CherryTree – pořádek ve vašich poznámkách

1482__90x90_cherCo se mi na aplikaci CherryTree líbí nejvíce je její flexibilita. Například máte vyexportovaný prostý textový soubor na jednotce USB. Můžete ho otevřít v libovolném textovém editoru nebo textovém procesoru a najít libovolný řetězec informací pomocí této zobrazovací aplikace. Navíc se snadno dostanete ke svým uloženým informacím z jakéhokoliv počítačové platformy, pokud máte nainstalován program CherryTree.

Sledování informací v několika počítačích se systémy Linux a Microsoft Windows bývá problém. CherryTree je šikovné řešení, jehož pomocí můžete zdarma spravovat své informace na lokální i cloudové úrovni.

Cherrytree je open source aplikace pro hierarchické psaní a tvorbu poznámek, která se může pochlubit bohatou syntaxí pro zvýraznění textu. Všechna data poté ukládá do jednoho souboru XML nebo do SQLite.

Pokud jste uživatelem podobné aplikace, např. Notecase Manageru, jehož podpora byla ukončena v roce 2008 a který se později vrátil jako placená Pro aplikace a hledáte-li za něj vhodnou náhradu, tak CherryTree je správná volba.

Hierarchické rozhraní CherryTree napodobuje svou funkčností právě výše zmíněný Notecase Manager.

 

1483__420x340_cher1

 

1484__420x340_cher2

 

1485__420x340_cher3

 

1486__420x340_cher4

 

1487__420x340_cher5

 

Perfektní přenositelnost

Aplikace CherryTree vám nahradí poznámkový blok, udržuje totiž databázi informací např. na USB disku, který můžete mít neustále s sebou a tento vždy nejaktuálnější obsah posléze načítat na libovolném počítači, který používáte. Samozřejmě, je dobré mít zálohu na pevném disku.

Co se mi na aplikaci CherryTree líbí nejvíce je její flexibilita. Například máte vyexportovaný prostý textový soubor na jednotce USB. Můžete ho otevřít v libovolném textovém editoru nebo textovém procesoru a najít libovolný řetězec informací pomocí této zobrazovací aplikace.

Navíc se snadno dostanete ke svým uloženým informacím z jakéhokoliv počítačové platformy, pokud máte nainstalován právě program CherryTree.

 

Dokonce můžete uchovávat kopie textových souborů v chytrých telefonech nebo v tabletech s Androidem. Snadno pak přidáte nové informace tak, že nahrajete aktualizovaný textový soubor na některé z cloudových úložišť nebo si jej pošlete jako přílohu e-mailem a poté spravujete právě pomocí CherryTree.

 

Kde to sehnat

Cherrytree není zdaleka dostupný pro všechny Linuxové distribuce (pro Mint ano), ale jak se zdá, je jeho popularita stále rostoucí.

Pokud tedy chcete nejnovější verzi, můžete si jí snadno stáhnout jako .deb balíček (verze 0.30.5) z vývojářských internetových stránek. V repozitářích Linux Mintu jsou k dispozici jen starší verze.

 

Multiplatformní

Můžete také použít i verzi pro Windows, pokud si chcete udržet přístup z obou systémů.Windows verze totiž čte a zapisuje ve stejném formátu .ctb, jako verze pro Linux. Vy tak můžete použít své poznámky v počítačích s oběma platformami.

 

Vzhled a chování

Ve výchozím nastavení používá CherryTree k identifikaci uzlů malé třešničky v seznamu na levém panelu. Červené zobrazují rodičovské uzly, modré třešničky pak uzly podřízené.

Můžete si ale změnit tyto symboly třešní na standardní body klepnutím na nabídku Úpravy > Nastavení > Strom. Máte možnost zvolit třešně, odrážky nebo vůbec žádný symbol.

Panel Předvolby umožňuje provádět pouze několik změn ve vzhledu a funkcích CherryTree. Můžete změnit barvu pozadí, písma a několik dalších vlastností.

 

Spolehlivé rozhraní

Rozhraní CherryTree se podobá známějším aplikacím pro správu poznámek s hierarchickým stromovým zobrazením, ale má mnohem více funkcí. Tato stromová hierarchie je zobrazena v okně aplikace v nastavitelném panelu na levé straně. Každá poznámka je pak označena jako uzel, čímž vzniká jakýsi strom uzlů.

