 

Lze si také nastavit limit pro velikost importovaných souborů, které mají být kontrolovány (např. pokud máme video nebo obraz ISO větší než 700 MB zadáte do souboru:

quar_hits=1
maxfilesize=“700000k“
string_length_scan=“1″

 

Dále můžete také aktivovat nastavení kontroly společně s ClamAV použitím:

clamav_scan=1

 

Po ukončení konfigurace vše uložte pomocí kláves Ctrl + X.

 

mal2

 

 

Nakonec si musíte nastavit automatické spouštění Linuxu Malware Detect (LMD)editací souboru rc.local:

Příkaz terminálu:
sudo nano /etc/rc.local

 

a před exit 0 přidejte:

/usr/local/maldetect/maldet -m /tmp,/run/shm,/home

 

mal3

 

 

Nakonec vše opět uložte pomocí Ctrl + X.

 

Nyní máte ve svém Linux Mintu automaticky aktivován nástroj Linux Malware Detekct (LMD). V případě nějakého problému vám přijde oznamovací e-mail, ve kterém bude uveden problém s malwarem nebo jiná anomálie, nalezená ve vašem systému. Linux Malware Detect (LMD), má i další užitečné funkce, jako např. manuální skenování, správu skenovaných souborů, úpravu oznámení atd..

Více informací najdete na domovské stránce projektu.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Vyhněte se malwaru v Linux Mintu pomocí LMD

  1. Allconius říká:

    Ahoj, drobná chybka, správně je s pomlčkou:
    cd maldetect-1.4.2

  2. Allconius říká:

    fungoval by i automatický update zadáním:
    /usr/local/maldetect/maldet -u -d -m /tmp,/run/shm,/home ?