Master PDF Editor, verze 1.8.70 pro Linux

1393__130x100_mastpdfUž jsme tu na naší stránce měli několik programů, které nějakým způsobem umožňovaly aktivně spravovat pdf-dokumenty, které se normálně tváří, že se s nimi už dále nedá nic dělat. Měli jsme možnost mazat, přeskupovat stránky, extrahovat stránky a obrázky i vytvářet pdf soubory i v terminálu. Články jsou většinou z mé dílny. Samotná editace je reálně možná v původním editoru, odkud se pak vyexportují. Dnešní program tyto možnosti rozšiřuje a dává kreativcům další možnost tvorby.

Podle vaší potřeby si stáhněte 32 nebo 64 bitovou verzi z této stránky : http://code-industry.net/free-pdf-editor.php

  •  x32 verze – doporučeno: Qt 4.6.2 a novější: MasterPDFEditor-1.8.70.i386.tar.gz
  • x64 verze – doporučeno: Qt 4.8.1 a novější: MasterPDFEditor-1.8.70.x86_64.tar.gz

 

Linuxová verze je uvolněná pro nekomerční použití.

 

Pro instalaci si sbalenou aplikaci jednoduše rozbalte (jako root) do některého adresáře, třeba /opt/master-pdf-editor nebo /opt/MasterPDFEditor.

Pozor ! Pokud přidáváte aplikaci do systémové složky, musíte si ji otevřít a vůbec všechno dělat jako root !!! Když se to nakonec podaří, tak se ve složce MasterPDFEditor ukáže systémová ikona (ozubené kolečko) s názvem „pdfeditor“. Teď už můžete zrušit oprávnění pro roota (zavřít manažer) a napochodovat do příslušné složky jako user. Poklepáním na spouštěč se aplikace spustí.

Pro praktické používání je moudré udělat si spouštěč někde na panelu (MATE), spuštění je bleskové. V „normálním“ MENU si ovšem spouštěč také přidáme, protože nebyl vytvořen. Klikneme na MENU pravým myšítkem a zvolíme Upravit menu. Objeví se nám známá nabídka v editovatelné formě. Tam si předvolíme Kancelář a dáme „Přidat položku“ – v okénku si doplníme co třeba a vybereme cestu ke spuštění, v našem případě /opt/MasterPDFEditor/pdfeditor. Viz obrázek. 

Aplikace je při prvním použití v angličtině; komu se to nehodí, může si MasterPDFEditor lokalizovat. V menu Nastavení je záložka Jazyky a tam si vyberte ten svůj. Po restartování bude aplikace hned třeba v češtině.

Popis práce v editoru je na diplomovku, proto jen krátce k obsluze, která je velmi intuivní a ten, kdo pozná práci v LibreOffice Writer, nebo podobném textovém procesoru, se rychle zacvičí. Nejvíce používanou činností bude vkládání doplňujících textů do hotového pdf-dokumentu, rovněž tak vkládání obrázků nebo tvorba koláže. Je potřebné si tyto úkony vyzkoušet, protože možností je bezpočet. Práce s obrázky je trochu méně komfortní než ve Writeru; jejich finální velikost je nutné upravovat myší, číselná manipulace není. Posun obrázku po dokumentu zase jen s myší a podržením mezerníku. S přihlédnutím k tomu, že se jedná o doplnění stávajícího dokumentu, nebo i vytvoření nového, editor poskytuje dostatek možností – zvládnutí všech zabere nějaký čas, ale stojí to za to. Když opomenu složitější instalaci, pokládám tuto aplikaci za docela užitečnou.

Několik obrázků nás zavede do grafického prostředí, ve kterém se uživatel neztratí. Nicméně třeba počítat s tím, že tak jako jiné grafické programy, bude potřeba mít dostatek volné paměti. Proto pro jistotu si známé „žrouty“ vypneme a nic nám modré nebe nezkalí.

Pracovní prostředí editoru je ráj pro DTP kreativce…

1395__420x340_mastpdf2

Nakonfigurujeme si spouštěč a dáme si ho ještě i do panelu …

…a ještě jedna koláž, dělaná „z vody“…

1396__420x340_mastpdf3

 

Domovská stránka projektu : http://code-industry.net/free-pdf-editor.php
…a nakonec : Právě byla vydaná nová verze popisované aplikace, zájemci si ji najdou na uvedené adrese a je to: MasterPDFEditor-1.9.00.x86-64.tar.gz – je tam i 32 bitová verze…

Každé zbytečné slovo je zbytečné.

Jára Cimrman

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

4 reakce na Master PDF Editor, verze 1.8.70 pro Linux

  1. Jiri Nemcik říká:

    Super,,, takovýto program jsem přesně hledal. Před rokem,když jsem ještě používal WIN 7, upravoval jsem PDF dokumety v programu FOXIT. Po chycení do sítě LINUX jsem již na win nesáhnul a hledam adekvátní variantu programu FOSIT (potřebuji většinou vybrat text či logo v pdf a smazat je).
    Master PDf to splnuje na 100% a umí to vše velmi jednoduše… díky moc za recenzi Jiri

  2. kamowski říká:

    úprava pdf ako už bolo nie raz spomenuté je dosť ošemetná záležitosť
    veľa totiž záleží na tom, ako bol konkrétny dokument vytvorený
    často opomínanou možnosťou na úpravu pdf je použitie libreoffice, ktorý je v základnej inštalácii LinuxMint-u
    vo ver.4.1 je celkom pekne použiteľný

  3. Old Bobby říká:

    @ kamowski
    Vďaka za doplňujúce info, však som aj spomínal použitie LO Writer, kde je práca komfortnejšia. Ja v ňom robím nové dokumenty, ktoré pak vyexportujem do PDF. V Masteru upravujem zvyčajne články z webu, ktoré sťahujem cez Terminál – wkhtmltopdf .Vyhodím smetie a reklamy, upravím nadpisy atď.

  4. Pingback:PDF na našich stránkach - Linux Mint CZ&SK