Tohle nemusíte číst. ..

tnc1Vždy po nějaké době provádím kontrolu článků, které jsem spáchal. Jeden důvod je ten, abych měl přehled o napsaném, a příliš často se neopakoval. Další, neméně důležitý, je všimnout si, jak reagovali čtenáři a co napsali do komentářů. Tady vidím, že převážná část, podle mě celkem dobrých článků, vůbec nijak komentována nebyla, i když všechny potřebné informace v nich obsažené byly podané v nadstandardní formě. Prohlédnu další skupinu článků, kde po obsahové stránce je toho méně a tak si pomáhám nějakou zajímavou úvodní částí. Pokud je úvod krátký a na žádný společenský nešvar nebo událost nepoukazuje, čtenáři zůstávají v blaženém klidu. Stejně tak je klid, když je v úvodu nějaké hádanka nebo lehčí matematické procvičení toho, co nosíme na krku. Další kategorie je pak ta, kde technická resp. softwarová část hraje menší roli a tak článek je tak zdánlivě o něčem jiném. Čtenář, zmlsaný každodenní „dávkou“ nového softwaru a ladění systému, je z toho najednou ve svém očekávání zklamaný. Stoupne mu adrenalin a prohlásí: „Tak to tedy ne! Kvůli TOMUHLE na tuto stránku nechodím, TOHLE se sem vůbec nehodí – autor by si měl uvědomit, že tohle je Mintí web a nějaké názory sem nemá nikdo co podsouvat. Tenhle způsob vyjadřování považuji za nešťastný a hotovo!“

tnc2Další nespokojenec dodá, že už víckrát se stěžoval na přílišnou „lyričnost“ článků, které by podle něho měly mít ryze technické zaměření. Ale že se už stěžovat nebude, protože zase mu někdo v komentářích odpoví – TAK NAPIŠ NĚCO A NEKRITIZUJ ČEMU NEROZUMÍŠ – a bude. „Tak se raději vykašlu na Cinnamon, půjdu k Ubuntu na KDE, tam se „slušně“ diskutuje a nebudou po mě chtít, abych psal,“ dodá.

Nicméně nejsou na mě všichni tak „škaredí“, jsou mnozí, a není jich málo, kteří mi udělají advokáta: buřiče, ignoranty a anarchisty poukážou do správných kolejí. Jsou to zpravidla ti, kterým se způsob, jakým píši, docela zamlouvá, a povzbudí mě do další práce, což je jediná odměna, kterou za svoji snahu a úsilí dostávám.

Dalo by tak pokračovat v průzkumu čtenářské obce, ale k ničemu to zřejmě nebude, protože:

ZATÍM NEZNÁME:

1/ skutečný počet pravidelných čtenářů
2/ jejich věkové složení
3/ úroveň jejich reálné vzdělanosti (nemyslím dosažené a ukončené vzdělání ani tituly)
4/ jejich motivaci – proč čtou naše články
5/ ale zčásti VIDÍME, zda jsou konstruktivně naladěni, nebo naopak orientováni nepřátelsky.

 

Předpoklad tohoto poznání se dá do jisté míry odvodit od jejich komentářů, pokud jsou dostatečně srozumitelné. Nicméně statistika se z toho nedá udělat, protože jen málo čtenářů se takto písemně prezentuje, někomu je to jedno a další se snad bojí něco napsat …

Pokud to někdo dočetl až sem, tak doufám je už jasné, proč jsem článku dal ten název, jaký jsem dal. Prostě jsem každého VAROVAL, že to NEMUSÍ a vše, co činí, je na jeho vlastní nebezpečí. Je to něco podobného, jako když si někdo do fungujícího systému instaluje NOVÉ JÁDRO – i tam vás Satapouch pokaždé varuje.

NOVÉ JÁDRO je, jak jistě uznáte – přidaná hodnota, která zpravidla stojí za to. Pokud vám stačí a vyhovuje to, co právě používáte, přidaná hodnota nebude nutnost, ale pouze možnost.

Když si najdete nějakou zajímavost nebo novinku, která by vám práci v Mintu mohla zkvalitnit, tak je to v pořádku. Ale když si přečtete nějakou přidanou hodnotu, která se bezprostředně netýká Linuxu nebo Mintu, nemusí se to každému hodit do krámu a hned je oheň na střeše.

