Tintii: Pro fotografy, kteří si rádi hrají s barvami

1606__100x90_tintiiDnes se snad zavděčím fotografům v našich řadách, představíme si totiž program Tintii, který je zejména vhodný ke komplexním úpravám barev na digitálních fotografiích. Umožňuje pracovat se selektivní barvou, saturací i barevnými odstíny. Tintii také v některých případech nenechá uživatele přizpůsobit nastavení dle svého, ale kroky k vylepšení fotek provádí automaticky pro rychlejší a přesnější výsledky.

Tintii je pro Mac OS a Windows distribuovaný jako placený software, ovšem pro příznivce Linuxu je šířen zdarma pod licencí GPLv2.

Tintii umí z plnobarevného obrázku vytvořit profilový obrázek v jeho nejvýraznějších odstínech. Jednoduše přepíná jednotlivé barvy pouhým kliknutím myši. Vše se provádí pomocí posuvníků, kterými lze řídit nasycení kontrastu, ohraničení a míchání kanálů, ale i odstín, sytost a světlost jednotlivých barev.

 

1607__420x340_tintii1

 

1608__150x240_tintii2

 

Instalace v Linux Mintu

Instalace tohoto programu bude poněkud složitější, než na jakou jsme na našich stránkách zvyklí. Nejprve si tedy stáhněte potřebný archiv z tohoto odkazu. Po stažení jej rozbalte a ve vzniklém adresáři si otevřete terminál.

Dále je potřeba mít nainstalovány tyto závislosti:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install libwxgtk2.8-dev
sudo apt-get install libgtk2.0-dev
sudo apt-get install libcv-dev
sudo apt-get install libxtst-dev

 

Dále si otevřete Synaptic, vyhledejte balíček libboost-random1.49.0 a ten si rovněž nainstalujte. Spolu s ním se nainstaluje i několik souvisejících balíčků, tak se neděste.

V dalším kroku už můžete v terminálu konfigurovat a kompilovat (stále jste v terminálu v onom rozbaleném adresáři). Příkazy budou vypadat takto:

Příkazy terminálu:
./configure –disable-assert CXXFLAGS=“-O3 -g3″
make
make-install

 

A máme hotovo. V adresáři vám přibude soubor tintii o přibližné velikosti 9,2MB, na nějž, když kliknete, tak se vám již nainstalovaný program otevře. V menu si pak na něj vytvořte spouštěč i s ikonkou a máte vše, jako kdybyste instalovali pomocí běžného postupu.

Tintii bohužel nemá ani českou, ani slovenskou lokalizaci. Ovládání je však poměrně intuitivní a pro zběhlejšího uživatele a fotografa by to nemělo představovat nijak závažný problém.

Domovskou stránku projektu najdete na http://www.indii.org/software/tintii.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.