Cinnamon 1.8 vydán!

[singlepic id=981 w=120 h=100 float=right]Tým vývojářů s potěšením oznamuje vydání nové verze pracovního prostředí Cinnamon. Cinnamon 1.8 představuje 7 měsíců vývoje a 1075 změn. Je v něm zakomponováno spoustu oprav, ale obsahuje i zbrusu nové funkce a řadu vylepšení. V pokračování vám nabízíme rychlý přehled některých novinek v Cinnamonu 1.8.

 

Správce Souborů

Správci souborů Nemo bylo věnováno hodně pozornosti. Jeho uživatelské rozhraní je hodně pozměněné a jeho chování bylo přizpůsobené lepší integraci se Cinnamonem 1.8.

 

[singlepic id=975 w=420 h=340 float=center]

 

Nyní můžete snadno skrýt postranní panel a přepínat tam a zpět mezi jednotlivými místy ve stromovém zobrazení. Přitom je na panelu pro každé místo zobrazeno, kolik prostoru využívá.

 

Screensaver

Cinnamon má nyní svůj vlastní spořič obrazovky. Jednou z jeho zvláštností je, že si v něm nyní můžete nadefinovat zprávu o důvodu vaší nepřítomnosti před zamknutím obrazovky.

 

[singlepic id=976 w=420 h=340 float=center]

 

Pokud jste nepřítomen,  tak tuto zprávu uvidí lidé, kteří vás hledají.

 

[singlepic id=977 w=420 h=340 float=center]

Control Center

Všechny konfigurační moduly jsou umístěny v Nastavení Cinnamonu. Takže již nebudete muset používat Gnome Control Center.

 

[singlepic id=978 w=420 h=340 float=center]

 

Desklety

V KDE se jim říká Plasmoidy, v Android se nazývají widgety a v Cinnamonu se jim říká „desklety„. Stejným způsobem jako přidáváte applety do panelu, můžete nyní přidat i desklety na plochu.

 

[singlepic id=979 w=420 h=340 float=center]

 

Defaultně Cinnamon 1.8 obsahuje 3 desklety (launcher, hodiny a fotorámeček), řada dalších pak vzejde z komunity.

 

Správa doplňků

V Cinnamonu 1.8 si můžete nainstalovat „doplňky“ (tj. applety, desklety, motivy, rozšíření), přímo z vašeho počítače. Již nemusíte procházet http://cinnamon.linuxmint.com.

 

[singlepic id=980 w=420 h=340 float=center]

 

To je výhodné zejména pro aktualizace, pokud je tedy doplňky podporují.

 

Nové funkce pro vývojáře

Nastavení API pro applety/desklety

Pokud jste vývojář appletů/deskletů, tak již nepoužívejte gsettings. Cinnamon 1.8 má rozhraní API, které tak bude dělat všechnu práci za vás.

  • Zavede pro vás automaticky nastavení a výchozí hodnoty.
  • Umožní přístup k nastavení stejně snadno jako přístup k hodnotám v matici.
  • Automaticky se pro vás vytvoří konfigurační obrazovka.

Jinými slovy, stačí definovat nastavení a použít jej ve vašem appletu/deskletu a Cinnamon udělá všechno ostatní za vás. Konfigurační obrazovka je automaticky vygenerována a uživatel může konfigurovat nastavení definované v Nastavení systému.

 

Akce Nemo

Umístěním soubor s funkcí v /usr/share/Nemo/actions můžete přidat položky po klepnutím pravým tlačítkem na kontextové menu Nema.

Pro další informace si přečtěte ukázkový příklad akce, zadané do Nema na https://github.com/linuxmint/nemo/blob/master/files/usr/share/nemo/actions/sample.nemo_action

 

Looking Glass samostatně

Pokud hojně používáte Looking Glass, tak pravděpodobně uvítáte jeho samostatnou verzi … no, teď už tam je. Chcete-li jej spustit, zadejte následující příkaz: „cinnamon-looking-glass„.

 

Vylepšení systému

Detekce vykreslování

Muffin nyní zkontroluje, jaké vykreslování je používáno. Pokud je relace vykreslena pomocí softwaru (to je případ, kdy je problém s ovladači nebo pokud zlobí grafická karta) zobrazí se upozornění s informací pro uživatele.

 

Záložní režim

Cinnamon v současnosti používá gnome-session pro nouzové řešení. V některých případech se může stát, že gnome-session nepovolí spuštění Cinnamonu, i když je hardware schopný Cinnamon utáhnout. Další omezení gnome-session je jeho neschopnost restartovat Cinnamon po havárii. V Cinnamon 1.8 se relace Cinnamonu spustí vždy, takže se počítač pokusí spustit Cinnamon ať se děje cokoliv.

Cinnamon má také schopnost sám se restartovat a zotavit se z případných havárií. Pokud tedy dojde k chybě, Cinnamon teď padá zpět do Metacity a zeptá se uživatele, zda jej má restartovat.

 

A to ještě není vše …

Cinnamon 1.8 je obrovský. Jeho seznam změn je dvakrát větší než při vydání 1.6!

 

Jiné pozoruhodné vlastnosti:

  • Lepší konfigurace horkého rohu
  • Coverflow Alt-Tab
  • Časová osa Alt-Tab
  • Horizontální/vertikální maximalizace oken

Celý seznam změn naleznete na stránce: https://github.com/linuxmint/Cinnamon/commits/master.

Pokud máte nějaké otázky, týkající se změn, které nejsou zahrnuty v tomto oznámení, kontaktujte prosím vývojový tým na IRC – irc.spotchat.org # linuxmint-dev.

 

Poznámky k motivům Cinnamonu

Podrobnosti budou zveřejněny krátce o tom, jak budou aktualizovány motivy pro Cinnamon 1.8.

Poznámka: S výjimkou deskletů ( ty v 1.6 nefungují) by v Cinnamonu 1.8 měly fungovat všechny motivy, určené původně pro Cinnamon 1.6.

 

 

 

Instalace

Pro uživatele Linux Mintu:

  • Cinnamon 1.8 se objeví v repozitáři „Romeo“ pro LM 14 a 13 v příštích dnech
  • Linux Mint 15 RC bude vydán v polovině května
  • Cinnamon 1.8 pak bude „portován“ do LTS verze LM 13

 

Zdroj: http://cinnamon.linuxmint.com/?p=261.

 

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Cinnamon 1.8 vydán!

  1. Ondřej Kolín říká:

    God bless the Clement!

  2. Kagkouro říká:

    Už aby se v Romeu objevil….