Catfish & Fslint

1471__90x90_catafDnes je tu Šeherezáda se svým dalším příběhem:
Jedna žena se doslechla, že v daleké krajině je slavná škola, kde složí hlavní zkoušku svého života. Vydala se proto na cestu, putovala roky, potkávala mudrce, blázny, zloděje, ubožáky, mocných i zbabělých. Pálilo ji slunce, mokla i mrzla, překonávala choroby. Obdarovali ji i okradli, klamali jí i věřili. Konečně došla na hranice té krajiny, ve které měla být ta slavná škola. Potkala tam dva ozbrojené muže a ptala se jich na cestu.

Poslali ji doprava, ale po chvilce dorazila jen k velkému močálu. A stáli tam opět ti dva ozbrojenci a povídají: Poslali jsme tě nesprávným směrem, abychom zjistili, zda nejsi špionka, zdali se jen nepřetvařuješ, že neznáš správnou cestu. Ale teď už je pozdě, dnes se ke škole nedostaneš. A to znamená, že se k ní nedostaneš nikdy, protože od zítra škola už nebude existovat !

Žena si sedla na kámen a rozplakala se. A v tom pláči si začala vzpomínat na svoji pouť, která se jí zdá stále krásnější, dodatečně se jí vynořují úžasné zážitky a setkání. Najednou začíná chápat, že zlom nenastal na konci cesty, ale daleko dřív. Nikdy by na to nepřišla, kdyby její cesta nebyla marná. V té chvíli pochopila, že tou školou byla cesta ke škole.

V těchto dnech si připomínám 10 let, co jsem se doslechl o „škole v krajině Linuxu“, kde bude všechno jinak, kde se nebude lhát ani krást a kde si vybuduji dílo podle svých znalostí a představ. Tak jsem se vydal na pouť, zpočátku těžkou a vyžadující velké úsilí, později příjemnou, ale i tak následovala i zklamání, věřil jsem, ale současně i pochyboval. Celou tu dlouhou dobu jsem hledal dokonalost a všechno své úsilí jsem tomu zasvětil. Už před rokem jsem začínal mít pocit, že jsem velice blízko. Jenže dokonalost je vždy předzvěstí konce a tak jsem raději po nějakém čase začal přispívat svými postřehy a články do „Mintího“ portálu. Nevěděl jsem o čem budu psát, nicméně stále se něco najde, co bude víc než pár lidí zajímat. Nevím to ani dnes, a nevím ani kde a kdy bude konec cesty. Cesta má význam jen tenkrát, když odněkud někam vede. Pokud cesta končí, tak je to jinak řečeno, slepá ulice. A to rozhodně není náš případ …

Abychom si opět vychutnali radovánky cesty za Svatým Grálem, podíváme se dnes na dva menší, ale nesmírně užitečné programy.

Každý z nás ví, jaké to je, když musíte absolvovat Sherlock-Holmesiádu jen proto, aby jste našli nějaké soubory, které se z neznámých příčin někam „schovaly“.

Pokud jste se někdy dříve pokoušeli na svém velkém disku něco vyhledat pomocí Nautilu nebo Caja, tak jste po dlouhém čekání zpravidla dostali „velký kulový“. S nostalgií jste vzpomínali na vyhledávání ve Windows, kde s vyhledáváním žádné problémy nebyly. Pohár mé trpělivosti po čase přetekl a proto jsem si našel nástroj, který není v základní instalaci, ale je v repozitáři Mintu.

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

1472__420x340_cataf1

 

1473__420x340_cataf2

 

Nástroj Catfish prohledá váš Linuxový desktop s použitím vyhledávacího stroje přesně podle vašich kriterií. Nemusíte proto už instalovat další program, který by při indexování příliš zatěžoval procesor, Catfish je forenzní nástroj, který najde všechno. Pokud nemáte právě náladu na odskočení do Terminálu, aby jste nechali hledat soubor nebo něco podobného, máte s Catfish-em k dispozici GUI rozhraní, které vám dovolí zvolit vyhledávací technologii. S výsledkem vyhledávání budete spokojeni. Zůstává jen Catfish nainstalovat, a to buď z vašeho správce softwaru nebo spustit Terminál a napsat:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install catfish

Ikonka pro spuštění se po instalaci objeví v kategorii Příslušenství; pokud hledáte častěji, dejte si spouštěč na panel (MATE).

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

Fslint je souprava na čištění souborového systému. Používá gtk+ GUI právě tak jako příkazový řádek a může být použitý k získání volného místa na disku. Má rozhraní pro odinstalování balíčků a může vyhledat věci jako:

  • duplikáty souborů
  • problematické názvy souborů
  • temporary files
  • špatné symlinky
  • prázdné složky
  • nonstripped binaries (nevím přeložit)

 

1474__420x340_cataf3

 

1475__420x340_cataf4

 

Je to excelentní vyhledávač duplikátů. Právě tak pro ukázání instalovaných balíků, roztříděných podle velikosti, podle toho se můžete přesvědčit jestli máte instalovaný nějaký velký nepotřebný balík. Sympatická je například funkce „merge“. Celkem vzato tento program vám může ušetřit i několik GB místa na disku, což v kritické situaci není k zahození.

Nainstalujete si ho v Terminálu příkazem:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install fslint

Ikonka na spuštění se objeví v podmenu Systémové nástroje.

Hodně zdaru při hledání a čištění !

Pokud vás tento „vercajk“ zaujal a byl vám k prospěchu, očekávám, jak už je v tomto kraji zvykem, tisíce děkovných dopisů…

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.