Olivia – derniéra

1099__90x90_linux-mint-15_0Vše co někdy začalo, musí také skončit, a tak s koncem ledna končí i podpora (zasílání systémových aktualizací) pro LINUX MINT 15 Olivia. Nyní je nejnovější verzí LINUX MINT 16 Petra a verzí s dlouhodobou podporou je v současnosti LINUX MINT 13 Maya. V květnu se pak můžeme těšit na nový LINUX MINT 17, který bude také LTS (Long term support).

Pokud se mě dnes někdo ptá, jaký si má koupit počítač, pak doporučuji verzi bez operačního systému. Už jen z toho důvodu, že potom má právo volby. A svobodná volba to je motto, které se nese napříč všemi linuxovými distribucemi. Nevyhovuje-li mi Mint, mohu vždy zkusit Ubuntu, Fedoru nebo jiný z mnoha opensource operačních systémů, to jest systémů s otevřeným zdrojovým kódem. I v samotném Mintu si mohu vybrat z několika prostředí, moderní Cinnamon, usedlejší Mate, Xfce a v neposlední řadě KDE. Nelekejme se přitom neznámých názvů.

 

1610__420x340_cin2_2

 

Jaké jsou hlavní klady Linuxu? Nepotřebuje antivirový program, má v sobě obsažen firewall, můžete jej instalovat na kolika počítačích chcete a je vhodný i pro starší a pomalejší počítače, sám rozezná nejrůznější hardware, aniž byste se o to museli starat jako u Windows. Jakmile vyjde nová verze, jednoduše ji můžete instalovat a ano, existuje i způsob, jak při přechodech na vyšší verzi operačního systému uchovat uživatelský adresář, ba dokonce uživatelská nastavení.

Také jsem používal Windows XP, kupoval antivir a ano, dokonce jsem i crackoval, tedy kradl nejrůznější programy. S linuxem nic takového nemusíte, veškerý software je zdarma. Dokonce ani nevyplňujete registrační kód, jediné, co by mělo být někde pro jistotu zapsané je heslo, které jste zadali při instalaci. Při té postupujte opatrně, ale nemusíte mít obavy, grafický průvodce vás instalací provede. Jak je to možné, že linuxový systém je zdarma, když krabicová verze XP Professional mě stála přes tři tisícovky?

Vývoj je zajišťován komunitou nadšenců z celého světa a případná finanční podpora je dobrovolná, a to samozřejmě i když užíváte plnou verzi nějakého programu. I vy se budete moci zapojit například kontrolou překladů i bez znalosti cizího jazyka, napíšete prostě tahle věta by mohla znít takhle.

Za druhé ani instalační CD nemá o mnoho větší cenu než samotný nosič, protože jeho kopií jsou miliony. Jak jinak vysvětlíte, že film na DVD koupíte i bratru za 39Kč?

Nyní jsme v období, kdy bude mnoho lidí hledat náhradu za již zmiňovaná XP, které jsou již o něco méně bezpečné než kdy byly, neboť Microsoft také ukončuje podporu dosud oblíbeného operačního systému.

Ano nic netrvá věčně, jak praví známé přísloví a vývoj se nezastaví. Nejen můj názor je, že Linuxu patří budoucnost. Neznám nikoho, kdo by se shlédl ve Windows 8. Přitom za ušetřené peníze mohl mít třeba lepší notebook, než je ten, na který nadává. Pokud jste již uvízli v síti Microsoftu a nechce se vám z ní ven, pak je tu ještě možnost nainstalovat si Linux v takzvaném dualbootu, kdy se vás počítač při spuštění zeptá, který operační systém má spustit.

 

1739__130x100_petramate

 

Linux vám již v základu nainstaluje kancelářský balík, zpravidla LibreOffice. A také několik dalších užitečných programů. Další programy jsou dostupné srozumitelným způsobem ve Správci softwaru.

