Rozhovor zakladatele českého Mintího portálu s redaktorem Old Bobbym

1293__100x140_obDnešní článek bude tak trochu z jiného soudku. Jedná se o takový určitý experiment s našimi čtenáři, ve kterém chceme postupně představit všechny členy našeho realizačního týmu. Jako nejlepší forma takové prezentace se nám jeví rozhovory s jednotlivými členy a redaktory. Jako první a jakýsi zkušební, uveřejňujeme rozhovor s Old Bobbym, kterého zajisté všichni naši čtenáři znají díky jeho velmi povedeným článkům a postřehům.

V žádném případě se nechceme stát nějakým bulvárem světa Linuxu, ale předpokládám, že by si naši čtenáři rádi udělali obrázek s kým mají tu čest a kdo jim „krmí oči“ svými výplody na našem webu. Jak jsem psal výše, jedná se o experiment, proto prosím pište do komentářů, zda se vám i tato forma zamlouvá, ať máme zpětnou vazbu, neboť web je určen primárně pro vás.

Old Bobbyho jsme vybrali jako prvního z prostého důvodu – je totiž (jak již napovídá jeho nick) mezi námi nejstarší (jede už „osmé gumy“, takže přátelé klobouk dolů) a tudíž i nejmoudřejší. Všichni k němu vzhlížíme s úctou a respektem.

Nyní tedy již vlastní rozhovor:

Satapouch : Představovat Old Bobbyho je pro čtenáře Linux Mint CZ&SK nošením dříví do lesa, nicméně všechno se do článků napsat nedá, snad jen mezi řádky.

Old Bobby : Dovolím si citovat českého genia Járu Cimrmana: Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá.

Satapouch : Mluvíš o pochvale trochu s despektem, tak nám aspoň prozraď, co Tě motivuje k tomu, aby´s svoje pracně sesbírané zkušenosti dával na pospas (nejen) celé Mintí komunitě ?

Old Bobby : O tom by si snad měl hovořit právě Ty, ale budiž – už 10 let sbírám plody Open Source, konkretně Linuxu a doposud jsem za to žádnému z jeho spolutvůrců nic nedal, tak to udělám tímto způsobem ;°)

Satapouch : Jsou i sponzorské možnosti …

Old Bobby : Pro penzistu, který si „užívá“ plodů své celoživotní práce ?

Satapouch : To máš na mysli těch 400 € měsíčně ?

Old Bobby : Po pravdě řečeno, jsou v životě období, a není jich málo, kdy máme rozpočet naplněný tak na 80% a přitom se všechno stihne. Peníze vždycky na poslední chvíli odněkud přijdou, aby zas hned odešly tím „správným“ směrem.

Satapouch : To mi připomíná jednu pasáž z knihy Karla Čapka – Hovory s T.G.M., kde president jmenuje jako jednu z výhod své funkce to, že se nemusí starat o peníze a nosit je sebou a záhadné objevení potřebné sumy, kdykoliv je situace už na hraně.

Old Bobby : Vím o čem je řeč a mám tu knihu, Čapek vždy patřil mezi moje favority; měl úžasný rozhled a viděl spoustu let dopředu. Nedostatkem peněz netrpěl, bohužel nebyl zcela zdráv a předčasně odešel… V Čechách jsou i dnes specialisté na fundraising, kteří dokáží sehnat chybějících 5 milionů během pár dní.

Satapouch : To je ideální kvalifikace na ministra financí…

Old Bobby : Můžete s tím nesouhlasit, můžete se dokonce i rozčilovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat, jak říkával Jára Cimrman.

Satapouch : To je další Tvůj favorit ? Proč asi ?

Old Bobby : Možná jsem k tomu nějak predestinován, ale okolnosti tomu tak chtěly, že jsem skoro celý život musel chodil na hraně a ve světě plném absurdit. To mě naučilo lépe vnímat rovnováhu mezi stabilitou, absurditou, rizikem a Cimrmana se svojí skrytou genialitou. Nekonečná řada mých průserů znamenala, že téměř každou špatnou událost jsem nějak zhodnotil. A právě práce s počítačovým sofwérem je další a snad už poslední z těchto možností.

Satapouch : Mluvíš o poslední možnosti, to už nemáš další vizi ? Z Tvých myšlenek, které publikuješ, by tomu sotva kdo uvěřil.

Old Bobby : Možná je to trochu matoucí, vizi nemám, ale mám tušení. Tušení, jak notoricky známo, bývají zpravidla špatná; já se tomu bráním starou rabínskou moudrostí, že „všechno nějak dopadne“. Moraváci na to mají tohle řešení :

Někdy se sám sebe ptám:

Kdo kurva sme?

