Vydáno MATE 1.8

mate-about-1.8A máme tu to, o čem jsem zhruba před měsícem psal. Několikrát jsem byl tázán na zdroj oné informace. Na to odpovídám, že mám své zdroje, které však neprozradím, bezpochyby jsou však pravdivé.

Vývojáři Mate Desktop Environment dnes vydali novou verzi tohoto skvělého pracovního prostředí, a sice MATE 1.8, která obsahuje několik nových funkcí a vylepšení.

Po téměř roce tvrdé práce bylo vydáno MATE 1.8, což je nová verze známého desktopového prostředí, podporovaného týmem Linux Mint a které je v současné době k dispozici v oficiálních repozitářích všech hlavních linuxových distribucí.

U MATE 1.8 bylo zpočátku plánováno zcela přejít na GTK+3, avšak migrace přinesla několik problémů, a tak bylo portování odloženo až na verzi 1.10. Mezi hlavní změny v MATE Desktop Environment 1.8 proto patří, kromě oprav mnoha chyb, zejména vylepšený správce oken Marco, který obsahuje novou funkci „Window snapping“, jejíž pomocí můžete maximalizovat okno, je-li přesunuto na okraj obrazovky (tuto funkci umí Compiz, KWin, Mutter (Muffin), a xfwm4 v systémech Microsoft Windows).

Dále pak V Centru nastavení Mate 1.8 je představena podpora pro správce oken Metacity, zlepšen vzhled screensaveru se zobrazením data a času. Přidána byla také možnost používat jednotky IEC namísto jednotek SI u správce souborů Caja, kde již lze používat „otevřenou cestu do příslušného adresáře“ přímo v kontextovém menu.

Mate 1.8 také obsahuje začátek podpory pro důležitou funkci systemd-logind, neboť jak Ubuntu, tak i Debian začali používat systemd jako výchozí startovací program.

Zlepšení prezentace, screenshoty nového Mate a další malá vylepšení si můžeme přečíst v poznámkách k vydání, které jsou k dispozici na této stránce.

 

mate-about-1.8-control-center

 

mate-about-1.8-screensaver

 

MATE Desktop Environment 1.8 bude defaultním pracovním prostředím pro nastávající LTS vydání Linux Mint 17. Máte-li však zájem si ho vyzkoušet již nyní, přejděte na tuto stránku, kde je uveden kromě odkazu na stažení i návod na jeho instalaci.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Vydáno MATE 1.8

  1. ukomir říká:

    Neviem,či som ja jelita,ale mne to nejaksi nefunguje.Používam Mate 1.6(LM16+cinnamon),chcel som „upgradeudnuť“ na túto 1.8-ku,ale jediný výsledok bol,že som si dva dni „musel“ dávať do kopy 1.6.Nikde ani nevidím nejakú diskusiu o 1.8-ke,nikdo ju ani neskúšal?Niesú tam nejaké problémi z compizom,alebo iné?