GTK Theme Preferences – vlastní barvy motivu GTK2/GTK3

[singlepic id=773 w=120 h=120 float=right]Jak jsem včera slíbil, dnes si představíme nástroj GTK Theme Preferences, jehož pomocí si můžete přizpůsobit váš motiv GTK+ k obrazu svému. GTK Theme Preferences umí pracovat s jakýmkoliv GTK2 a GTK3 tématem a umožňuje přizpůsobit následující:

  • vybrané barvy pozadí
  • Xfce panel, Gnome panel: pozadí a barva textu
  • pozadí menu a barva písma

 

[singlepic id=774 w=420 h=340 float=center]

 

I když je to nový nástroj, je možné, že by se GTK Theme Preferences mohl objevit i ve výchozím nastavení v nadcházejícím vydání Linux Mint 15 (bez záruky).

Něco podobného bylo svého času možné ve výchozím nastavení GNOME 2, ale bohužel v GNOME 3 od toho vývojáři upustili a od té doby musí uživatelé na GNOME založených prostředích, kteří si rádi přizpůsobují barvy motivu GTK, úpravy provádět ručně, změnou konfiguračních souborů. To se však rychle změní, použitím právě nástroje GTK Theme Preferences. Aplikace sice přichází s omezenou sadou funkcí, ale doufejme, že v budoucnu se vývojářům podaří zařadit ještě více možností přizpůsobení motivu GTK+.

 

[singlepic id=775 w=420 h=340 float=center]

 

Zde je příklad: na obrázku výše můžete vidět motiv GTK Numix, který ve výchozím nastavení používá červenou barvu pro pozadí volby položky. Použitím GTK Theme Preferences jsem to změnil na zelenou barvu. Možností je ale samozřejmě více.

 

Instalace GTK Theme Preferences

GTK Theme Preferences je k dispozici v PPA projektu Shimmer pro Linux Mint 13 Maya a Linux Mint 14 Nadia. Přidejte si tedy zmíněný PPA a nainstalujte nástroj pomocí následujících příkazů v terminálu:

user@computer:$ sudo add-apt-repository ppa:shimmerproject/ppa

user@computer:$ sudo apt-get update

user@computer:$ sudo apt-get install gtk-theme-config

Po instalaci spusťte GTK Theme Preferences z nabídky Menu ->Volby -> GTK Theme preferences, proveďte požadované změny, ujistěte se, že máte zapnuté „vlastní widgety“ (jinak se změny motivu GTK neprojeví) a klepněte na tlačítko „Použít“. Pak se budete muset odhlásit a znovu přihlásit, abyste viděli změny. Pokud si chcete stáhnout zdroj, nahlásit chybu nebo chcete pomoci realizovat podporu překladů, navštivte web GTK Theme Preferences na GitHub.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.