Odkáď sme přišli?

Kam míříme?

Jaký má smysl lidská existence?

Pak si naleju odpověď – a je všechno jasné!

Satapouch : Pocházíš z Moravy ? Rozumíš a hovoříš slovensky, česky, německy, i anglicky, trochu maďarsky a rusky, údajně i psí „řeč“. Které národnostní rysy jsou Ti nejbližší ?

Old Bobby : Nejsem nacionalista, poznám přednosti i negativa různých národů a etnik. Hodně jsem se naučil od židovské komunity. Jazykový přeborník ani zdaleka nejsem, umím jen to, co moje zaměření nebo situace vyžaduje. I dílčí znalost cizího jazyka mi však dává příležitost k tomu, abych se zdokonaloval ve své rodné řeči. V komunikaci se psem to není o slovech, nejsem Dr. Dolittle, ale o gestech, předpoklad je inteligentní a snaživý pes. Nicméně u cizího jazyka, tam se musím co nejrychleji dostat do stavu, kdy myslím přímo v něm, nepřekládám. Nějakou dobu to trvá, ale jde i o to, zvyknout si na melodii, dialekt a dikci řeči. Dnes to neřeším, mluvené slovo dost špatně rozlišuji a málo slyším, mám už svůj věk. Texty čtu stále po čertech rychle, dnes je všude záplava informací, třeba bleskově třídit zrno od plev.

Satapouch : Byla tu řeč o absurditě, do jaké míry Ti její poznání pomáhá překonávat různé „bezvýchodiskové“ situace ?

Old Bobby : Na to není recept. Každý člověk vnímá realitu různě a v jiných souvislostech. Jeden má surrealistické vidění, jiný zase růžové brýle, další má vidění „od orlího hnízda“ a pohled mění na nadhled. Já bych se rád ztotožnil s Werichovým pohledem, proto musím konstatovat, že fakt nejhorší, co může člověka potkat, je blbec. Často jsem to slyšel i z úst pana Horníčka, který se ovšem sympatiemi k Janu Werichovi nijak netajil.

Satapouch : Co si myslíš o popularitě a co Ti chybí v mezilidských vztazích ?

Old Bobby : Těch svých 15 minut slávy jsem už několikrát měl a jsou rychle pomíjivé; marnost nad marnost, jak pravil král Šalamoun. Vztahy mezi lidmi, ty jsou dnes hodně poznačené sobectvím a pýchou, chybí mi snad jen to, že mi už dlouho nikdo neřekl, že jsem prase a starý chlípník…

Satapouch : Děkuji za rozhovor. Jsem rád, že zůstáváš oporou našeho portálu.

Tak co vy na to minťáci? Máme v podobných rozhovorech pokračovat nebo být jen suše technickým webem? Prosíme o vaše vyjádření v komentářích pod článkem.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

4 reakce na Rozhovor zakladatele českého Mintího portálu s redaktorem Old Bobbym

  1. golf33 říká:

    Super článek… určitě pokračovat!
    Díky

  2. Allconius říká:

    určitě pokračovat, jen doufám, že tím blbcem nebyla myšlena nějaká konkrétní osoba 😀 Zřejmě ne nadarmo mě maminka varovala „měň si to profilové jméno alespoň 2x za měsíc“ 🙂 taky souhlasím s těmi vztahy docela mě to mrzí, přijde mi, že ještě před nějakými 10 lety se k sobě lidi chovali mnohem líp a slovo mělo nějakou váhu, dneska aby člověk sepisoval smlouvu na půjčení flašky (flashky)

  3. Július Milo říká:

    …príjemné počítanie…nepochybne budem čitatelom aj ďalších tématických článkov tohto ladenia…možno by sa mi volajakou záhadou tiež podarilo naklepať článok ale mohla by niekoho napadnúť otázka ,,kto pak to je,ten předčastně moudrej člověk…?“a taká otázka by bola v tom prípade nepochybne oprávnená… 🙂

  4. Old Bobby říká:

    Předčasně moudrej člověk neexistuje; nezáleží tedy na věku. Záleží možná jen na tom, aby člověk uměl rozlišit podstatné od nepodstatného, určit priority. To je dnes nanejvýš důležité, protože je až přespříliš balastu a dezinformací. Žijeme v Matrixu a nesmysly se na nás valí ze všech stran; nejlépe bude dát zelenou obyčejnému sedláckému rozumu. Je to ovšem na základě úplné dobrovolnosti…