SpeedCrunch – počítejte snadno a rychle i v Linux Mintu

[singlepic id=948 w=80 h=80 float=right]Dnes si představíme aplikaci pro počtáře, studenty a uživatele, pro které jsou výpočty denním chlebem. Má název SpeedCrunch a jedná se o vysoce přesnou vědeckou kalkulačku, která je snadno ovladatelná, výkonná a vhodná i pro použití v Linux Mintu. Je to skvělý nástroj pro provádění nejen vědeckých, ale i pokročilých matematických výpočtů, přičemž všechny funkce mohou být prováděny pomocí klávesových zkratek, které jsou součástí aplikace.

 

[singlepic id=953 w=420 h=340 float=center]

 

Co to umí?

Na rozdíl od tradiční stolní kalkulačky, je SpeedCrunch jednodušší. Prostě zadáte výraz, který chcete vypočítat a zmáčkněte Enter. Jasně na displeji vidíte, co jste zadali i s výsledkem. Je to tak rychlejší a mnohem pohodlnější, že? Rovněž můžete vložit výraz, nakopírovaný do schránky z jiného umístění. Navíc lze rychle zkopírovat poslední výsledek výpočtu do schránky pomocí klávesové zkratky Ctrl + R. Ještě před dokončením výpočtu, vám SpeedCrunch dokonce prozradí jeho výsledek, což vám umožní „korigovat“ případné chyby.

[singlepic id=949 w=260 h=60 float=center]

 

Neomezené proměnné

Složitější výpočty se neobejdou bez práce s pamětí. SpeedCrunch si zapamatuje proměnné, např. x=0,3 , které mohou být později znovu použity v jiném výpočtu  y=2*x  a ještě můžete definovat tolik proměnných, kolik chcete. K dispozici je také speciální proměnná ans , která vždy obsahuje poslední výsledek výpočtu. Další proměnná pi je jak známo jedna z nejdůležitějších konstant ve světě matematiky.

 

Zvýraznění syntaxe

Přemýšlíte, zda máte výraz v závorkách správně? Špatně zadáte číslo? Není třeba panikařit, protože SpeedCrunch vždy obarví výraz podle syntaxe. Snadno tedy odlišíte čísla od proměnných. Také na první pohled vidíte výrazy v závorkách.

[singlepic id=950 w=260 h=60 float=center]

 

Funkce automatické dokončování

Vedle standardních algebraické výpočtů, jakými je + (sčítání), – (odčítání), * (násobení), / (dělení), ^ nebo ** (umocňování), aplikace podporuje i další funkce, například  sin, log, abs  a podobně. Nemusíte si ani pamatovat názvy funkcí, zadejte kombinaci kláves Ctrl + F, vyskočí dialogové okno, kde si zvolíte funkci, kterou potřebujete. Také lze využít funkci automatické dokončování. Podržíte-li kupříkladu klávesu písmene c na dobu kratší než jednu vteřinu, automaticky vám vyskočí dialog s volbami  cos, cosh  a další funkce, jejichž název začíná na c.

[singlepic id=951 w=260 h=60 float=center]

K dispozici máte 50 desetinných míst

Díky svému unikátnímu způsobu výpočtů, se lze dostat až na přesnost 50 desetinných míst. Za normálních okolností aplikace zobrazuje všechny číslice, avšak můžete SpeedCrunch nastavit na zaokrouhlování na daný počet desetinných míst. pokud je váš výpočet složitý a zahrnuje delší řetězec operací, tak tato vysoká přesnost zajišťuje menší chybu při zaokrouhlování výsledku.

[singlepic id=952 w=260 h=60 float=center]

 

Opakující se výpočty

Chcete-li znovu použít výraz, který jste již zadali dříve, stiskněte šipku nahoru či dolů pro přístup k historii výrazů. Kromě toho je váš historie výrazů (max. posledních 100 výrazů) uložené i mezi relacemi. To znamená, že stále můžete vyvolávat výpočty, které jste prováděli třeba včera nebo i minulý týden.

 

Inteligentní korekce

Může se stát, že do SpeedCrunch zadáte neúplný výraz. Například omylem napíšete sine a stisknete Enter – SpeedCrunch to vyhodnotí a vypočítá sinus poslední hodnoty – výraz je tedy automaticky přeložen jako sin(ANS). Také můžete u některé funkce vynechat závorky a zadáte jen číslo nebo proměnnou, pak aplikace bere  sin 0,1 stejně jako sin(0,1). Hovoříme-li o kulatých závorkách, uzavření lze ponechat na SpeedCrunch, např. cos(pi/4 je automaticky opraven na cos(pi/4).

 

Klávesové zkratky

SpeedCrunch má řadu klávesových zkratek pro urychlení vaší práce, např.:

  • šipky Nahoru/Dolů  vyvolají poslední výraz
  • Ctrl + I  vloží proměnnou
  • Ctrl + F  vloží funkci
  • Ctrl + R  nakopíruje poslední výsledek do schránky
  • Ctrl + S  uloží aktuální relaci do textového souboru
  • F9  režim radian pro trigonometrické funkce
  • F10  režim stupně pro trigonometrické funkce

 

Instalace

Je v Linux Mintu velmi snadná, neboť SpeedCrunch je součástí standardních repozitářů. Stačí tedy zadat název aplikace do vyhledávacího pole Správce softwaru nebo Synapticu a několika kliknutími nainstalovat. Pro vyznavače terminálové instalace stačí zadat tento příkaz:

user@lm:~$ sudo apt-get install speedcrunch

 

Poté se vám zobrazí ikona pro spuštění aplikace v Menu -> Příslušenství -> SpeedCrunch.

Domovské stránky projektu najdete na http://www.speedcrunch.org.

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.