Titulkování filmů

gnome_subtitles-logoNikdo by mě nepřesvědčil, že si mohu film sám nadubovat. Zato s programem Gnome-subtitles si mohu sám upravovat titulky pro film, například ve formátech srt, sub a dalších. Stačí mít film, stáhnout si titulky v cizím jazyce, pokud sedí na časové ose, stačí je jen překládat do našeho malebného jazyka. A když nesedí, není stále nic ztraceno. Prográmek jsem testoval, umí toho opravdu hodně, pro jistotu se v článku odkáži na recenzi povolanější.

Mým cílem je ukázat vám, jak si program nainstalovat v Mintu. Naučit se s ním pracovat je věcí každého člověka, kterému se aplikace hodí. Opakuji to u různých článků zas a znovu, vede mě k tomu komentář jakéhosi borce, který si snad myslel, že v návodu na instalaci jednoho prostředí IDE ukáži, jak si naprogramovat aplikaci, která by plně využila schopnosti jeho počítače. Na začátku každé knihy o programování se naučíte, jak spustit v konzoli pozdrav „Hello world!“, dále se ponoříte do různých fíglů, ale opět zde platí, že nejvíce se naučíte samostatnou prací.

Není v našich možnostech ke každému programu psát manuál. Naším cílem je naopak zpřehlednit výběr programu, který vám může být užitečný a provést vás na prvním kroku a tím je instalace.

Jako autor článku jsem se zde evidentně nechal unést, ale je to proto, abych se nemusel opakovat. Pamatuji doby, kdy tento web neexistoval a já ve snaze si například stvořit prezentaci fotografií pro DVD přehravač instaloval nejrůznější programy ze Správce softwaru. O práci s Terminálem, natož o přidání PPA, jsem neměl potuchy.

 

Gnome Subtitles
Zpět k programu Gnome-subtitles: uživatelsky příjemné prostředí, s náhledem videa, pokud tedy máte film Mint.avi uložený ve stejném adresáři jako titulky Mint.srt, jinak si jej musíte otevřít ručně. Je lokalizován do češtiny, zda je dostupný ve slovenštině napište prosím v komentáři. Podrobnou recenzi o práci s aplikací najdete tady: https://www.linuxexpres.cz/software/upravujte-a-vytvarejte-titulky-v-programu-gnome-subtitles.

Samotná instalace:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-subtitles

 

A pro toho, koho zajímá, co svými příkazy způsobil. Proběhne přidání personal package archive (osobního balíčkovacího archivu), PPA můžete kdykoliv odstranit ve Zdrojích softwaru, dále proběhne aktualizace zdrojů, bez ní by daný balíček Terminál nenašel a nakonec vlastní instalace.

Přeji vám, abyste vždy nalezli ten „svůj“ prográmek a na případné nesnáze ten správný postup nápravy. Předpokládám, že po ukončení podpory Windows XP se řada rozumných nováčků pokusí nainstalovat svobodný software.

Mint nabízí jednoduché prostředí pro začátečníky, repozitáře nabité programy, snad nejlepší jazykovou podporu a mimo jiné kvalitní zázemí pro rady na internetu, myslím tím naše wiki, fórum, pokec a v neposlední řadě články.

My se naopak těšíme na práci, kterou s tím možná budeme mít.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.