Zero Install

1942__100x100_zeroZero Install je univerzální multiplatformní správce softwaru, šířený pod licencí LGPL. To umožňuje vývojářům publikovat programy přímo z jejich vlastních webových stránek, přičemž jsou zároveň podporovány funkce, známé z centrálních repozitářů, jako jsou např. sdílené knihovny, automatické aktualizace či digitální podpisy. Je určen k doplnění, nikoliv nahrazení systémového správce balíčků. Balíčky 0install nejsou v konfliktu s balíčky dané distribuce.

0install nepoužívá žádné nové formáty balíčků; mohou být použity nemodifikované tarbally nebo zip archivy. Místo toho je definován k popisu těchto balíčků a závislostí mezi nimi formát metadat XML. Jeden soubor metadat může být rovněž použit na různých platformách (např. Mintu, Debianu, Fedoře, OpenSUSE, Mac OS X i Windows), za předpokladu, že jsou k dispozici binární nebo zdrojové archivy, pracující na těchto systémech.

Zero Install také má některé zajímavé funkce, které se nenacházejí v tradičních správcích balíčků. Například se balíčky mohou podělit o knihovny a jakmile je to možné, vždy můžete nainstalovat paralelně více verzí daného balíčku, existují-li konfliktní požadavky. Instalace nemá žádný vedlejší účinek (každý balíček je rozbalen do vlastního adresáře a nebude ovlivňovat sdílené adresáře, například /usr/bin), takže je ideální pro použití s technologií ​​Sandbox a pro virtualizaci.

XML soubory, obsahující požadavky na jednotlivé programy, mohou být zahrnuty i do zdrojového kódu v repozitáři, což umožňuje manipulaci se závislostmi u ještě nevydaných vývojářských verzí. Například, uživatel si může naklonovat repozitář Git a vytvořit a testovat program a automaticky stahovat novější verze knihoven, aniž by zasahoval do již nainstalovaných verzí těchto knihoven v dané distribuci, které tak mohou být i nadále používány pro jiný software.

 

1943__420x540_zero1

 

1944__520x340_zero2

 

Vývoj této aplikace začal již v roce 2003. 0install je vyvíjen dobrovolníky z celého světa, mezi nejaktivnější patří Aleksey Lim, Anders F BJÖRKLUND, Bastian Eicher, Chris Leick, Daniel Tschan, Dave Abrahams, Frank Richter, Mark Seaborn, Michel Alexandre Salim, Pino Toscano, René Lopez , Thomas Leonard, Tim Cuthbertson a Tim Diels.

V současné době je k dispozici více než tisíc balíčků a i vy můžete snadno publikovat své vlastní programy. Samotný program Zero Install je umístěn v oficiálních repozitářích většiny linuxových distribucí (včetně Mintu, Archu, Debianu, Fedory, Gentoo, OpenSUSE i Ubuntu).

 

Vlastnosti

  • Decentralizované šíření softwaru
  • Centralizovaná bezpečnost
  • Vlastní ovládání počítače
  • Řešení konfliktů
  • Sdílené binárky/cache
  • Multiplatformní a multidistribuční
  • Automatické aktualizace
  • Binární a zdrojové balíčky
  • Nativní integrace správce balíčků
  • Spuštění bez udělení oprávnění uživatele root

Pokud tedy nemůžete najít určitý balíček s aplikací pro Linux Mint, můžete využít právě Zero Install. Stačí vložit link na tuto aplikaci a program se už sám o vše postará. Následně pak všechny nainstalované aplikace máte přehledně zobrazeny na jednom místě. Několika kliknutími je následně můžete i odstranit.

 

Proč používat Zero Install?

Na první pohled

0install přináší výhody jak uživatelům, tak administrátorům, vývojářům i distribucím.

Použití na jiných systémech

Používáte-li více operačních systémů, je jednodušší práce na projektu.

Vlastnosti navíc

Klíčové vlastnosti: nativní integrace správce balíčků, sdílení a zabezpečení.

 

Instalace v Linux Mintu

Jak jsem napsal již výše, Zero Install je součástí standardních repozitářů Linux Mintu, tudíž je jeho instalace velmi snadná. Stačí si otevřít Správce softwaru nebo Synaptic, do vyhledávacího pole vložit název aplikace a klikáním nainstalovat.

Druhou, linuxovější variantou je instalace pomocí terminálu. Otevřete si jej tedy a zadejte příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install zeroinstall-injector

 

Ikonu pro spuštění aplikace najdete v Menu > Volby > 0install.

Aplikaci chybí česká i slovenská lokalizace, je dostupná pouze v angličtině, leč nevidím to jako až tak velkou závadu.

Domovskou stránku najdete na http://0install.net/

 

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.