TimeShift – linuxová alternativa pro vytváření bodu obnovení

1740__90x90_tsV rámci testování Petry jsem zkusil i jeden zajímavý program, vhodný zejména pro ty, kteří se rozhodli přejít z nejmenovaného komerčního OS a jsou zvyklí využívat tzv. bod obnovení. Na tento program mě upozornil člen naší komunity Kamil Juřík, za což mu touto cestou děkuji. Program má název TimeShift a jedná se o zajímavý nástroj, který umožňuje jednoduše obnovit operační systém v přesně daném okamžiku.

V Linuxu existuje mnoho aplikací, určených pro zálohování a obnovu souborů a celého operačního systému. Například v v našem distru Linux Mint je předinstalován nástroj pro zálohování a obnovení systémových souborů i aplikací s názvem Zálohovací nástroj.

My si však dnes představíme projekt s názvem TimeShift, což je užitečná aplikace, které umožňuje obnovení systému podobně jako bod obnovení v Microsoft Windows či program Apple Time Machine Mac. Aplikace tak v pravidelných intervalech umožňuje vytvářet zálohy přírůstků systémových souborů, takže později můžete systém snadno obnovit.

TimeShift je open source software, založený na rsync a hard-links, má jednoduché grafické rozhraní, které umožňuje rychlé vytváření záloh systému a souborů tak, že je ukládá přímo na daný disk.

Prostřednictvím TimeShift můžete vytvořit kompletní zálohu systému, později dostupnou ze správce souborů. Ta je ve výchozím nastavení uložena ve složce /timeshift. Složku pro ukládání záloh můžete libovolně změnit a například ukládat zálohy na jiném pevném disku nebo oddílu. TimeShift také umožňuje obnovit systém z LiveCD nebo přímo ze systému spuštěním aplikace. Je však vyžadován restart pro dokončení procesu obnovení.

Dalším důležitou součástí nástroje TimeShift je funkce Cross-Distribution Restore, která umožňuje obnovu celé distribuce (včetně zavaděče). Například, pokud chcete testovat novou verzi Linux Mintu, můžete si vytvořit zálohu staré verze a uložit jí na externí pevný disk. Potom jí klidně můžete z původního umístění odstranit a nainstalovat novou verzi Linux Mintu. Po nějaké době, až vás testování omrzí, můžete původní verzi Mintu obnovit, včetně zavaděče.

 

1741__420x340_ts1

 

1742__420x340_ts2

 

1743__420x340_ts3

 

Instalace TimeShift v Linux Mintu

Vzhledem k tomu, že aplikace má svůj PPA, je instalace TimeShift v Linux Mint velmi snadná. Stačí si proto otevřít terminál, přidat potřebný PPA, aktualizovat databázi softwaru a nainstalovat balíček timeshift.

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:teejee2008/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install timeshift

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám zobrazí v Menu > Správa > TimeShift. Aplikaci bohužel chybí česká i slovenská lokalizace, avšak ovládání i použití je poměrně intuitivní, takže to až tak moc nevadí.

Web projektu najdete na http://www.teejeetech.in/p/timeshift.html a vývojářská stránka na Launchpadu je https://launchpad.net/timeshift.

Přeji příjemné zálohování i obnovování.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

10 reakcí na TimeShift – linuxová alternativa pro vytváření bodu obnovení

  1. Robin říká:

    Dá se prográmek také použít ke klonování systému na jiný počítač?

  2. Ondřej Kolín říká:

    No, moc tomu nevěřím, protože kopírování bajt po bajtu může přinést problém s ovladači, ale nevím přesně problematice jsem se detailně nevěnoval … Rozhodně bych to nedoporučoval

  3. OK1DTM říká:

    Díky za upozornění na tento program. Určitě ho vyzkouším. Možná nahradí můj oblíbený a dost často používaný fsarchiver 🙂 TimeShift se zdá být pro moje účely praktičtější.

  4. ulo říká:

    Dobrá aplikace a potvrzuji na LM13 funkčnost (zkoušena záloha i následné obnovení bez problému). Upozorňuji ale, že je to žrout místa na disku, nicméně rozumným mazáním starých záloh to jde zachránit 🙂

  5. MilanB říká:

    Prosím jak změnit ve výchozím nastavení uložení ve složce /timeshift jak je psáno v článku? Mohu si vybrat kterou partition chci zálohovat(backup device) po kliknutí na backup se vybraná záloha uloží do /mnt/timeshift. Jak postupovat aby se záloha umístila třeba na sda7??

  6. ulo říká:

    Přiznám se, že jsem to také nenašel, jak změnit uživatelský adresář (např. na /home/ja/zalohy) – prostě jsem měl na výběr pouze mezi fyzickými oddíly (v mém případě jen sda1 a sda2) a na tom mnou vybraném z nich si aplikace sama udělá adresář /timeshift, jak je v článku popsáno.
    Navíc jsem zjistil, že zálohu nelze uložit na ntfs oddíl (to je info spíš pro ty, kteří mají dualboot).

  7. Milday říká:

    Zamotal jsem se s instalací Mintem NEpodporované aplikace a při odinstalaci mi Správce balíků sebral víc aplikací, než bylo zdrávo. TimeShift sice LM elegantně obnovil, ale kompletně mi vymazal partition s Woknama 🙁 Že by tajná zbraň linuxu? 🙂

    Nemá někdo tip na rychlou záchranu? (soubory jsem si vysosal TestDiskem)

  8. Dezider říká:

    Se z toho pominu, instalace proběhla a program nikde nemohu najít. Mám Mint 17.2 Rafaela a v menu není správa, ale systém,nastavení a příslušenství a ani v jednom Timeshift není.
    Kam se vlastně nainstaloval a jak ho najdu?

  9. Dezider říká:

    Tak se omlouvám, je v systému, ale pod názvem System Restore Utility.

  10. Pingback:Instalace Linux Mint – 05 – Linux Mint CZ&SK