Cinnamon 2.0.xx – kompletně a s vámi – Kapitola 40 – Motivy

Ano, právě se před námi otevírá pro někoho jedna z nejdůležitějších, pro někoho naprosto nedůležitá kapitola „Motivy“.

Pokud jste nám věřili a zadali v minulé kapitole ony příkazy do terminálu, vysvětlíme si je ve třetí záložce menu, které se Vám zobrazí po klepnutí na ikonu „Motivy“. Ještě jednou děkujeme za důvěru. Takže jdeme na to.

 

První záložka nazvaná „Nainstalováno“ (Z1) nám zobrazuje seznam motivů Cinnamonu, které jsou nainstalovány a můžete si zde zadat i výchozí téma.

Motivy_005

 

Druhá záložka „Získat více online“ (Z2) funguje stejně jako v případě apletů nebo deskletů. Po klepnutí na „Obnovit seznam“ se nám stáhnou do seznamu všechny motivy Cinnamonu a můžema si vybrat, který si nainstalujeme. Vše probíhá stejným způsobem, který jsme již popisovali a po přepnutí do první záložky můžeme zvolené téma vybrat jako výchozí. Po těchto změnách musíme Cinnamon restartovat. Všichni již jistě víte, že se to dělá zadáním klávesové zkratky „ALT“ + „F2“ ,napsáním „r“ a stisknutím „Enter“. 

Motivy_006

 

Tím tedy máme vyřešený motiv Cinnamonu. Z naší předchozí recenze již ale víte, že vzhled Cinnamonu je „jen“ vzhledem menu a panelu. Nejedná se tedy o vzhled vlastních oken použitého systému. A jak má systém vypadat nastavíme právě ve třetí záložce menu. Třetí záložka menu se jmenuje „Jiné nastavení“. A právě zde využijeme naší poslední práce s Terminálem. Ano již to mohu prozradit. Mint, stejně jako Cinnamon nemá po nainstalování příliš mnoho možností ve vzhledu oken. Motivy se musí teprve nainstalovat. Ty jsou dostupné na internetu a jsou někdy více, někdy méně povedené. Zatímco tažný kůň české komunity Satapouch se vyžívá ve tmavých tématech, já zastávám názor, že Mint jakožto „Máta“ má být zelený. To mi nicméně nebránilo nainstalovat si i tmavá témata, jenže …

Ano správně, je zde jenže. To, jak někteří lidé tvoří svá témata si ještě popíšeme, nicméně jako ve všech oborech, velkou výhodou je, pokud víme, co děláme. Pokud ne, můžeme se dopídit stejného nebo podobného výsledku (samozřejmě složitěji), ale také nemusíme. A o co tedy jde? Proč jsem se zde tak rozepsal? Inu zkrátka …

Pokud někdo vytváří nové téma pro Cinnamon nebo okna, vezme si původní originální téma a začne si ho upravovat (přebarvovat apod.). Původní téma je světlé a to je právě ten kámen úrazu. Pokud jej totiž člověk jen přebarví stane se, že například oblíbené položky v prohlížeči nepůjdou téměř přečíst, protože nejsou neaktivní popisky přebarvené a využívají barevné schéma světlého tématu. To byl často důvod, proč se člověk nakonec vracel k původním tématům a neměnil je. Dnes je ale již dostatek kvalitních témat a jedním z nejlepších příkladů je ZonColor.

Tuto sadu vzhledů jsem Vám prezentoval celou recenzí Cinnamonu a i proto byla kapitola o tématech přesunuta téměř na samý konec recenze. Zmiňovanou sadu vzhledů jste si také zadáním příkazů v Terminálu v předchozí kapitole nainstalovali. Já i Satapouch tedy necháme na Vás zda chcete zelené, tmavé, modré, hnědé, pískové nebo jakéještě téma. Jen jsem Vám instalací tématického balíčku Zoncolor dal možnost, abyste si svobodně vybrali.

A jak již bylo zmíněno od toho je třetí záložka a v ní položka nazvaná „Ovládání“.

Motivy_004

 

Kromě ovládání zde nastavujete ještě ikony, můžete si zde změnit ohraničení okna, ukazatel myši a zda používat v nabídkách ikony. Obzvláště po instalaci balíčku Zoncolor zde máte nespočet variant. Vyberte si tedy tu svou …

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.