BirdFont: svobodný editor písma

1672__90x90_birdDnešní článek bude věnován těm z nás, kteří nejsou spokojení s písmy, dodávanými pro naše distro (i já k nim patřím). Představíme si totiž aplikaci, která vám umožní stávající fonty upravit k obrazu svému a dokonce i vytvořit si písmo vlastní. Tak tedy neváhejme a představme si aplikaci BirdFont.

BirdFont je svobodný, open source font editor, jehož autorem je Johan Mattsson, který jej napsal v programovacím jazyce Vala. Aplikace vám umožní vytvářet vektorovou grafiku a exportovat písma ve formátech TTF, EOT a SVG. Je k dispozici pro platformy Linux, Mac, OpenBSD i Windows.

 

Instalace aplikace BirdFont v Linux Mintu

BirdFont má vlastní repozitář, aby byla jeho instalace co nejjednodušší a aby byl program stále aktuální. Jediné, co proto musíte udělat, je přidat si tento PPA do systému a to učiníte zadáním příkazu v terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway

 

Dále aktualizujte databázi softwaru:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get update

 

A nakonec aplikaci nainstalujte:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install birdfont

 

 

Použití nástroje BirdFont

Aplikaci otevřete kliknutím na ikonu v Menu > Grafika > BirdFont.

 

1674__300x380_bird2

 

Výchozí rozhraní BirdFont bude vypadat takto:

 

1673__420x340_bird1

 

Ačkoli rozhraní aplikace BirdFont vypadá na první pohled poněkud zmatečně, můžete se jej snadno naučit používat pomocí příkladů na oficiální stránce. autor také vytvořil a publikoval screencasty na Youtube, kde je přehledně zobrazeno, jak si vytvořit vlastní písmo pomocí nástroje BirdFont. Níže se podívejte, jak začít pracovat s aplikací BirdFont.

 

 

Aplikace je ideální pro vytvoření základních písem s plnými barvami buď bez nebo i s obrázky na pozadí. Nevýhodou pro naše končiny je chybějící český i slovenský překlad. Přesto rozhodně stojí alespoň za vyzkoušení.

Domovskou stránku projektu najdete na  http://birdfont.org/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.