Photoprint ~ šetříme si tonery

[singlepic id=965 w=100 h=100 float=right]Nedávno jsme si ZDE povídali o tisku, konkretně o tisku do pdf dokumentu, abychom ušetřili toner v naší tiskárně, protože inkousty a tonery jakožto spotřební materiál nám lezou dost do peněz. 

Dnes si vyzkoušíme zase něco z jiného soudku – nicméně opět půjde o tisk, tentokrát to bude tisk několika obrázků, umístěných na jedné straně kancelářského papíru. Z praktického hlediska jde i o racionalizaci tisku, zvláště když jde o obrázky nějakým způsobem spolu související, nebo o posloupnost fotosnímků, prostě proč si práci nezjednodušit.

Na tuto činnost máme v repozitáři excelentní program, který se jmenuje PhotoPrint.

Při bližším seznámení s programem zjistíme, že ovládání je intuivní, překlad do češtiny dobrý a hlavně v každé fázi práce vidíme, co jsme právě spáchali.

Po spuštění vidíme v náhledovém okně prázdnou stránku, do které budeme později vkládat obrázky. Implicitně máme k dispozici jedno okno, tedy právě na jeden obrázek na celou stranu. I když ani tato možnost se nevylučuje, my si budeme chtít na tu stránku dát obrázků větší počet. V pravé části okna je ovládací panel, kde si nastavíme rozvržení – to je počet sloupců a počet řádků. Následuje velikost strany a okrajů. Tím se nám v náhledovém okně celá parcela rozdělí na námi definovanou tabulku. Jestliže máme na výsledek jiný názor, můžeme si v ovládacím panelu libovolně změnit mezery mezi jednotlivými díly tabulky. V náhledu vidíme, jak se rozměry přesouvají a když je hotovo, začneme vkládat připravené obrázky. Tu je na místě připomenout, že nejlepší výsledek bude, když se obrázky rozměrově příliš neliší, rovněž tak i jejich orientace.

Vkládání obrázků se dělá pomocí menu volbou Přidat obrázky Ctrl+I, nebo přímo ze souborového manažeru přetažením myší do stránky. Obrázky se ukládají zleva doprava a shora dolů, navzájem se přesouvat nedají, ale když to mermomocí chceme, stačí obrázek smazat a přidat jiný. Obrázek můžeme též duplikovat, nebo jednoduše vyplnit celou stránku jeho kopiemi.

O každém z rozložených obrázků máme v ovládacím panelu informaci, kde nás zajímají jeho rozměry a rozlišení, dále histogram a pak ještě nastavitelné efekty. Ty jsou jen 3, kde se dá obrázek odbarvit, dále změnit barevnost světla (Teplý/Studený) a změnit zaostření.

Další kouzla jsou k dispozici v horním menu Obrázek, kde za pozornost stojí volba „Povolit ořezávání„, která způsobí, že obrázek vyplní celou oblast šablony s tím, že se mu tak změní i poměr stran a rozměry. Pokud to nevadí, tak celkově mozaika obrázků vypadá uhlazeněji. Když je to potřebné, je možné každý obrázek otočit na libovolnou stranu o 90-180-270°.

K dispozici máme i několik vzorů pro nastavení ozdobných okrajů obrázku, je to estetická záležitost.

Dají se vytvořit postery, rozdělené na několik stran. Dále je možné zaranžovat obrázky na způsob karuselu, splývajících jeden do druhého – ideální pro CD potisky. Pro dosažení správného tiskového výstupu se používají ICC barevné profily. Na tiskárnu jsou posílána data v 16-bitovém  formátu, aby se zamezilo problémům s konturami v jemných přechodech.

 

[singlepic id=966 w=420 h=340 float=center]

 

Výsledek naší práce si buď vytiskneme nebo vyexportujeme. Jelikož příprava tisku a všechny procedury okolo nebývají právě lehká disciplina, nejschůdnější řešení bude export. K tomu, aby se zachovala co nejvyšší kvalita, lépe bude použít bezztrátový formát TIFF, než komprimovaný a ztrátový JPEG. Výsledek bude dost velký soubor, ale bude na něm všechno. U zkomprimovaného obrázku můžeme zapomenout na jemné detaily i správnou barevnost a celkový dojem tak nemusí být přesvědčivý. Nicméně na další zpracování máme v našem „muničáku“ další programy, se kterými můžeme velikost souboru a rozměry redukovat a zachovat přitom i slušnou kvalitu.

 

[singlepic id=967 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=968 w=420 h=340 float=center]

 

To je stručný výčet možností, co všechno se dá s tímto nenápadným programem dělat. Nejlépe bude, když si s ním pohrajeme a vyzkoušíme všechny možné variace tvorby.

 

[singlepic id=969 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=970 w=420 h=340 float=center]

 

Tímto konstatováním končím tuto krátkou exkurzi do „multiprintu“ a PhotoPrint 0.4.2-pre2 si nainstalujme.

Spustíme Terminal a napíšeme :

user@lm:~$ sudo apt-get install photoprint

 

Po instalaci budeme mít ikonu pro spuštění aplikace v „Menu -> Grafika -> PhotoPrint

Home Page: http://www.blackfiveservices.co.uk/photoprint.shtml

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Photoprint ~ šetříme si tonery

  1. ulo říká:

    Skvělá aplikace a díky za něj, protože jsem ho doteď vůbec neznal 🙂 Člověk se pořád učí…
    Kdyby někdo měl problém s prvním spuštěním po instalaci jako já (psalo mi to, že nemůže najít sdílenou knihovnu libgutenprint.so.2, protože mám v systému novější verzi libgutenprint.so.3), tak stačí udělat tento krok pro 32bit systém:
    sudo ln -s /usr/lib/i386-linux-gnu/libgutenprint.so.3 /usr/lib/i386-linux-gnu/libgutenprint.so.2

    A pro 64bit systém:
    sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgutenprint.so.3 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libgutenprint.so.2

    Toto řešení mi pomohlo a aplikace již funguje, jak má.

  2. Miroslav Fotyi říká:

    Tuto aplikaci používám už 6let. Opravdu, již od začátku skvělá aplikace!

  3. Pingback:Spisovatelem snadno rychle a vesele II - Linux Mint CZ&SK