Jsou běžné situace, kdy milosrdná lež se lépe skousne, než zjištění, že „císařovy nové šaty“ jsou vlastně jen iluze a není zdaleka vše v pořádku. Nějak to souvisí i s tou naší českou připosraností.

tnc3S přidanou hodnotou je to takhle: Není ještě každý schopen si tu (D)PH dát do „rozpočtu“ bez toho, aby přitom neutrpěl nějakou újmu. Slovem, mnohý čtenář není ještě připraven na to, aby dokázal určitý typ informace přijmout a především pochopit. Je to běh na dlouhou trať. Takže pokud něčemu ještě nerozumíte, tak není všem dnům konec; časem se k tomu snad dopracujete – ani Řím nebyl postaven za týden.

K těm „křiklounům“ a těm, co rádi hned kritizují vše, co nechápou a vymyká se to jejich nacvičeným schematům:

Ve Starém zákoně je zpráva o tom, jak vojsko zbouralo hradby Jericha pouhým křikem. Ale pouhým křikem se ještě nikdy nic nepostavilo…

Na další setkání s těmi, „kteří umí číst i mezi řádky“ se těší portálový maskot

Old Bobby

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

20 reakcí na Tohle nemusíte číst. ..

  1. Filip říká:

    Síce nekomentujem veľmi často, ale tento web navštevujem pravidelne, v mnohom sa líši od ostatných webov. Napríklad je to tu zrozumiteľnejśie písané a autori mi tu pripadajú ako ľudskejší, s vlastným názorom a treba si uvedomiť, že nepíśu články pre konzum, ale píšu tak, aby sa človek aj niečo naučil sám. V článku postavia sluśné základy o danej tematike, ale treba si uvedomiť, že tie základy treba rozvíjať aj sám samovzdelaním a to si podľa mňa niektorí čitatelia neuvedomujú, proste chcú ma všetko naservírované a nemusieť premýšlať. Ale autorom veľmi ďakujem za takýto prístup. Možbo by aj nebolo zle spraviť nejakú anketu čitateľov, aby sa spravila nejaká štatistika 😀

  2. Yeti říká:

    No já su třeba potěšen takovýmto článkem a je dobře lidem otevřit tak trochu oči. Myšlenka zjistit znalostní „poměry“ zdejších uživatelů už ale zavání jistým šmírováním, ať je myšlena sebelíp a vůbec si nejsem jist, jak ji široká obec pojme. Spíš se ale vyjádřím k tomu příkladu s novýma jádrama. Když už se „nováček“ doví, že nové jádro pochopitelně přináší jisté výhody, tak je nad nebe jasné, že i začínající uživatel by to „tam“ mít chtěl, nové jádro přeci má sloužit všem, ne jen těm „zkušeným“. Proč autor píše, že nováček se v tom nemá co vrtat, bez ohledu na to, že autor má do jisté míry pravdu, ale to není důvod neporadit, že? Proč zrovna u takové docela zásadní situace nepřidat krátkou zmínku o tom, že je doporučeno odebrat stávající propertiální ovladač GK a pak za to dat to varování. Už tahle neochota vyjít vstříc začínajícím uživatelům a vymlouvat se na to, že BFU (BFU=špatná zkratka-správně je BUF) se tam nemá hrabat, je dost urážlivé a vidím to jako jeden z důvodů, proč potenciální zájemci o Mint v tomto případě utíkají jinam. Každej nemá školu, a hodně obyčejných lidí by i chtělo používat Linux, ale s tímhle záporným jevem narážejí v podstatě dost často. Docela ty weby prolejzám a vůbec se nedivím, že lidi „Linux“ odrazuje, ikdyž to samozřejmě tím Linuxem není, je to právě přístupem lidí, kteří se sice věnují a obětují svůj čas na propagaci svobodného software, ale způsob, jakým to prezentují je pro začínající uživatele bohužel často odrazující. Vím, že je jednoduché kritizovat a horší pak navrhovat řešení a v publikacích se neangažuju, na to nemám, ale když už se někdo na to vrhne, měl by se nad tímto jevem zamyslet a ne lidi odrazovat. V komunitě na zahraničních webech tenhle jev o BFU nebo BUF nenajdete, takže asi rize česká specialita opět, dávat druhým najevo: „seš novej, nemáš nárok“. Tohle na mě tak působí a docela mě to mrzí. Chápu i, že zavděčit se všem nelze a jistý odstup si autoři musí ponechat, ale právě v tom by měli ukázat svoji profesionalitu a umět navést komunikaci a sdělení pokud možno tak, aby to lidi upoutalo a ne odrazovalo. Přidemi to, že pohled na problematiku tady na tomto webu je spíš jednostranný, pohled nováčka je brán viceméně jako předem danou pozici a konec.