Každou poznámku tvoří dvě hlavní části. První část je název poznámky a je viditelný v okně stromu.

Druhou částí je samotná poznámka. Pokud je vybrán název, poznámka se zobrazí a lze jí editovat v hlavním okně na pravé straně.

 

Použití

Navigace v rámci hierarchie poznámek je rychlá a snadná. Řadu příkazů z nabídky lze ovládat pomocí klávesových zkratek.

Menu je umístěno v horní části okna aplikace. Jako rozbalovací menu funguje nabídka Soubor, Úpravy, Formát, Strom, Hledání, Nahrazení, Pohled, Záložky, Zavedení, Vyvedení a Nápověda.

Ikony, umístěné v řádku pod menu duplikují různé funkce, které jsou k dispozici již v drop-down menu. Například můžete klepnout na ikonu pro otevření uzlu a souboru, uložit aktuální soubor poznámek a uložení souboru pod jiným názvem. Další ikony slouží jako příkazy znovu, vrátit, vyjmout, vložit a odstranit.

 

Rychlé volby

Tento řádek v aplikaci si můžete upravovat nebo konfigurovat podle svých představ. Jsou zde však zahrnuty téměř všechny funkce, které potřebujete pro úpravu textu a formátování obsahu.

Například můžete pro formátování textu můžete použít příkazy tučné písmo, kurzíva, podtržení, přeškrtnutí a také barevné formátování. Dále můžete vytvářet číslované a nečíslované seznamy.

Šikovnou pomůckou pro rychlé formátování položek jednotlivých poznámek je ikona Zopakovat formátování. Zvýrazněte si celý text poznámky v uzlu a poté klepněte na tuto ikonu. Pro další poznámku pak bude použito naposledy použité formátování.

Kromě širokých funkcí pro Zavedení / Vyvedení, Cherrytree dělá něco, co umí jen málo aplikací tohoto typu, pokud to umí vůbec: Snadno totiž vytváří jednoduchý obsah.

 

Snadná náhrada

Cherrytree umožňuje migraci souborů ze starších i zastaralých aplikací. Importuje soubory z  Notecase Manageru, Basketu i KeepNote. A to ještě zdaleka není vše. Podporuje soubory Gnote, Knowit, Leo, MemPad, Tomboy, Tuxcards a Zim, tím se CherryTree stává nenahraditelnou náhradní aplikací.

Práce s vlastními poznámkami je stejně flexibilní. CherryTree dovede exportovat do formátů HTML, XML a PDF. Též umožňuje exportovat vybrané uzly do více textových souborů nebo do jediného textového souboru.

 

Další plusy

Máte více souborů pro každý samostatný projekt? Vaše hierarchická stromová struktura má značnou tendenci růst? Stává se postupně smetištěm všech více či méně důležitých poznámek?

Dále chci zdůraznit, že CherryTree nezpomalí váš počítač ani nebude padat z toho obrovského hromadění uzlů. Také dobře pracuje v každém desktopovém prostředí – Cinnamon, LXDE, Xfce, KDE, Gnome i Unity a ano, dokonce i ve Windows (ale jen v krajním případě, jen když musím!).

CherryTree také lehce zvládá import obrázků a vkládání odkazů do jednotlivých poznámek. Jen zvýrazněte slovo, frázi nebo adresu URL, klikněte na ikonu pro odkaz v řádku ikon a vložte daný odkaz. Pro naše končiny je program výborně přeložen – mezi podporovanými jazyky je čeština, slovenština bohužel chybí.

 

Sečteno podtrženo

Práce s CherryTree po vás nepožaduje žádné nové znalosti. Jeho rozhraní umožňuje rychlé a snadné používání všech jeho funkcí. Je také velmi dobrou alternativou TreePadu, ale s lepší sadou funkcí. Pokud tedy hledáte opravdu dobrou Linuxovou náhradu za Microsoft OneNote, vyberte si právě CherryTree.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

3 reakce na CherryTree – pořádek ve vašich poznámkách

  1. kamowski říká:

    inštalácia pomocou ppa:
    sudo add-apt-repository ppa:vincent-c/cherrytree
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install cherrytree

  2. fri říká:

    Líbí se mi hodnocení mého překladu tohoto programu. 🙂

  3. Ondřej Kolín říká:

    Člověka vždycky potěšíí vlastní překlad, btw. překlad probíhá na launchpadu?