HTTrack: Stáhněte si webovou stránku a prohlížejte offline

1449__100x70_httV dnešním článku zabrousíme mezi programy, určené pro internetové brouzdání na počítačích se slabým připojením. Jedním z nich je aplikace HTTrack, což je snadno použitelný nástroj pro prohlížení webových stránek offline, který umožňuje stažení stránek z internetu do lokálního adresáře, následné rekurzivní sestavení všech adresářů, získání kódu html, obrázků a dalších souborů, umístěných na daném serveru.

HTTrack poté uspořádá původní stránky do struktury relativních odkazů. Vy si pak jednoduše otevřete stránku „zrcadleného“ webu ve vašem prohlížeči a můžete procházet webový odkaz tak, jako byste byli online. HTTrack umí také stávající zrcadlené stránky aktualizovat a pokračovat v jejich přerušeném stahování. Je k dispozici vydání pro Linux / Unix / BSD a Windows 2000/XP/Vista/7 a je šířen pod svobodnou licencí GNU GPL v.3. HTTrack je také plně nastavitelný a má integrovaný systém nápovědy (anglicky).

 

Instalace HTTrack v Linux Mintu

HTTrack je k dispozici v oficiálních repozitářích pro Linux Mint, o to je tedy instalace jednodušší. Můžete instalovat dvěma způsoby. První způsob je otevření Správce softwaru nebo Synapticu, zadání názvu aplikace do vyhledávacího pole a klikáním nainstalovat.

Druhý způsob (linuxovější), je instalace pomocí terminálu. Spusťte tedy svůj terminál a zadejte v něm následující příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install webhttrack

Spuštění a použití HTTrack

Otevřít nástroj HTTrack můžete buď z Menu > Internet > WebHTTrac Website Copier nebo zadat příkaz v terminálu:

Příkaz terminálu:
 webhttrack

Tím se automaticky otevře váš výchozí prohlížeč. Vyberte výchozí jazyk (je mezi nimi i čeština a slovenština) a klepněte na tlačítko Next > > .

 

1450__420x340_htt1

 

Zadejte název projektu, kategorii a cílovou cestu pro uložení webové stránky. Pro pokračování.klepněte na tlačítko Next >>.

 

1451__420x340_htt2

 

Nyní zvolte vybranou akci z rozevíracího seznamu. Výchozí akce je stažení webové stránky.

HTTrack podporuje následující akce:

Stažení webové stránky(ek)

  • výchozí volba pro prováděné akce

 

Stažení webové stránky(ek) + odkazy

  • stáhne vybranou stránku(y) a navíc se zeptá, zda má odkazy považovat za potenciálně ke stažení.

 

Získání jednotlivých souborů

  • stáhne jen požadované soubory, které zadáte (Ex ZIP, JPEG), nebudou to soubory HTML.

 

Stažení všech webů daných stránek (více zrcadel)

  • stáhne všechny stránky na vybraných webech. Pokud přetáhnete soubor i se záložkami, tak tato volba umožňuje zrcadlit všechny vaše oblíbené stránky.

 

Zkušební odkazy na stránky (záložka test)

  • bude testovat všechny uvedené odkazy.

 

Pokračovat v přerušeném stahování

  • tuto možnost použijte, pokud došlo k přerušení stahování.

 

Aktualizovat existující stažené stránky

  • tuto možnost použijte k aktualizaci existujících stránek. HTTrack znovu prověří kompletní strukturu a zkontroluje každý stažený soubor pro případnou aktualizaci z webu.

 

Zadejte URL adresu webové stránky, která se má stáhnout, kliknutím na tlačítko Přidat URL nebo stačí zadat URL adresu přímo do daného pole.

 

1452__420x340_htt3

 

Po zadání URL webu, klepněte na tlačítko Next > >.

 

1453__420x340_htt4

 

Nyní klepněte na tlačítko Start ke stažení internetové stránky.

 

1454__420x340_htt5

 

Nyní bude stránka(y) stažena do vybraného tj. cílového adresáře ve vaší domovské složce. Budete tak schopni číst si webové stránky stejně jako byste byli online, a to kdy se vám zachce. Je dobré mít dostatek místa na pevném disku, což ale asi při dnešních kapacitách HDD nebude žádný problém

Domovskou stránku projektu najdete na http://www.httrack.com/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.