Linus Torvalds a problém s developery systemd

Zakladatel linuxového jádra se nepohodl s některými vývojáři nového boot manageru systemd, který začíná být součástí Debianu a Ubuntu.

Systemd je open source boot manager, kompatibilní s initskripty SysV a LSB. Mezi hlavní rysy boot manageru systemd patří možnost běhu více služeb souběžně, použití socketu a D-Bus pro spouštění démonů, stejně jako podpora snapshottingu, obnovení stavu systému a mnoho dalších funkcí.

Systemd je v současnosti výchozí boot manager v Debianu 8.0 a také v příštích verzích Ubuntu a standardně je již obsažen ve většině linuxových distribucí, jako jsou např.  Arch Linux, Fedora, OpenSUSE atd.. Vývoj systemd je proto nezbytný a proto se Linus Torvalds v těchto dnech dostal do křížku s některými vývojáři tohoto open source boot manageru.

Všechno to začalo u nedávno zjištěné chyby systemd, která způsobovala problémy s restartem v některých distribucích. Problém měl být vyřešen pomocí patche v linuxovém jádře, namísto zásahu do zdrojového kódu systemd.

Problém byl předložen Linusi Torvaldsovi, který nikdy neměl rád zavádění patchů pro opravy externích programů. Ten nelenil a okamžitě kontaktoval některé vývojáře systemd, kterým pěkně vyčinil. Z této kritiky nakonec vzešlo, že chyba bude opravena při aktualizaci systemd a ne pomocí patche v linuxovém jádře, jak se původně chtěli vývojáři boot manageru.

Torvalds již v minulosti kritizoval vývojáře některých komponent (např. Nvidia, Gnome, OpenSUSE, apod.). Tyto diskuse vždy směřovaly k podstatnému zdokonalení celého Linuxového systému. Nelze tedy, než doufat, že kritika v souvislosti s vývojáři systemd poslouží ke zlepšení boot manageru, který je v současnosti ve výchozím nastavení většiny linuxových distribucí.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Linus Torvalds a problém s developery systemd

  1. jadd říká:

    Zajímavé, aspoň si to ujasnili..