    • KOLEGA říká:

      Tesat, tesat, tesat … Zlatá slova

    • Satapouch říká:

      Hezky jsi to napsal, ale zkus se na to podívat také z druhé strany. Schválně jsme rozdělili články pro začátečníky a pro pokročilé. Kdybychom to dělali jak říkáš, nic by nováčky nenutilo něco se naučit sami a to rozhodně nechceme. Chceme tu lidi, které Linux zajímá a kteří mu jsou schopni obětovat i kousek své lenosti. Kdo si o problematice něco nastuduje, tak se tím pokročilým stane a jádro si bude moci později nainstalovat sám. Když jsem začínal, také jsem si to netroufl, musel jsem se něco naučit.
      Přístup s vedením každého za ručičku, krok po kroku při sebemenším problému se dá aplikovat jednou, stále dokola to opravdu nejde. A už jsem to tu psal několikrát – počítač není pro každého. Tezi, že je, do světa vypustil jistý softwarový moloch a je to veliký omyl. Auto také nemůže řídit každý, i když to také poslední dobou moc neplatí a podle toho to na silnicích také vypadá…..

      • Yeti říká:

        Jen jsem nazdvihl okamžik, ve kterém by se dalo naznačit začínajícím, co je může zaskočit v dané situaci a v čem by se jim malou kapkou dalo pomoci, byť ta verze, co jsem napsal s tím jádrem byla jen simultální situace. Nechci nic vyvolávat, jen jsem prostě nahodil myšlenku, nad momentem, který jsem nějak vnímal a nejen já. Prostě ty některý vkazy směrem k těmto potenciálním a začínajícím uživatelům z tvé strany na mě působily takovým dojmem. Dál to pitvat nebudu, vidím ke konci tvé reakce, že máš nějaký divný nazor, že počítače nejsou pro každého… No, kdo jsou teda ti „ne každý“? Asi všichni ti, co ti tady pochlebujou. No, jak jsem původně naznačil, mnohé to odrazuje a od téhle chvíle už i mne. Takže tobě i tvým kolegům samozřejmě nic špatného nepřeju, ale z jistého úhlu pohledu to tu zabíjíte teda pěkně.

    • kamowski říká:

      add „jadro…“:
      s týmto súhlasím
      add bfu/buf? :
      Pozorne som si prečítal túto časť a mrzí ma, že sa na to takto dívaš. Skúsim pár slov o tom, ako to vidím ja.
      Nemám na to školy, momentálne robím vodiča na kamióne, ale ….
      Som tu takmer od úplného začiatku tohoto webu a všetko, čo o linuxe viem, je len vďaka mojej snahe, záujmu, hodinám venovaných tejto problematike a pomoci, ktorej sa mi aj tu dostalo.
      Stále som len „klikač“, a keď niečo neviem, hľadám, hľadám …., a ak bez úspechu, tak je tu fórum alebo chat, kde sa môžem opýtať.
      Nečakám okamžitú a vlastne ani všeriešiacu odpoveď.
      Viem, že je tu len zopár ľudí, ktorí to tu udržujú pri živote v snahe, priblížiť svet linuxu záujemcom.
      Nikto z nich nie je celý deň „na dróte aby mohol okamžite reagovať a nie sú to ani vševedkovia a často to ostane opäť len na mne samotnom.
      Ale o tom to je, o tom je vlastne celý život.
      Máš problém? Sú dve možnosti, buď sa na to vy… alebo budeš hľadať riešenie.
      Často sa riešia záujemci, ktorí „by mohli“ prejsť od iného OS.
      Ale to je zlý pohľad na vec.
      Toto nie je nejaká nová cirkev, ktorá si zháňa ovečky ani firma, ktorá sa ti snaží predať svoj produkt.
      Buď chceš, alebo nie.
      Ak áno, je tu také množstvo informácií, že len prečítať všetky články by trvalo niekoľko dní a že sú písané ozaj „polopatisticky“. Ak nechceš, ….., je to tvoja slobodná voľba.

