Opět textové editory …

ned4Lidé nejsou ve světě tak důležití, jak se domnívají, je zde ještě přemocná a tajemná síla, řečená náhoda, která může rázem rozdrtit všechny chatrné stavby lidských odhodlání. Stejně tak jako tvrzení, že práce je tu pro život a ne život pro práci, jak bylo dříve mylně vykládáno. V životě se stejně uplatní nejlépe ten, který se drží faktů, dovede se přizpůsobit poměrům, které se liší od poměrů jeho povolání, a je vždy tam, kde je poptávka ne po starých vědomostech z papíru, ale po nových, vycvičených mozcích, k nimž se dá dopracovat i takto:

* Dva bratři jsou dohromady staří 11 let; jeden z nich je o 10 let starší než druhý. Kolik je jim let ?

* Povídá chlápek v hospodě: Než mi bude 90 let, musím žít ještě třikrát tak dlouho než jsem dosud žil. Jak jsem starý ?

 

Tyto úlohy nepatří mezi ty těžké, nicméně u té první se nedejte nachytat …

* Leželi 3 vagabundi u příkopy a marnili čas. V dobré náladě jel kolem zbohatlík na Mercedesu a zastavil se u nich. „Vidím že si lenošíte, ale nejste všichni stejní. Tady mám 1000 Kč a dám je tomu z vás, kdo je nejlínější.“

Jeden z tuláků se zvedne, přijde k autu a povídá, „Dejte je sem pane, já jsem největší lenoch“.

Pán se otočí k ostatním, co oni na to.

Další z trojice se posadí a řekne: „Ne tak zhurta kamaráde, největší lenoch jsem přece já.“

Třetí povaleč se jen převrátil na bok a povídá: „Strč mi je sem, do kapsy!“

 

Vidíme, že se zelení i tomu, komu se lení. Proto dnes předvedu takový kontroverzní program: Tedy takový, co byste nemuseli používat, ale jako špatný příklad snad poslouží dobře. Je to textový editor z doby ne sice tak dávno minulé, ale vykopávka jak Pompeje!

Pro ty, kterým učaroval vzhled oken a menu z období Windows 3.11 mám dobrou zprávu. Pro ty ostatní jen takové retro:

Pro nás, co jsme většinu své životní tvorby napsali na psacích strojích jako Remington, Underwood nebo Stoewer Record, by to mohla být snad „legendární“ T602. Nicméně i 20 let poté, co už tato legenda mizí z našich disků, je možné se setkat s editorem, který nepotěší srdce ani ducha. Editor NEdit by se ještě mohl uplatnit u programátorské části publika, ale pochyb je víc než dost.

 

ned2

 

Na tomto místě zvykne naše redaktorská elita popisovat, co všechno má dnešní novinka za výhody a jak je výhodné si ji nainstalovat… Dnes to bude úplně jinak!

Textových editorů bylo tady popsáno několik, není pochyb, že každý už má svého favorita nebo svoji stáj. Nebudu proto vnucovat svoje preference, ale pokusím se v krátkosti představit „škaredé káčátko“, editor NEdit.

Při prvním pohledu se nijak neliší od okýnka, do kterého píšeme, ale co je hned vidět, to je písmo. Výběr fontů je minimální a velikostí taktéž. Písmo je prostě strašné, špatně se čte a o nějakém uživatelském nastavení jsem se nedozvěděl. Další rána pod pás je kódování: Kromě čínského a korejského tady máme i několik evropských ale … 8859-x ! Marně bychom hledali UTF-8, se kterým běžně v Mintu pracujeme. Pokud jde o Menu, tak tam se musíme do cílové rovinky proklikat, nedá se posouvat tažením myší. Všechno je anglicky a není to moc dobře vidět; pro nás, zmlsaných současnými produkty, působí celá paráda velmi sparťanským dojmem. Nicméně je možné okno rozdělit horizontálně a to i na několik částí, jako na dolní koláži…

Když se podíváme po editorech, o kterých se na našem portálu psalo, např. Medit, FocusWriter a TEA Editor, tak si ještě můžeme přidat „gedit“, který nepotřebuje reklamu a „pluma“, což je oškubaný fork geditu, bez potřebných pluginů.

 

ned3

 

Pro masochisty a experimentátory – program NEdit najdete ve správci programů.

Jinak:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install nedit

 

ned4

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

4 reakce na Opět textové editory …

  1. Allconius říká:

    a co výsledky úlohy? 🙂 to první mi vyšlo 10,5 a 0,5 a to druhý 22,5 je to blbje? 🙂

  2. Old Bobby říká:

    Máš to správně, nemusíš vracet školné …

  3. bedňa říká:

    To hodnotenie zďaleka neodráža možnosti NEditu. Je to jeden z tých masakrálnych editorov, kde sa skoro všetko dá nastaviť, určite predčí editory, kde sa dá len niečo naklikať a končíme s ďalšími možnosťami. Chvíľu som ho používal a ako inšpiráciu tu dávam link na masakrálny konfigurák. Dokáže toto aj nejaký omalovávankový editor?

    Čo je pravda je zastaralý vzhľad Motifu, čo ovšem vtedy bola špička. Vzhľad je ale to posledné čo od dobrého editora čakám. Na vzhľad pozerám u ženských, ale aj tam to nieje jediná vlastnosť, teda človek sa otočí, ale že by som to chcel len kvôli tomu používať, tak to nie.