Vše v jednom – Gnome-games

bomb

Mezi příspěvky jedné sociální sítě jsem před časem narazil na obrázek znázorňující rozdíl mezi typy operačních systémů, už nevím, kde bych se k němu teď dostal a tak se vám jej pokusím popsat. Takže MacOSX, vyleštěný vnitřek auta parádní limuzíny se vším v kůži a vybavené spoustou přístrojů, které si jen můžete vymyslet, dále GNU/Linux, v podstatě totéž jen to jaksi nevjelo ještě do montážní linky, takže je to bez té kůže a konečné podoby přístrojů a nakonec srovnání s Windows, které, nelžu vám, bylo zobrazeno jako volantík také s přístrojovou deskou, ale jako hračka pro batolata.

S Macem nemám zkušenost, zato s tou umělohmotnou hračkou ano, a protože si mohu vybrat co chci mít ve svém stroji a také nejsem snob, abych měl už všechno vyleštěné a připravené k nastartování, vybral jsem si Linux a je na mě, kterou montážní linkou jej protáhnu, jestli chci sedan nebo limuzínu, jestli si hrát, dělat kancelářskou praci, programovat nebo si jen například vybrat prostě jiný webový prohlížeč, než je ten výchozí a prolézat internet a číst nějaké články o tom, co že jako bych do toho svého auta mohl ještě namontovat,  jeden takový právě čtete.

A je na každém z nás, jestli opravdu potřebuje vyhřívané sedačky a klimatizaci. Ano jakákoliv linuxová distribuce, ostatně je to podstata všech operačních systémů, je myšlená jako rozhraní mezi vámi a vaším strojem, v Mintu jsem si ze začátku také vystačil se Správcem softwaru a zkoušel jednotlivé aplikace, jedny vydařené, jiné, přiznejme si to, méně. Například hra Opencity, je v oficiálním repozitáři, přesto jsem ji okamžitě zavrhl jako nehratelnou, ale je možné, že někdo má na to jiný názor, a proto se asi ocitla mezi šroubky, které můžete do své palubní desky zapustit.

Výhodou práce s Terminálem a Linuxem vůbec je, že dokážete dvěma jednoduchými příkazy onen šroubek nejen vyjmout, ale i zacelit po něm dírku, včetně závitu, což by se na onom nejpoužívanějším stroji prostě nepovedlo. Teď mám na mysli nejrůznější registry, to je ten vyřezaný závit, který se nějak podepíše na vaší palubní desce a to chce málokdo. Pozor jsou i programy na čištění registrů, ozve se někdo a já odpovím: kdo o ně ještě stojí, já mám prostě své purge a autoremove, takže takovou dětskou hračku nechci a na limuzínu nemám peníze, navíc by mi vadilo, že na ni nemohu s křížovým šroubovákem v ruce.

 

linlogo

 

Se šroubovákem mě to prostě baví, začíná mi to jít a když nevím, najdu si článek některého ze zdatnějších kolegů, zkusím nejdříve, zda si s tou károu poradím sám, zagooglím a když fakt narážím, vznesu dotaz. Ještě se mi nestalo, že by se na mě ostatní fanoušci linuxsportu záměrně vykašlali.

Nemáte rádi žádné složitosti, jen si chcete mezi prací na svém počítači zahrát nějakou tu jednodušší hru. Dobrá. Nainstalujeme si jich tedy více jediným příkazem, sadu najdete i ve Správci softwaru, popřípadě Synapticu.

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install gnome-games

 

Tímto jediným tahem máte nainstalovanou sadu her jako jsou Reversi (Iagno), hlavolam Klotski, Mahjongg, Miny, Pět nebo víc, Tetris (Quadrapassel), Roboti, Swell Foop, Sudoku, Tali, Tetravex, Zhasněte světla, bludiště Červíci, Čtyři-v-řadě a také Šachy.

Teď jsem vás chtěl zavalit mnoha snímky obrazovky, ale protože si myslím, že jich netřeba, tak vám místo toho popřeji, ať vám ta vaše kára s Mintem na palubě dlouho slouží k vaší spokojenosti.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Vše v jednom – Gnome-games

  1. Roaster říká:

    Super článek, proto milujem linux! 🙂

  2. novakus říká:

    Pěkně napsané. Akorát by mě nezkušeného, zajímalo, jak ten zasazený šroubek pak zas vyšroubovat a dírku zacelit. Přiznám se, že ta syntaxe příkazů v terminálu se poněkud vymyká všemu, co je v podobných věcech obvyklé.Nějak mi to nvlezlo za nehty.

  3. huskyviking říká:

    Děkuji. Upřesním.
    Vyjmutí šroubku:
    sudo apt-get purge gnome-games
    Případné zbytečnosti se odstraní:
    sudo apt-get autoremove
    Sleduj články, tam občas rozebíráme důležité základy. Jsme rádi pokud osloví právě ty nezkušené. Web má být i jakýmsi manuálem.
    Jinak příkazy v Terminálu je třeba užívat s opatrností, není na hokusy-pokusy.
    Vracím se například sem: http://www.linux-mint-czech.cz/tahak-prikazu-terminalu-pro-linux-mint/