Qprogram-starter – spuštění aplikací kdy potřebujete

qst1Nedávno jsem vám na našem webu představil program qshutdown, zajímavý linuxový software, který umožňuje vypnutí, restart, hibernaci nebo automatické pozastavení vašeho počítače v předem určenou dobu. Od stejného týmu vývojářů jako aplikace qshutdown pochází i nástroj qprogram-starter, zajímavý prográmek, s jehož pomocí můžete spustit libovolnou aplikaci, skript, atd. v určitý čas a datum.

Qprogram-starter je jednoduchý software s otevřeným zdrojovým kódem, pracující na bázi rozhraní Qt, který umožňuje snadné spuštění softwaru, nástrojů, atd. v předem určeném čase a obsahuje některé další užitečné funkce.

Prostřednictvím aplikace qprogram-starter si také můžete nahrávat např. výstupy pro ověření chyb. Podobně jako program qshutdown i qprogram-starter umožňuje plnou integraci se všemi známými desktopovými prostředími, a to včetně podpory systémových oznámení. Po dokončení všech úloh, software iniciuje oznámení „Hotovo!“ a vy si můžete nastavit automatické vypnutí operačního systému.

 

qst2

qst3

 

Instalace qprogram-starter v Linux Mintu

Je opět poměrně jednoduchá, neboť balíček s tímto programem je k dispozici ve standardních repozitářích Linux Mintu. Stačí tedy otevřít terminál a zadat:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install qprogram-starter

 

Ti, kteří nemají příkazový řádek v oblibě, si mohou program nainstalovat v GUI rozhraní např. pomocí Synapticu, kdy stačí do vyhledávacího pole zadat název programu, nalezený balíček označit k instalaci a kliknout na tlačítko Použít.

Pro Linux Mint 17 je už k dispozici nová verze 1.6.8, kterou si můžete nainstalovat stažením a poklepáním na patřičný .deb balíček:

 

Pakliže vás program nezaujal a chcete jej odstranit, v terminálu zadejte:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get remove qprogram-starter

 

Pro spuštění aplikace jděte do Menu > Příslušenství > qprogram-starter.

Programu chybí česká i slovenská lokalizace, ale použití je natolik intuitivní a jednoduché, že snad ani není zapotřebí. Qprogram-starter dělá přesně to, pro co je určen, a to velmi dobře. Potřebujete-li tedy spouštět danou aplikaci v předem určenou dobu, je tento nástroj přesně to, co hledáte.

Domovskou stránku projektu najdete na https://launchpad.net/~hakaishi.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Qprogram-starter – spuštění aplikací kdy potřebujete

  1. Luboš říká:

    Jak se dosáhne vytvoření tlačítka na ploše pro shutdown a jiného tlačítka pro restart?