Instalace písem v Linux Mintu

1623__90x90_fontKaždý počítač používá písma (fonty). Například, velmi populární jsou fonty z rodiny Arial. Co je to však digitální písmo? Počítačový font má mnoho složek, jako jsou např. piktogramy, znaky nebo symboly. Písmo je pak souborem písmen, číslic a symbolů, navržených a vytvořených pomocí editorů písma. Písma, speciálně určená pro desktop počítače a nikoliv pro tisk, se nazývají Screenfonty.

Existují tři základní druhy formátů pro soubory počítačových písem:

  • Bitmapové fonty, skládající se z matice bodů nebo pixelů, představujících obrázek každého symbolu.
  • Fontů (také nazývaných vektorové fonty), vytvořené pomocí Bézierových křivek, kdy vznikne matematický vzorec, který popisuje jednotlivé piktogramy, tvořící pak znak, škálovatelný do jakékoli velikosti.
  • Tahová písma, používající řadu specifických čar a dalších informací, které definují profil, velikost a tvar čáry, dohromady popisujících celkový vzhled symbolu.

 

Stažení a instalace fontů

Digitální fonty jsou vydávány v různých typech souborů a většina z nich je pro osobní použití zdarma. Existuje také spousta fontů zdarma i pro komerční použití, ale tento článek nemá za cíl diskutovat o komerčním využití písma, takže si myslím, že tato informace o omezení autorských práv je dostatečná. Písma si tedy můžete stáhnout a zdarma používat v rámci daných podmínek. Písma mají obvykle formát .fnt, .fon .otf, .ttc, .ttf nebo .woff. Kompletní seznam formátů fontů si můžete prohlédnout zde.

Nyní si tedy popíšeme, jak si takové stažené písmo nainstalovat? Instalace písma je velmi snadná. Stačí poklepat na daný soubor písma a po otevření okna klepnout na tlačítko „Install Font„.

 

1624__420x340_font1

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.