      • Yeti říká:

        Add BFU/BUF…
        to jsou dvě zkratky, které prvaděpodobně znamenají jedno a to samé, já znám jen tu druhou: Běžný Uživatel Franta… Proto jsem si rejpl do těch zkratek, původně bráno jako sranda, teď už ale ne.
        To první používá občas satapouch. Nevím, proč mi podsouváš nějaký problém, žádnej nemám. Hele, pokud sem byl moc kritickej, fajn, jak tak koukám, argumentovat se dá samozřejmě obousměrně do nekonečna. Tudy cesta nevede. Když není vůle, tak o čem to je, o ho.ně. S těma polopatistickejma článkama, to máš na mysli ty bohabojný výjevy z kostela? Ty lichotky o lenoších a BFU as BUF směrem k začínajícím uživatelům? Ty články, co jsou v nich různé chyby a od kterých satapouch píše, jak to má ozkoušené a ono prd? To je pouze bohulibá arogance a laksní přístup někoho, kdo se nazívá profíkem, tak toho prosímtě nech na mou adresu. Ale abych vás tu neprudil, prdím na vás tady. Ste do sebe zahleděný jak nějaký buzny a ser.te na lidi, taková je pravda, jenže vám to nikdo tady nechce napsat, tak to píšu já, nemám rád aroganci, která tady sálá z každýho písmena, co sem dáváte. To nemá cenu, Satapouchovi píšu, že končím, jak to dopisuju, du zrušit registraci. Amatéři, naučte se chovat k lidem s úctou a bude vám to s úctou opětováno… a že máte co dohánět, kocouři

        • Kagkouro říká:

          Tu tvou zkratku BUF používáš asi jen ty:))))

        • Oudrnický říká:

          Yeti s tvým prvním příspěvkem bych docela souhlasil, ale v posledním jsi to silně přehnal. Já jsem si třeba asi taky se Satapouchem nepadl do oka. Taky si myslím že je to docela arogantní člověk. Možná se mýlím osobně ho neznám ale když člověk trochu vychladne tak si uvědomí, že je to mladej kluk který tomu tady věnuje spoustu volného času a kdyby měl s každým rozebírat a dohadovat se o úplně základních věcech které jsou snadno dohledatelné třeba na abclinuxu tak by nic jiného nedělal. Já jsem asi i starší než Old Bobby navíc trochu sklerotickej a asi věčnej BFU, který je s Kubuntu/Mint-KDE velice spokojený ale takhle sprostě poplivat snažení lidí okolo Mintu bych si nikdy nedovolil a musel bych se stydět!

        • Celkem silná slova na konci tvého výlevu..
          Teče z toho přímo hnusná arogance, kterou tak opovrhuješ. Myslím a nejen já že jsi chlapec či muž s egem až to není zdravé..
          Nechápu lidi co nepochopí že tento web dělají nadšenci a ne lidi co jsou za práci placení.. Je jednoduché kliknout a když se mi něco nelíbí hnedle se takto vyblít do éteru.
          Ono opravdu kritiku zvládne každý omezenec s komplexi.. ale pochvalit či něco vytvořit na to už většina borců není..

  3. jirkasirka říká:

    Myslim, ze je vsechno fajn tak jak je, teda az nato, ze se tyhle stranky desne pomalu nacitaji . Clovek se tady seznami s necim novym, s postupy jak neco vylepsit ci opravit a pro pobaveni si precist treba par emo komentaru nebo lyricko-epických článků. Kdyz neco nevim, tak to hledam na goouglu kde najdes hromadu rize technickych postupu. A tady je to takový pěkný ceský ne jen suchý navody. Viz clanek, ktery komentuji 🙂

