FORCE QUIT ~ něco pro pistolníky …

[singlepic id=990 w=100 h=100 float=right]Dnes to bude pro začínající Linuxáky, kteří si raději „kliknou“, než aby vyhledávali jiná řešení. Do panelu se dají přidat různé applety a ten dnešní je „VYNUTIT UKONČENÍ„. Je to klikací alternativa k notoricky známému příkazu „kill“, používaného v Terminálu, v tomto popisovaném případě vykonávaná pomocí myši.
Z příčin, které nejsou lidskému umu v reálném čase známé, některá aplikace, přesněji proces, přestane reagovat. Zpravidla to není problém Mintu jako takového, ale jiné, hostující aplikace, která má v sobě nějaký apendix nebo „kurvítko“. Často se nejedná o „zamrznutí“, ale o „žrouta paměti a výkonu procesoru“. Pokud se to stává častěji, vyplatí se hledat příčinu, nicméně je tu možnost proces odstřelit. V Terminálu po příkazu „top“ nebo „htop“ se nezbedník odhalí. Podle uvážení se pak udělá „krátký proces“ pomocí „kill„[číslo procesu].

[singlepic id=990 w=200 h=200 float=center]

Applet „VYNUTIT UKONČENÍ“ si přidáme po pravém kliknutí na panel, ukáže se nám okno s dostupnými applety. Tam si vybereme našeho kandidáta, dáme „Přidat“ a je vymalováno.

 

[singlepic id=991 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=992 w=420 h=340 float=center]

 

Applet „VYNUTIT UKONČENÍ“ má ikonku podobnou zlomenému dokumentu (viz zobrazení) s „bleskem“ uprostřed, na kterou se klikne a vzniklý tvar |+| se přenese na aplikaci, která se neví nadechnout a do ní se klikne. Po kontrolním dotazu se tak může vynutit ukončení procesu.
Použití této klikací pistolnické metody se hodí na případy, kdy se musí sestřelit aplikace, nikoliv skrytý proces. Na ten je možná vhodnější příkaz terminálu „kill“, v jiných případech je užitečná právě popsaná metoda. Jinou variantou výše uvedené berličky je terminálový příkaz „xkill“ .
Pro zkušenější je tohle nošení dříví do lesa, sorry, dnes to je pro ty méně ostřílené; ale i tak, opakování je matka – však víte čeho …

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na FORCE QUIT ~ něco pro pistolníky …

  1. Martin Kučerák říká:

    jenom poznamka: applet Force Quit neni defaultni v Cinnamon 1.6.7 a nizsi, da se vsak doinstalovat > http://cinnamon-spices.linuxmint.com/applets

  2. Ondřej Kolín říká:

    Nejlepší je si xkill namapovat na Ctrl + Alt + X a pak člověk nemusí nic hledat… 🙂