Na hromadné přejmenování – pyRenamer

994__100x100_pyrAsi každému uživateli nejen Linux Mintu se tu a tam stane, že potřebuje přejmenovat více souborů. Dělat to u každého zvlášť je značně zdlouhavá a otravná práce a proto v tomto případě přijdou vhod programy pro hromadné přejmenovávání souborů. Jedním z nich je i nástroj pyRenamer.

PyRenamer je šikovná, malá aplikace, určená pro snadné hromadné přejmenování souborů. Je napsaná v Pythonu a šířená pod svobodnou licencí GPL. Původně je určená pro pracovní prostředí Gnome, ale bez problémů jí lze použít i v Cinnamonu, MATE, KDE i Xfce.

 

Použití

Používání pyRenameru se vám z počátku může zdát poněkud složité, ovšem časem zjistíte, že jeho ovládání je velmi intuitivní. V levé části hlavního okna je stromově zobrazena adresářová struktura. Z ní si pak vyberete složku, ve které chcete přejmenovat soubory. Obsah adresáře se zobrazuje napravo od seznamu složek. Ve spodní části okna vidíte karty s jednotlivými možnostmi přejmenování souborů.

Výhodu vidím i v tom, že si před každým aplikováním změn můžete vše prohlédnout pomocí tlačítka Náhled (Preview). V části s výpisem souborů se totiž vedle stávajících názvů zobrazí i názvy požadované. Okamžitě tedy vidíte, zda program dělá to, co potřebujete.

Karta Vzorky (Patterns)

Karta Vzorky představuje nejmocnější, ale zároveň i nejsložitější nástroj pro hromadné přejmenování. Můžete si zde změnit prakticky všechno. Například, máte-li soubory image_001.png – image_030.png a chcete je přejmenovat na 01_image.bmp – 30_image.bmp, tak v poli pro původní název souboru použijte:

{X}

Znak {X} slouží k načtení libovolného řetězce, v tomto případě celého názvu.

V poli pro nové jméno souboru jsme použijeme:

{num3+1}_image.bmp

Výraz {num3+1} udává požadované číslo {num3} a vytváří posloupnost čísel od 000. Parametr +1 poté zaručí počáteční hodnotu 001 a zbytek je již jen prostý řetězec stejných názvů.

Práce s těmito výrazy pro přejmenovávání souborů je nad rámec tohoto článku, proto doporučuji nastudovat manuál k této aplikaci.

 

995__420x340_pyr1

 

Karta  Nahrazení (Substitutions)

Na kartě Nahrazení si můžete nahradit některé znaky (například mezery za podtržítka) nebo i celé řetězce v názvech souborů (hromadná změna koncovek souborů). Můžete také provádět různé záměny velkých a malých písmen.

 

996__420x340_pyr2

 

Karta Vložit/Odstranit (Insert/Delete)

Pomocí karty Vložit/Odstranit můžete vložit na určitou pozici názvu (nebo na úplný konec souboru)  určitý řetězec nebo naopak určitý počet písmen na daných pozicích názvu smazat.

 

997__420x340_pyr3

 

Karta Přejmenovat (Manual Rename)

Jak již název napovídá, slouží karta Přejmenovat  k ručnímu přejmenování jednotlivých souborů. Můžete tak tedy ručně upravit soubory, které neodpovídají hromadným pravidlům.

 

998__420x340_pyr4

 

Karta Obrázky a Hudba (Images, Music)

Karty Obrázky a Hudba jsou podobné jako karta Vzorky, jen jsou určeny speciálně pro přejmenování hudebních či grafických souborů. Můžete zde také hromadně upravovat také ID3 a Exif tagy.

 

999__420x340_pyr5

 

Instalace v Linux Mintu

Je opět velmi jednoduchá, neboť se pyRenamer nalézá ve standardním repozitáři Linux Mintu. Stačí tedy zadat název aplikace do vyhledávacího pole ve Správci softwaru nebo v Synapticu a několika klinutími nainstalovat. Vyznavači příkazové řádky si mohou pyRenamer nainstalovat zadáním tohoto příkazu v terminálu:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install pyrenamer

Ikona pro spuštění aplikace se vám poté zobrazí v Menu > Příslušenství > pyRenamer.

Domovskou stránku tohoto projektu najdete na http://www.infinicode.org/code/pyrenamer/, stránka na Launchpadu je https://launchpad.net/pyrenamer.

 

Závěr

PyRenamer je šikovná, nenáročná aplikace, která se občas může hodit každému. Hlavní nevýhodu vidím v mrtvém vývoji (jeho poslední známky jsou z roku 2008) a pro naše končiny schází lokalizace do češtiny či slovenštiny (alespoň jsem na ní nikde nenarazil). Toto ovšem nebrání v normálním užívání programu, v případě potřeby můžete použít nějaký překladač – dle mě to ale není zapotřebí.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Na hromadné přejmenování – pyRenamer

  1. SuperUser říká:

    Díky, ušetřil jsi mi hodiny práce.