Přehrávač 3D filmů Bino

bino-logoZačínám se počítat mezi pamětníky. Vzpomínám si totiž na dobu, kdy můj tatínek chodil ke kamarádovi na MS ve fotbale, jelikož onen kamarád měl barevnou televizi. Jako rodina jsme chodili na Krtečka v barvách pěkně do kina, abych přiznal barvu, byly to později i filmy se Šimonem a Matoušem.

Což se někomu může zdát úsměvné. Dnes existují nejenom LED, LCD, plazmy, ale i takzvané chytré televize. Sám televizní přenos doznal převratných změn. Přišla také doba internetu. Stáhnout si nějaký ten film je stejně běžné jako když jsem každou sobotu chodil kupovat otci cigarety a Svobodné slovo. To byly noviny s přílohou.

Svoboda, co to asi je, taková svoboda? Každý si tak nějak uvědomuje, že svoboda není úplná cochcárna, ale musí se odehrávat v rámci určitých mantinelů, kterým říkáme zákony a morálka. Svoboda je vykoupena i tím, že nás jsou bezpečnostní složky schopné stopovat při každém pohybu a při každém zmáčknutí klávesy našeho počítače.

S tím můžeme nesouhlasit, ale cenou za svobodu je nesvoboda, a to vše díky tomu, že existuje zločin. Dokud tomu tak bude je povinností státu zajistit bezpečí lidem, kteří se pohybují v rámci mantinelů.

Ale zpět ke Krtečkovi. Pravděpodobně existuje i ve verzi novinky, kterou je 3D promítání a přehrávání. Pokud jste získali nějaký ten film ve 3D, momentálně nebudu řešit, zda jste přitom překročili ony mantinely, prostě jej máte a vaše technika během dvou let zastarala natolik, že nejste schopni si jej přehrát.

Ale máte doma počítač, který se nehodí ještě tak úplně do starého železa a na něm nainstalovaný Mint, budeme se bavit o Mintu, neboť i přes dnešní odbočení, za které se omlouvám, se nacházíme na webu, který je věnován dění okolo linuxové distribuce Mint.

V časech kontrolované svobody máme naštěstí tu možnost nekupovat předražený software, ale i zvolit svobodný software.

Takže dnes budeme potřebovat tyto suroviny:

  1. libovolný 3D film
  2. 3D brýle
  3. počítač s OS Mint

 

A protože například VLC přehrávač, který je k dispozici již po instalaci námi oblíbeného operačního systému, neumožňuje zatím přehrávání 3D filmů, budeme si muset vhodný přehrávač doinstalovat.
Kdo neví, co je Terminál, může dnes klidně instalovat klikacím způsobem ve Správci softwaru, my ostatní zvolíme rychlejší způsob a zadáme:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install bino

 

Bino je video přehrávač s těmito hlavními rysy:

  • Podpora pro stereoskopická 3D videa, s širokou škálou vstupních a výstupních formátů.
  • Podpora pro multi-displej videa, např. pro powerwalls, nástroje k nastavení instalací virtuálních a jiných multi-projektorů.
  • Další pokročilé funkce zahrnují skriptování, automatickou podporu pro vysoce přesné barevný vstup a výstup, a podporu pro použití dvou kamer současně.

 

Bino v současné době pracuje na GNU / Linux, FreeBSD, Mac OS X a Windows. Je založen na následujících knihovnách:

  • OpenGL (s GLEW) pro video výstup.
  • OpenAL pro zvukový výstup.
  • FFmpeg dekódování video a audio souborů.
  • Qt pro uživatelské rozhraní.
  • LibASS pro podporu titulků.
  • Volitelně ekvalizér pro pokročilou podporou více displejů.

 

Bino je svobodný software pod licencí GNU GPL verze 3 nebo novější.

Domovská stránka projektu je: http://bino3d.org/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.