QupZilla – novinka mezi webovými prohlížeči

[singlepic id=858 w=120 h=80 float=right]QupZilla je nový a velmi rychlý webový prohlížeč, založený na enginu QtWebKit. Hlavním cílem vývojářů je nenáročný webový prohlížeč, použitelný ve všech hlavních platformách. Tento projekt byl původně určen pouze pro vzdělávací účely. Mezitím se však QupZilla rozrostla a stala se plnohodnotným prohlížečem, použitelným i běžnými uživateli.

QupZilla má všechny standardní funkce, které očekáváte od webového prohlížeče, mezi něž patří podpora záložek, podpora historie (vše také na postranním panelu) a samozřejmě také podporu karet. Navíc můžete spravovat kanály RSS, které si můžete rovnou přidat do RSS čtečky. Dále umí blokovat reklamy pomocí vestavěného pluginu AdBlock, blokovat flash a upravovat i databázi místních CA Certifikátů pomocí SSL manažeru.

QupZilla má ambice stát se velmi rychlým a velmi stabilním QtWebKitovým prohlížečem, určeným pro každého uživatele. Existuje již řada prohlížečů založených na QtWebKit, ale jsou buď vázány na prostředí KDE (Rekonq), nejsou aktivně vyvíjeny nebo mají velmi nestabilní důležité funkce. Chybí zde tedy multiplatformní, moderní a aktivně vyvíjený webový prohlížeč. QupZilla se snaží vyplnit právě tuto mezeru, a tak umožnit uživatelům velmi stabilní a komfortní surfování.

 

[singlepic id=859 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=860 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=861 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=862 w=420 h=340 float=center]

 

Vlastnosti QupZilla 

 

Nativní přizpůsobení

QupZilla ve velkých linuxových desktopových prostředích nativně používá tzv. widgety pro změnu vzhledu. Lze tedy pomocí výběru ikony z aktivního tématu změnit např. ikonu na pracovní ploše. Pokud zjistíte, že nativní téma příliš nudné nebo s ním máte nějaké problémy, tak vždy můžete snadno přejít na téma jiné.

 

Unifikované knihovny

QupZilla sjednocuje záložky, historii a RSS čtečku v jednom přehledném okně. Žádná další okna tak nepotřebuje, QupZilla používá jen jedno!

Díky integrované RSS čtečce máte po ruce vždy nejčerstvější informace z vašich oblíbených webů. QupZilla umí také importovat záložky z jiných prohlížečů.

 

Integrovaný AdBlock

Vadí vám webové stránky plné reklam? Omezují vám náhled na stránky a připravují vás o čas? Jediná věc, kterou musíte v QupZilla udělat, je aktualizovat EasyList nebo přidat vlastní pravidla blokování a začít surfovat bez reklam.

 

Speed ​​Dial

Toto populární rozšíření je konečně k dispozici i pro uživatele QupZilla. Nyní můžete přistupovat ke svým oblíbeným stránkám tak rychle, jak jen chcete, nová stránka se vám okamžitě otevře v nové kartě. Netřeba dodávat, že QupZilla plně podporuje drag & drop a náhledy stránek.

 

Instalace Qupzilla v Linux Mintu

Je velmi jednoduchá, stačí přidat repozitář, aktualizovat databázi softwaru a nainstalovat aplikaci. Otevřete tedy terminál a zadejte následující příkazy:

user@computer:$ sudo add-apt-repository ppa:nowrep/qupzilla

user@computer:$ sudo apt-get update

user@computer:$ sudo apt-get install qupzilla

pro vývojovou verzi:

user@computer:$ sudo apt-get install qupzilla-next

 

Poté se vám zobrazí ikona pro spuštění aplikace v Menu -> Internet -> QupZilla. Domovské stránky projektu najdete dokonce i v češtině na http://www.qupzilla.com/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na QupZilla – novinka mezi webovými prohlížeči

  1. kamowski říká:

    fúúú, šikovný 🙂
    používam operu a som zvedavý ako bude fungovať s novým jadrom a hlavne, ktoré funkcie ne/stratí
    ak sa opera zaradí medzi ostatné šedé myšky, toto je adept na môj budúci predvolený prehliadač
    (ak sa neobjaví niečo ešte lepšie 🙂 )

  2. Pingback:Linux Mint Czech - QupZilla povýšená na 1.4.3 at Linux-Mint-Czech