Již dávno není pravda, že v linuxovém systému se vše točí jen kolem příkazové řádky neboli Terminálu. Ovšem, stále se jedná o mocný nástroj, jehož pomocí můžete při znalosti základních příkazů udělat spoustu práce, při neznalosti ale i neplechy. Pomocí něj můžete například přidávat programy, které se nacházejí mimo oficiální repositáře, aktualizovat jádro či například vypsat určitý typ souborů. řadu článků o práci v Terminálu najdete na tomto webu, ale i jinde.

Všem začátečníkům doporučuji si o naší distribuci přečíst něco například na naší wiki, zkoumat možnosti, protože někdy stačí například otevřít nabídku pravým tlačítkem myši. Pokud se vyskytne problém, je možné jej řešit na našem webu přes online podporu na chatu (Pokec) či jej zveřejnit na fóru a pomoci tak i ostatním.

Za mě mohu říci, že jsem měl nainstalován svůj první Mint ve verzi Gloria, potom jsem experimentoval a vyzkoušel řadu dalších distribucí, abych zjistil, že je pravda, co se o Mintu říká i píše. Je vhodný pro našince, neboť má výbornou jazykovou podporu. Je výborný pro začátečníka, který zde najde podobnost s nastavením, na něž byl zvyklý třeba z XP. Nemusíte se bát, že jej nedokáže zvládnout například starší člověk. Je dobrý i pro různé změny systému, neboť je uzpůsoben k tomu, aby byl vylepšován. Není tu jen jedno jediné nastavení, kterého byste se museli zuby nehty držet. K dispozici jsou například různé sady ikon či témat jak pracovního prostředí, tak i GTK2 – 3.

Vy se právě nacházíte na stránkách českých a slovenských fanoušků Linux Mintu a vřele vám doporučuji si tento web přidat do záložek vašeho internetového prohlížeče. My jen doufáme, že se k nám budete často vracet a za celý realizační tým vám slibuji, že se budeme snažit dát vám k tomu důvod.

Přeji všem našim čtenářům a fanouškům, ať už současným či budoucím, příjemné zážitky s linuxovou distribucí Linux Mint.

 

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

7 reakcí na Olivia – derniéra

  1. Allconius říká:

    Ano také já jsem se takto dostal k Mintu, při rozhodnutí buď dát 5000 za licenci Microšrotu nebo si za ty peníze postavit novej PC 🙂 Největší problém je bohužel ve zvyku, jakože bouda pro Alíka byla vždycky oranžová, tak by to bylo divný kdyby byla najednou třeba modrá. Něco jako když chtěl Tesla aby měli lidi energii zdarma a Edison na tom chtěl rejžovat, holt vždycky má víc peněz na reklamu ten kdo škube lidi, než ten co dá něco zdarma 🙂 A tím se inspirovala i výše zmiňovaná firma a nacpala se všude kam to šlo, a člověk přišel do práce a pracoval s tím a tak logicky chtěl doma to samý aby se mu nesekal mozek 🙂 Ale na mě už to neplatí a můžou si stavět třeba tisíc pomníčků Edisona, pro mě bude Tesla vždycky lepší 🙂

  2. Roman Navrátil říká:

    Taky bych si rád pořídil počítač bez OS. Stolní v pohodě, ale zkoušel někdo najít notebook, který by měl moderní prvky (full HD, 13 nebo 14 palců, Haswell, aspoň 8 hodinovou vydrž na baterii) a byl bez OS? Mě se to nepovedlo.

  3. filipza říká:

    pisete mi z duse, tiez som bol zastanca XP… no kedze som potreboval vymenit svoj stary stroj za novy, a win8 sa mi nevyhovovalo, zacal som laborovat s LM (davnejsie som skusal MANDRIVU a OPENSUSE, no nebolo to ono).
    Kupil som nakoniec lenovo bez OS a nahodil LM, vsetko bez problemov. Win XP mam sice este stale, ale len vo virtualy a len kvoli jednemu firemnemu programu, ktory som mal problem rozbehat aj vo wine (ale na tom by uz mal nas informatik tiez popracovat, pretoze mame par zakaznikov, ktory by tiez uvitali keby fungoval aj pod linuxom).
    Vsetky ostatne mnou vyuzivane programy vo win, maju adekvatnu a kolkokrat aj podstatne lepsiu nahradu a aby som nezabudol ZADARMO.