Fejeton o Mintu

917__150x110_lmczechJe celkem zajímavé podívat se do archivu příspěvků (a číst si je !), všimnout si, že od listopadu 2012 do března 2013 byla velká úroda, s výjimkou února, ale to je krátký měsíc. Následuje pokles počtu zveřejněných příspěvků a otázka zní PROČ ASI ? Když vezmu do úvahy 811 příspěvků od doby vzniku portálu, tak musím konstatovat, že tento počet představuje neobyčejný zájem a aktivitu.

Pravdou zůstává, že ne všechny příspěvky se vztahují přímo k Mintu, ale to na věci nic nemění, vztahují se totiž k Linuxu ať již v softwarové nebo jiné formě. Potvrzuje se tak fakt, že Linux je pro aktivní a přemýšlivé lidi, kterým záleží na tom, aby jejich pracovní a informační prostředí mělo vysokou úroveň.

Ale zpět k původní otázce PROČ SE V POSLEDNÍ DOBĚ UŽ MÉNĚ PUBLIKUJE ?

 

Pokusím se o několik pohledů:

Předtím, než si budu lámat hlavu nad odpovědí, tak zkusím roztřídit příspěvky. A hned vidím, že sekce Aktuality je stále otevřená, protože se v Linuxovém světě stále něco děje. Na rozdíl od ní je třeba sekce Software, kde je menší pohyb, nejvíc snad nová verze nějaké aplikace nebo aplikace nová, dosud neobjevená. Pak ještě info o nových nebo vylepšených Linuxových operačních distribucích, což nám dává jistotu, že ani „přítel nespí“. Pak je tu něco jako Poradna, kde si sdělujeme poznatky, zkušenosti a finty, které nenajdeme v manuálech. Hodně prostoru je vytvořeno pro desktopová prostředí, protože tam je skryté mnoho mravenčí práce v jednotlivých detailech a vzhledu.

V další části analyzy jsou redaktoři a přispěvatelé. Skládají se ze stálic a komet. Není každému dáno, aby měl výdrž a byl stále duchaplný, navíc jsou potřebné vědomosti a širokospektrální informovanost. Po pravdě řečeno, nejtěžší to mají právě stálice, protože musí mít stále dostatek munice na to, aby jejich slovo nespadlo do inflační spirály. Komety jsou malé i velké; každý, i malý sólový příspěvek má literární i informační hodnotu, proto oceňujeme i krátkou informaci. Velké komety, to jsou redaktoři, kteří mají hodně co říci, ale z nejrůznějších důvodů publikují v takových vlnách, sériích článků, po kterých následuje pauza a „dobíjení baterek“.

Nakonec komentuji dost odvážné tvrzení, že mnohé příspěvky se publikují jen proto, že uvedený systém je nedodělaný a potřebuje stále bastlit; tak to bychom plakali na nesprávném hrobě. Těch nedodělaných systémů jsme tu v minulosti měli několik a mnozí z nás si odtud přinesli i vavříny, jenže přešlapování na místě, to je bez perspektivy. Po 10 letech práce s Linuxem vím, že jsem nastoupil na správnou loď – na Mint, který v několika variantách dává každému svobodnou volbu. Systém, který se „sám od sebe“ nekazí, který pro poučeného není záhadou, naopak nabízí stále nové možnosti, jak si učinit život a práci u počítače příjemnější.

Když se tedy podívám zpět, do té databáze více než 800 příspěvků, troufám si tvrdit, že kdo chce, tak si tam najde skoro všechno, co patří do praxe nejen počítačového šamana, ale i šikovného domácího kutila v IT. Je pravdou, že mnohé zveřejněné informace časem ztrácejí na své aktuálnosti, jsou však průběžně nahrazovány novými a život jde dál. Není proto nezbytně nutné objevovat nové světadíly, ale najít smysl v tom, co už bylo vytvořené, ale nenaučili jsme se s tím ještě žít. Přál bych si, aby tento Linuxový portál pomáhal otevřít oči všem, kteří chtějí vidět. Všechno, co se zde naučí, je škola bez školného: Informace jsou pro všechny, nicméně pokud máte pocit, že by jste se mohli revanšovat a nemáte dar psaného slova, stačí podpořit portál finančně, jakoukoliv částkou. Není v dohledu doba, kdy bude fungovat perpetuum mobile, takže každý, kdo má dobrou vůli a nemá hluboko do kapsy, snad přispěje rád svoji troškou do mlýna. Za kvalitu není škoda peněz.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

3 reakce na Fejeton o Mintu

  1. Ondřej Kolín říká:

    Slohový útvar je to spíše úvaha… K tomu úbytku, je to vcelku logická záležitost, tohle se prostě děje, já jsem k tomuto „ochabování“ dost náchylný, ale díky jistému členovi, co mě připomíná, co je třeba se mi daří se „držet“. Hlavní je, že už je kam přijít, kam napsat, atd. Aktivních lidí, opravdu aktivních, a pravidelných obzvláště je vždycky po skrovnu. Tedy díky za ně!

  2. Satapouch říká:

    Já přispěji také svou troškou do mlýna. Úbytek příspěvků je logický jev, zpočátku jsme vše honili kvantitou, aby se náš web dostal do podvědomí linuxového světa v našich končinách. Nyní už jsme toho dosáhli, a tak je čas zaměřit se hlavně na kvalitu. Tudíž se začínáme klonit k názoru, že 1 kvalitní článek denně bohatě postačuje (ostatní podobné weby jsou na tom stejně) a této strategie se hodláme držet i nadále. Jinak zajímavé zamyšlení a díky za něj.

  3. jarek163 říká:

    Děkuji všem autorům za jejich příspěvky, na tomto webu.
    Jako BFU jsem narazil na problém, program který jsem potřeboval bylo možné instalovat jedině kompilací. A zde bych měl prosbu, zda by se některý z příštích článků nemohl věnovat problematice kompilace. Samozřejmě pro nás méně pokročilé s názorným příkladem, kam tar.gz nebo .tar.bz2. uložit a co s ním potom udělat…
    Děkuji předem a přeji pěkný den