  4. Kagkouro říká:

    BUF/BFU-mě toto označení nevadí,a do této kategorie se počítám,a i když díky tomuto webu jsem se již dost naučil,tak stále jsem ten BUF:) A když mám problém,napíšu na forum,a zatím mi vždy někdo tam poradil,nebo navedl správným směrem.A když už hořelo,vzdálený přístup a Satapouch pomohl.Naučil sem se tu dost věcí,ale stále ne tolik abych se taky nějak v něčem moc rejpal,ale nové jádro instaluji vždy když Satapouch napíše že funguje,třeba máme podobnou konfiguraci PC,ale když funguje u něj,mě taky,když u jádra 3.14 nedoporučoval,neinstaloval sem.Než byl tento web,občas sem se obrátil na forum Ubuntu,také pomohli,ale články a návody,plus další co vše zde je,to chybělo,a já jsem za tenhle web moc rád a děkuji těm co to ve svém volném čase po zaměstnání dělají!!!! Yeti,nadávat někomu do buzen..dost svědčí o tobě jako člověku,takže i ty máš možnost založit si nějaký web a po příchodu z práce psát články,návody,pomáhat takovým BUF jako sem já na forum atd.Jinak ale myslím že nestojíš za reakci,bořit,kritizovat umí každý,ale tvořit a zdarma a ve volném čase málokdo!!Pro autory zdejšího webu,nemá cenu se nechat otrávit emo výlevy pár jedinců,většina lidí zde najde co hledá a je velmi dobře že Linux Mint má česko-slovenský web,kde si o Mintu a všem kolem něj můžeme číst v našich mateřštinách!
    A také myslím že díky tomuto webu se Mint v našich zemích dostal více do podvědomí a ví se o něm více,takže díky dopředu za spoustu dalších článků,návodů atd!!!Mintu zdar.

    • Allconius říká:

      Ahoj, souhlasím s tebou, taky díky tomuto webu jsem se nebál přejít na linux, sice už jsem byl rozhodnutý, ale usnadnilo mi to spoustu práce, anglicky moc neumím tak bych strávil mnohem více času, než bych některé věci pochopil 🙂 a taktéž se počítám k BFU, vždy si vzpomenu na tu pohádku Nesmrtelná teta a na krále Hanzlíka jak říká: „To se mi ale ulevilo“ 😀

  5. Kagkouro říká:

    Ještě dodám,já sem rád,že existují zde ta upozornění,že toto není pro začátečníky atd,sám sem jednou tohoto varování neuposlechl a skončilo to novou instalací:)))Prostě ne každý jsme v pc vyspělí jako profík řvoun Yeti,který píše nazívat se:)))
    Bohužel sem i lenoch,kdybych nebyl,už bych uměl mnohem více,ale tak nějak díky tomuto webu sem zpohodlněl,počkám si na článek,když se mi ten program líbí,nainstaluju dle návodu.Také ale vidím velký problém v Linuxu,a to je neudržování PPA,je to škoda,a i plno dobrých programů je,a najednou PPA nefunguje…takže za mě laika,kéž by všichni dělali deb balíčky:)))Protože iluze že s těma PPA se to zlepší je asi naivní….
    A toto otázka a reakce….i mě se nějak déle tento web načítá,ale to bude ale asi záležitost jiného subjektu.

  6. Kagkouro říká:

    A také se doopravdy divím,že to ještě někdo dělá,píše ty články,návody,snaží se nám zde přinášet novinky,vysvětlit,pomoc na forum atd,když za to nemá nic,max. negativní reakci od někoho.Stačí se podívat na soc.sítě,tam nějaká pipina napíše že k obědu měla svíčkovou a večer dostala krámy a má sto like:))) Tady autor věnuje třeba pár hodin ze svého volna k napsání článku,návodu,info o nějakém programu…a ani na té vyspělejší G+ síti nic,a dát to plus jedna je třeba pro mě samozřejmost,právě proto že vím že někdo to napsat musel a také tomu musel obětovat svůj čas a to plus jedna je pro mě díky tomu autorovi.A až tady někteří to autorům znechutí úplně,tak můžem jít cestou jako g+ stránka ZkusLinux,jen kopírovat anglicky psané články a nikdo nic nebude tvořit atd..a to snad nechceme.I zde se podívejme,kolikrát je pod článkem napsáno…..díky!!!Hlavně ti kritici by si měli uvědomit,že tady to nikdo nedělá pro zisk,ale že všichni ti co ty články píšou to dělají ve svém vlastním volnu a zdarma,a proto aby pomáhali takovým BFU jako sem já!!!

  7. Pingback:Tohle nemusíte číst (2) - Linux Mint CZ&SK