Vývoj (pro) Linux Mint

vyvojKaždý si musí ve svém linuxovém životě někdy položit otázku: „Jak bych mohl k vývoji přispět já?“, popř. má chuť začít se ve věcech šťourat a snad i něco sám tvořit, ať už přímo přispívat k vývoji, či vydávat applety, apod. V tomto krátkém příspěvku se vás pokusím odkázat na pár míst, kde si něco zjistíte a budete mít možnost zapojit se.

 

Vývojářský blog

Nejnovějším projektem Linux Mint je blog zvaný segfault (termín z programování, viz wiki). Na tomto blogu lze sledovat novinky z vývoje, protože je zaměřený hlavně na vývojáře, ale i relativně pokročilý uživatel bez zájmu o programování se zde něco dozví a získá tak alespoň přehled, co ho vlastně čeká.

 

GitHub

Samotný vývoj Linux Mint a Cinnamonu probíhá na githubu. Jedná se o vývojářskou platformu s nástroji pro správu kódu, tvorby forků, atd. Zde tedy probíhá ta hlavní fáze. K této platformě se váže vývojářský chat na #linuxmint-dev (irc.spotschat.org).

 

ideaboyZásobárna nápadů

Dobrý vývoj vychází vždy z dobrých nápadů, jak už jsme se mohli několikrát v historii přesvědčit. I Linux Mint má postupy jak naše / vaše nápady převádět do praxe. Nachází se zde, jen ještě připomenu, že to je pro Linux Mint obecně, Cinnamon má vlastní stránku na githubu. Myslím si, že je vhodné se na ten „idea pool“ minimálně zaregistrovat a procházet nápady a označovat je podle toho, jestli si myslím, jak jsou přínosné, či je třeba i komentovat. Rozhodně třeba i sami něco navrhnete, pokud to bude mimo, on vás někdo upozorní a vy můžete váš nápad smazat.

 

GTK Python aplikace

Mě osobně nejvíce nadchl návod na ubuntu.com, který mě přivedl na myšlenku vývoje Python (krásný a jednoduchý jazyk) aplikací s GUI. Jedná se o video, jehož projití nedá ani tolik práce a člověk se celkem s něčím seznámí a i celkem brzo z toho něco vypadne. Program se tvoří v quickly, které se stará o celkovou správu kódu. GUI se tvoří v nástroji Glade, kde se velmi snadno dá vytvořit „složité“ rozhraní, plně funkční a připravené k oživení. Vlastní kód píšete ve výchozím nástroji u vás v systému, což dokáže i gedit, ale pro tvorbu rozsáhlejších projektů se hodí silnější IDE, minimálně například Geany.
Na této doméně jsou i návody pro vývoj na Ubuntu Touch, pokud by vás to někoho zajímalo.

 

Cinnamon a vývoj

Cinnamon je celkem mladý, takže vývoj pro něj se vám může „vrátit“ v podobě relativně vysokého počtu uživatelů za krátkou dobu a s nízkou konkurencí. Cinnamon momentálně má 4 druhy vyvíjených věcí, tj. applety, rozšíření, motivy a nově i desklety (ty jsou asi jen dva). Vývoj není tak obtížný, stačí znát JS a prohlídnout si pár vzorových ze stránek. Začíná i vznikat i neoficiální dokumentace, která vás také může provádět a kde se něco dozvíte.
Programování je návykové

Co říci závěrem?

Zapojit se do vývoje není tak obtížné, obzvláště baví-li vás programovat, či pouze chcete začít. Osobně se budu snažit zodpovídat vaše dotazy ve fóru, ovšem je problém, že já toho moc neumím. Každopádně vřele všem doporučuji si nějaký vývoj, byť jednoduché banalitky bez GUI zkusit, protože člověk si začne uvědomovat význam této práce a pomůže mu to pochopit některé vnitřní procesy v systému. Těším se, až si stáhnu vaše applety k sobě na panel a budu je denně používat, stejně jako tisíce dalších. Napadá váš další způsob, jak pomoci? Napište nám ho do komentářů.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Ondřej Kolín

Student MFF, spokojený uživatel Linux Mint a mám spoustu zajímavých koníčků, které sem raději nebudu ani psát...

Komentáře jsou uzavřeny.