Jak vzdáleně ovládat systém pomocí rozšíření Vzdálená plocha Chrome

1283__100x100_vpchV současné době existuje celá řada nástrojů nástrojů pro vzdálené ovládání systémů, namátkově např. Teamviewer a VNC atd. Pokud však používáte webový prohlížeč Google Chrome, pak už žádný další software pro sdílení vzdálené plochy nepotřebujete. Google Chrome má totiž pro tento případ vlastní rozšíření s názvem Vzdálená plocha Chrome.

Vzdálená plocha Chrome je multiplatformní rozšíření pro vzdálenou správu mezi operačními systémy Linux, Mac OS i Windows. Umožňuje přístup k OS Windows (XP a vyšší), Mac OS X (10.6 a vyšší) u všech zařízení (včetně Chromebooks) s nainstalovaným prohlížečem Chrome. Všechna spojení jsou plně zabezpečena, takže nemusíte mít strach o svou bezpečnost.

 

Instalace rozšíření Vzdálená plocha Chrome

Nejprve přejděte na stránku Google Chrome Webstore. Poté vyhledejte rozšíření Vzdálená plocha Chrome a klikněte na tlačítko PŘIDAT DO CHROMU, čímž jej nainstalujete. Stejné kroky proveďte i na zařízeních, která chcete vzdáleně spravovat.

 

1284__420x340_vpch1

 

Lokální systém

Po instalaci tohoto doplňku klikněte na tlačítko SPUSTIT APLIKACI, čímž otevřete aplikaci Vzdálená plocha Chrome na vašem lokálním systému.

 

1285__420x340_vpch2

 

Ta se vás posléze zeptá na autorizaci vašeho účtu Gmail. Tlačítkem Pokračovat udělíte aplikaci potřebná oprávnění k přístupu do počítače.

 

1286__420x340_vpch3

 

Nyní povolte aplikaci Vzdálená plocha Chrome přístup k podrobnostem vašeho účtu Gmail kliknutím na tlačítko Přijmout.

 

1287__420x340_vpch4

 

Zobrazí se vám dvě možnosti – Vzdálená pomoc a Mé počítače.

Pomocí metody vzdálené pomoci můžete sdílet váš systém se vzdálenými uživateli nebo můžete získat přístup k vzdáleným systémům, což je ideální např. pro technickou podporu. Pokud váš kamarád, kolega nebo klient má nějaký problém na svém systému, vy mu můžete pomoci opravit tento problém, aniž byste museli být přímo u něj.

Použitím metody Mé počítače můžete odkudkoliv přistupovat k vašemu domácímu počítači či počítači v kanceláři. Vše, co musíte udělat, je nainstalovat rozšíření Vzdálená plocha Chrome na váš domácí / kancelářský počítač a pak můžete přistupovat k danému systému odkudkoliv.

Nejprve vybereme metodu Vzdálená pomoc. Klikněte tedy na tlačítko Začít v části Vzdálená pomoc.

 

1288__420x340_vpch5

 

Zde uvidíte opět dvě možnosti – Sdílet a Přístup. Chcete-li tedy zobrazit a ovládat vzdálený počítač, klikněte potom na  tlačítko Přístup. Pokud se chcete podělit o svůj lokální systému se vzdáleným uživatelem, klikněte na Sdílet .

V mém případě chci přístup a správu ke klientskému systému, tak jsem zvolil Přístup.

Upozornění: Tento doplněk musí být nainstalován a spuštěn jak na lokálním, tak i na vzdáleném systému.

 

1289__420x340_vpch6

 

Aplikace se vás zeptá na přístupový kód ke vzdálenému systému a po jeho zadání na něm již můžete začít pracovat.

 

1290__420x340_vpch7

 

Klientský systém

Nyní přejdeme k úkonům, které je nutné provést na vzdáleném (klientském) systému. Rovněž i zde nainstalujte a spusťte rozšíření Vzdálená plocha Chrome tak, jak je uvedeno výše. Udělte přístup k účtu Gmail a klikněte na tlačítko Sdílet v části Vzdálená pomoc.

Vygeneruje se přístupový kód, jak vidíte níže.

 

1291__420x340_vpch8

 

Poznamenejte si tento kód. To je kód, který musíte zadat ve vašem lokálním systému. Je to podobné jako např. PIN v Teamvieweru.

V lokálním systému poté zadejte přístupový kód, vygenerovaný ve vzdáleném systému a klikněte na tlačítko Připojit.

 

1292__420x340_vpch9

 

To je vše. Nyní již budete moci ovládat a přistupovat ke vzdáleným systémům prakticky odkudkoliv pouze s prohlížečem Chrome a jeho rozšířením Vzdálená plocha Chrome.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

7 reakcí na Jak vzdáleně ovládat systém pomocí rozšíření Vzdálená plocha Chrome

  1. polnjumen říká:

    Znamená to tedy, že vzdálený uživatel musí mít účet na Gmailu? To u Teamvieweru není potřeba.

  2. Satapouch říká:

    Však je jasně napsáno hned v úvodu, že je to pro uživatele Google Chrome a aby se plně využilo jeho funkcí, je dobré mít zřízen i účet… Nikomu však toto rozšíření, ani Chrome nevnucuji. A Teamviewer je také proprietární. Každý ať používá, co mu vyhovuje….

  3. polnjumen říká:

    Jo, to je v pořádku, mně jen nebylo jasné, jestli je potřeba Gmail na obou stranách. Jsou lidi, co používají Chrome, ale Gmail nemají – k těm se tedy nepřipojím.

  4. Kolombo říká:

    Teamviewer není free !!

    Takže pokud to potřebujete na komerční účely, tak by se měl zaplatit.

    Ale řekl bych, že ta Vzdálená plocha chce docela rychlé spojení 🙁

  5. Satapouch říká:

    A kdo v článku tvrdí, že je TeamViewer free?

  6. Matts81 říká:

    Na svůj starý NB jsem nainstaloval Linux mint a marně se snažím rozchodit chrome vzdálenou plochu píše mě to, že nemám aktivní native client. V prohlížeči v chromu ve windowsech je aktivní. V Linuxech mám prohlížeč Chromium a tam ten plugin prostě není. Ale hlavně nevím jak ho tam dostat.

  7. mirus12 říká:

    Mám obdobný problém, Mint 19 vzdálená plocha chrome. Ve Win 7 bez problémů a z telefonu se ně připojím. V Chromium – chrome://extensions/ – vidím rozšíření a je prý aktivní. Spustím aplikaci, vidím Mé počítače, ale nepřipojím se na ně. Píše to: Chybí některé povinné komponenty. Přejděte na stránku chrome://plugins a zkontrolujte, zda je aplikace Native Client aktivní.
    Prosím o radu jak to zprovoznit. Díky M