Vydán Bumblebee 3.1. s podporou Primus

[singlepic id=674 w=100 h=100 float=right]Včera byla vydána nová verze Bumblebee 3.1 s podporou Primus a jako alternativa k VirtualGL optirun backend, spolu s dalšími vylepšeními a opravami. Bumblebee je neoficiální nástroj, který umožnuje činnost Nvidia Optimus GPU v Linuxu. Nvidia Optimus je technologie používaná pro zvýšení životnosti baterií notebooků tím, že přepíná určený GPU  Nvidia. Vypne jej, když není potřeba (v tom případě notebook pracuje s integrovaným grafickým čipem). Bumblebee také podporuje standardní hybridní grafiky Nvidia.

 

[singlepic id=675 w=420 h=340 float=center]

 

Změny v Bumblebee 3.1:

  • podpora Primus jako alternativy k VirtualGL jako backend optirun. Je konfigurovatelná prostřednictvím nového „Bridge“ v souboru bumblebee.conf. Ve výchozím nastavení je nastaveno „auto“ – vybere VirtualGL, pokud je instalován, pokud ne, bude používán Primus. V Bumblebee 4.0 pak již bude Primus použit jako výchozí volba
  • optirun má možnost volby on-the-fly back-end choice: –bridge
  • používá neblokované sockety
  • přidáno pravidlo udev proti náhodnému zapnutí karty Nvidia
  • přidán v xorg.conf.nvidia pro generaci karet Kepler
  • podpora duálních hybridních systémů nVidia
  • podpora nouveau, nepracujících v X.org 1.13+
  • podpora aliasů pro detekci modulů ovladače
  • další opravy

 

Kompletní změny v Bumblebee 3.1naleznete v poznámkách k vydání.

Nástroj Bumblebee není užitečný jen pro uživatele, používající grafické karty NVIDIA pro hraní her, ale má také nemalý vliv na životnost baterií, protože ve výchozím nastavení Bumblebee vypne kartu Nvidia, která je jinak stále zapnutá. Chcete-li pak zapnout kartu Nvidia pro aplikaci nebo hru, spustíte jí příkazem „optirun“ (např.: „optirun firefox„).

 

Instalace Bumblebee v Linux Mintu

Chcete-li si tedy přidat stable PPA a nainstalovat Bumblebee v Linux Mintu, otevřete terminál (např. CTRL+ALT+T) a zadejte následující příkazy:

user@computer:$ sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable

user@computer:$ sudo apt-get update

user@computer:$ sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia

 

Po instalaci se odhlaste, znovu přihláste a zkuste to spustit „optirun glxspheres„. Možná budete muset upravit konfigurační soubor nástroje Bumblebee, pokud nepoužíváte nvidia-current ( /etc /bumblebee/bumblebee.conf ). Pak, pokud chcete pro aplikaci nebo hru použít grafickou kartu NVIDIA, spusťte ji pomocí příkazu „optirun„, např.: „optirun steam„.

Primus je nyní již také k dispozici v Bumblebee Stable PPA. Pokud jste však pro předchozí instalaci použili Primus PPA a nyní chcete používat pouze balíček z Bumblebee PPA, budete muset předchozí Primus odstranit („sudo apt-get purge primus *„). Teprve poté můžete instalovat Primus z Bumblebee PPA.

Chcete-li tedy použít nový Primus zadejte následující příkaz v terminálu:

user@computer:$ sudo apt-get install primus

 

Pro 64-bitovou architekturu musíte také nainstalovat „Primus-libs-ia32: i386“ (všimněte si, že pokud používáte balíček z Primus PPA , je nainstalováno „primus-lib: i386„). Nainstalujete příkazem:

user@computer:$ sudo apt-get install primus-libs-ia32:i386

 

Poté změňte „Bridge“ v konfiguračním souboru /etc/bumblebee /bumblebee.conf na „Primus„. Rovněž můžete volat Primus z optirun přímo pomocí příkazového řádku:

user@computer:$ optirun -b primus APP

kde APP je požadovaná aplikace. Domovské stránky projektu naleznete na http://bumblebee-project.org/.

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.