Jak přistupovat k SoundCloud z příkazového řádku v Linux Mintu

stre1Pokud rádi streamujete hudbu a původně vytvořené zvuky, nemůžete si nechat ujít službu SoundCloud. Jedná se streamingovou cloudovou službu se sídlem v Německu, která je v současnosti velmi populární a má velmi dobře propracované ukládání a přehrávání všech hudebních žánrů. A jako linuxový nadšenec můžete nyní spojit svou vášeň pro Linux se svou láskou k hudbě. Stačí si nainstalovat Soundcloud2000, SoundCloud klienta příkazového řádku, který vznikl na Music Hack Day Stockholm ’13.

 

Instalace

V Linux Mintu proveďte instalaci pomocí příkazů v terminálu:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install portaudio19-dev libmpg123-dev libncurses-dev ruby1.9.1-dev
sudo gem install soundcloud2000

 

Používání

Soundcloud2000 je velmi snadno ovladatelný. Někteří dokonce říkají, že ovládání už nemůže být jednodušší. Líbí se mi na něm právě ta střízlivost a snaha o co nejsnadnější použitelnost od všech tří autorů. Aplikaci spusťte zadáním:

Příkaz terminálu:
soundcloud2000

 

Zobrazí se uvítání na úvodní obrazovce:

 

stre2

 

Kliknutím na Enter pak se objeví seznam skladeb:

 

stre3

 

V seznamu můžete listovat pomocí kláves šipka nahoru a dolů, skladbu spouštět, pozastavit/obnovit pomocí mezerníku a rychle posouvat vpřed/vzad pomocí kláves šipka vpravo a vlevo. Sice nic převratného, ale rozhodně je to ergonomické.

Je-li vybraný seznam na procházení příliš dlouhý, máte možnost vybrat si všechny skladby od konkrétního uživatele stisknutím klávesy „U“ a napsáním jeho jména (nicku).

 

stre4

 

Pravděpodobně jednou z hlavních nevýhod Soundcloud2000 je fakt, že během navigace není seznam optimalizován, avšak předpokládám, že časem dojde i na podporu této vlastnosti, software je totiž stále velmi mladý.

 

Bonus

Další alternativa jako bonus: pokud se vám líbí nápad s použitím SoundCloud ovládaného terminálem, ale nechcete instalovat žádný dodatečný software (nebo nemůžete), zkuste jít do cmd.fm. Na webové stránce najdete vzhledově podobné rozhraní jako SoundCloud, avšak mnohem sofistikovanější.

 

stre5

 

Zadejte příkaz „help“ pro zobrazení seznamu dalších příkazů, který je mimochodem mnohem delší než u Soundcloud2000. Jako příklad uvádím:

  • genres  – zobrazí seznam všech žánrů
  • play random – přehrávání náhodných skladeb
  • pause – pozastavení přehrávání aktuální skladby
  • playlist new – vytvoření nového seznamu skladeb
  • loop – smyčka aktuální skladby
  • cinema – sledování ASCII verze Star Wars, což je velmi zajímavé.

Dokonce je podporováno i automatické dokončování názvů pro žánry pomocí klávesy Tab.

 

Závěr

Soundcloud2000 je jednoduchý program, který dělá přesně to, co má. Myslím, že mu můžeme odpustit současné nedostatky, které jsou jistě spojeny s jeho mládím. A já jen doufám, že bude stále růst a zahrnovat více a více funkcí (a případně se inspiruje stránkou cmd.fm).

Oficiální stránku projektu najdete na https://github.com/grobie/soundcloud2000.

A co si myslíte vy o používání SoundCloud z příkazového řádku? Podělte se s námi o váš názor v komentářích.

 

Štítky , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Jak přistupovat k SoundCloud z příkazového řádku v Linux Mintu

  1. Skvělé.. Hned to jdu zkusit.

  2. Cigydd říká:

    Je to určitě supr věc, ale mně se to hned po spuštění a načtení seznamu zasekne, nehraje to a nereaguje na žádné klávesy.